piątek, 9 lipca 2021

Makowa babka na białkach

Pyszna i orzeźwiająca. Nam bardzo posmakowała i robiłam ją już kilka razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki.




5 białek

1/2 szkl cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 1 cytryny

szczypta soli




Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Suche składniki dodawać partiami do masy i delikatnie mieszać łyżką. na koniec wlać sok z cytryny.

Ciasto przelać do foremki na babkę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Polać lukrem cytrynowym i udekorować kandyzowanymi skorkami.


czwartek, 1 lipca 2021

Bajaderki biszkoptowe

 Zostało mi trochę biszkopta, na którego nie miałam za bardzo pomysłu. Postanowiłam więc przygotować bajaderki, które uwielbia moja córka. 




200 g suchego biszkoptu (bez masy o dowolnym smaku)

kilka okrągłych biszkoptów

50 g masła

150 g czekolady deserowej

150 g mascarpone

100 g posiekanych orzechów (u mnie włoskie i migdały)

łyżka wiórków kokosowych + do obtoczenia

kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego




Biszkopt dokładnie rozkruszyć. Okrągłe biszkopty pokruszyć na większe kawałeczki. Masło i czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Gdyby masa wyszła trochę za sucha można dodać do niej odrobinkę mleka lub dżemu. A gdyby okazała się zbyt luźna, można dodać kilka biszkopcików więcej ;)