Trochę pracochłonne ale jakże pyszne kruche ciasteczka wypełnione kremem waniliowym. Robiłam je pierwszy raz na swoje urodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :)
Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk.
Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia.
Przepis ze strony Moje Wypieki.
Ciasto półkruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
cukier do obtoczenia rurek
margaryna do posmarowania foremek
Krem:
500 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki cukru pudru
Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę. Po tym czasie podzielić na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na długie paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Ciasto nawijać na posmarowane tłuszczem foremki, zaczynając z węższej strony. Z jednej strony obtaczać w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem.
Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem.
Rurki przechowywać w chłodnym miejscu.