Ostatnio otrzymałam propozycję współpracy z firmą Decofire. Jest to sklep oferujący szeroki wybór między innymi na grille gazowe i akcesoria do grillowania. Miałam do wyboru jeden z produktów do grillowania marki Enders.
Marka Enders to nowość na polskim rynku. Zajmuje się produkcją szerokiej gamy akcesoriów do grillowania. Ja wybrałam ceramiczny kamień do pizzy, który doskonale sprawdzi się zarówno na grillu jak i w domowych warunkach w piekarniku. Byłam bardzo ciekawa jak smakuje taka domowa pizza pieczona na kamieniu w porównaniu z pizzą pieczoną na zwykłej blaszce. I powiem Wam, że byliśmy zachwyceni smakiem i chrupkością ciasta. Sama pizza piecze się bardzo szybko, gdyż kamień jest już mocno nagrzany. Odtąd na pewno każdą pizzę będę piekła na tym kamieniu bo smak jest nie do podrobienia.
Sam kamień myje się bardzo łatwo, szybko schnie. Należy pamiętać, że kamień do pieczenia pizzy wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączamy grzanie. W przeciwnym razie kamień może pęknąć.
Poniżej mam dla Was przepis na pizzę na cienkim cieście. Niebawem podzielę się z Wami przepisem na pizzę na grubszym spodzie, gdyż taką lubimy najbardziej. Już nie mogę się doczekać kolejnego pieczenia :)
Ciasto:
250g mąki pszennej
150ml ciepłej wody
7g drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
pomidorki koktajlowe
rukola
szynka szwarcwaldzka
ser grana padano
20 dag startego sera żółtego
kilka łyżek sosu pomidorowego
oregano
Ciasto: suche składniki mieszamy w misce. Dolewamy oliwę i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.
Kamień do pizzy wkładamy na środkową półkę zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 230stopni przez ok 20 minut aby mieć pewność, że kamień jest bardzo mocno nagrzany.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować łyżką sosu pomidorowego i posypać startym żółtym serem. Posypać szczyptą oregano. Tak przygotowaną pizzę przełożyć na szeroką szpatułkę lub drewnianą deskę i ostrożnie zsunąć na kamień. Piec do zarumienienia. Pizzę podawać z szynką, rukolą i pomidorkami oraz posypaną wiórkami sera grana padano.