niedziela, 30 czerwca 2019

Muffinki z malinami i kruszonką

Uwielbiamy muffinki z owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Pojawiły się maliny więc przyszła pora na wykorzystanie ich do letnich deserów.





Muffinki:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
300-400 g malin
Kruszonka:
30g zimnego masła
3 łyżki cukru
60 g mąki pszennej

 Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki).

 Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki.

Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Powtykać maliny i posypać i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.

sobota, 22 czerwca 2019

Sernik stracciatella z truskawkami na zimno

Na letnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką.




Spód:
250g herbatników
120g masła
tabliczka gorzkiej czekolady

Sernik:
1 kg serka z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
1 szkl mleka w proszku
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szkl wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 galaretki truskawkowe
ok 400 g truskawek




Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.

 Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. W misce miksera umieścić ser, mleko w proszku, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę i żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Na serniku poukładać truskawki, część z nich można lekko wcisnąć w masę serową. Sernik wstawić do lodówki na godzinę do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i odstawić aż zacznie tężeć. Wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.


poniedziałek, 17 czerwca 2019

Recenzja książki "PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy"

Autorką książki jest Joanna Małagowska, autorka popularnego bloga "Po prostu pycha". Gdy otrzymałam propozycję aby napisać o niej kilka słów, zgodziłam się bez wahania. Obserwuję bloga Joasi i wiem, że można u niej znaleźć mnóstwo fantastycznych przepisów na różne okazje. Wydanie książki było więc świetnym pomysłem aby podzielić się swoimi przepisami szerszemu gronu odbiorców.



Książka podzielona jest na kilka rozdziałów:

- Śniadania
- Zupy
- Dania główne
- Naleśniki
- Sałatki
- Słodkości tradycyjne
- Słodkości w wersji fit
- Przekąski





Znajdziecie tutaj mnóstwo przepisów na każdą okazję, a każdy z nich opatrzony jest pięknymi fotografiami i szczegółowym opisem oraz wskazówkami ile porcji otrzymacie i w jakim czasie przygotujecie daną potrawę. Jest to bardzo pomocne przy planowaniu posiłków, zwłaszcza dla osób które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. 




Jeśli więc szukasz ciekawej i pełnej pomysłów książki kucharskiej dla siebie lub dla bliskiej osoby to ta książka będzie idealna. Myślę, że powinna się znaleźć w biblioteczce każdego miłośnika gotowania. Do kupienia już 19 czerwca! :)

Tytuł: "PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy"
Autor: Joanna Małagowska
Wydawnictwo ZNAK
Premiera: 19 czerwca 2019r.





niedziela, 9 czerwca 2019

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki to jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Cała zabawa tkwi w wykręcaniu ich i nadawaniu ulubionych kształtów. Ja upiekłam zwykłe, proste ciasteczka ale z powodzeniem możecie je dowolnie zwijać.




3 szkl mąki
250 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany
1/2 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka



Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do maszynki do mielenia ze specjalną nakładką do wyciskania ciastek. Wykręcać ciastka o dowolnej długości i kształcie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach do zarumienienia.

czwartek, 6 czerwca 2019

Sałatka makaronowa z zielonym pesto

Pyszna i treściwa sałatka, którą z powodzeniem można przygotować na piątkowy obiad lub zabrać na drugie śniadanie do pracy.




2 szkl makaronu kokardki
140g kukurydzy z puszki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
3 łyżki zielonego pesto
1/2 kostki sera feta
sól, pieprz
 3 łyżki posiekanego szczypiorku



Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.