Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.
Kotlety:
3 pojedyncze filety z kurczaka
2-3 łyżki mąki
3 łyżki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
ząbek czosnku
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
500 g fasolki szparagowej
koperek
Sos:
3 łyżki śmietany
łyżka majonezu
ząbek czosnku
10 dag sera żółtego startego
pieprz
Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. Fasolkę ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z kotletami.