czwartek, 27 marca 2014

Spaghetti z mięsnymi kulkami w pomidorach

Uwielbiam spaghetti. Tym razem postanowiłam użyć makaronu Omnomnom, który dostałam od Durszlaka. Do tego przygotowałam szybki sosik pomidorowy z mięsnymi kulkami. Palce lizać! Danie jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam nie tylko zapracowanym :)


250g makaronu spaghetti Omnomnom
puszka krojonych pomidorów bez skórki
30 dag mielonego mięsa z szynki
mała cebulka
małe jajko
1-2 łyżki bułki tartej
czosnek granulowany Kamis
papryka słodka Kamis
przyprawa do pomidorów Kamis
oliwa
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki



Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy: czosnek granulowany i paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić i ulepić małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięsne kulki. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulkę, wlać pomidory, przyprawić przyprawą do pomidorów, solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut, dodać mięsne kuleczki i dusić kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti Omnomnom z dodatkiem oliwy i odrobiny soli. odcedzić. Makaron wyłożyć na talerz, na środek wylać sos pomidorowy z kuleczkami mięsnymi. Danie posypać natką.
Gorący, odcedzony makaron można od razu przełożyć do rondla z sosem i wymieszać. Ja jednak wolę taką wersję ;)



Przepis dodaję do akcji Durszlaka:

Fusion  w kolorach #omnomnom

Frittata makaronowa z oliwkami i salami

Miałam ochotę na pizzę ale, że spieszyło mi się to postanowiłam zrobić frittatę ala pizza. Do przygotowania tego pysznego dania użyłam makaronu spaghetti Omnomnom, który jakiś czas temu dostałam od Durszlaka. Frittata jest doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałego z obiadu, ugotowanego makaronu. Wypróbujcie, na pewno nie będziecie żałować :) Oczywiście składniki mogą być dowolne. Ja akurat miałam ochotę na salami i oliwki. Mmmmmmm..... :)



250g ugotowanego makaronu spaghetti Omnomnom
2 jajka
1-2 łyżki przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis
5 plastrów żółtego sera
1/2 szkl zielonych oliwek
5 plastrów salami
kawałek czerwonej papryki
1 łyżka oleju



W misce rozbełtać jajka z przyprawą do pizzy, dodać ugotowany i ostudzony makaron spaghetti Omnomnom i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć makaron i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego, salami i posiekane oliwki. Całość oprószyć delikatnie przyprawą do pizzy Kamis. Frittatę przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu ok 15 minut aż jajka się zetną. Frittatę podawać udekorowaną świeżą bazylią. Można polać keczupem.



Przepis dodaję do akcji Durszlaka:

Fusion  w kolorach #omnomnom

piątek, 21 marca 2014

Ciasto kruche z jabłkami

Jedno z moich ulubionych ciast, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często je piekła kiedy ja byłam jeszcze dzieckiem. Polecam wszystkim łasuchom i wielbicielom szarlotki. Do popołudniowej kawy będzie w sam raz ;)



Ciasto kruche:
4 szkl mąki
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1 kostka masła
2 łyżki smalcu

2kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

cukier puder do posypania



Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podzielić na 2 części i upiec do zarumienienia 2 placki w formie 24cmx36cm. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Kruche placki przełożyć masą z jabłek i posypać cukrem pudrem.

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

piątek, 14 marca 2014

Mocno owocowe śniadanie ze szklanką soku

Kolejna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Szklanka soku i owoce to już dwie spośród 5 dziennych porcji potrzebnych nam aby zaopatrzyć organizm w niezbędne witaminy. Takie zdrowe śniadanie można przygotować już w 10 minut. Nawet najbardziej zabiegana osoba może pozwolić sobie na pożywne i zdrowe śniadanie w ciągu tygodnia. Nie zapominajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam energię do pracy i do nauki. Smacznego:)


sok 100% Tymbark pomarańcza z miąższem
1 szkl mleka
1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
10 truskawek
kilka malin
1/2 szkl borówek
miód do smaku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych




W garnuszku zagotować mleko, wsypać płatki i zamieszać. Gotować ok 2 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dosłodzić miodem. Truskawki zmiksować i posłodzić miodem. Płatki ryżowe przełożyć do dwóch kolilek, polać musem truskawkowym i posypać owocami i prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać ze szklanką soku Tymbark.

Rady: można użyć mrożonych owoców, jednak warto dzień wcześniej wyciągnąć truskawki z zamrażalnika aby się rozmroziły. Mrożone maliny i borówki pod wpływem ciepłych płatków ryżowych szybko rozmarzną. Warto mieć w domu gotowe, uprażone płatki migdałowe aby można było w każdej chwili po nie sięgnąć, bez potrzeby prażenia i oczekiwania aż ostygną.

Przepis dodaję do akcji Durszlaka "Śniadanie Tymbark"




czwartek, 13 marca 2014

Śniadaniowa tortilla z twarożkiem i szklanką soku

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety często w pośpiechu nie jemy go wcale lub w drodze do pracy, na uczelnię zajadamy się niezdrowymi słodkimi bułkami. Dzisiaj w ramach akcji "Śniadanie TYMBARK" chciałabym Wam zaproponować szybkie i bardzo zdrowe, wiosenne śniadanie. Przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut a dzięki zawartym w nim warzywom i szklance soku zafundujemy sobie porcję witamin i energię na resztę dnia. Nawet moja córeczka, która jest bardzo wybredna, zajadała się taką tortillą aż uszy się trzęsły ;) Polecam i smacznego :)


sok 100% Tymbark pomarańcza z miąższem
placek tortilli
1/2 op twarożku wiejskiego ziarnistego
kilka rzodkiewek
2 łyżki siekanego szczypiorku
garść roszpunki
sól



Tortillę podgrzać na dużej suchej patelni. Twarożek osączyć na sitku. Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przełożyć twarożek, pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Doprawić odrobiną soli i wymieszać. Tortillę położyć na talerzu, na środku rozsmarować twarożek i ułożyć liście roszpunki. Złożyć z dwóch stron i przekroić na pół. Tortillę podawać ze szklanką soku 100% TYMBARK.

Przepis dodaję do akcji Durszlaka "Śniadanie Tymbark"

Śniadanie TYMBARK

Sałatka makaronowa z łososiem i pomarańczą

Kilka dni temu dotarła do mnie paczka z makaronami Om nom nom od Durszlaka. Na pierwszy rzut poszedł makaron fusilli i wylądował w pysznej i zdrowej sałatce z łososiem i pomarańczą. Sałatka będzie wspaniałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub na drugie śniadanie do pracy. Polecam Wam serdecznie, makaron jest sprężysty i po prostu wyśmienity. Wspaniale smakuje w takiej sałatce.



300g fileta łososia
200g makaronu Om nom nom fusilli
pomarańcza
sól
przyprawa do ryb w młynku Kamis
przyprawa kolorowe zioła do sałatek Kamis
garść roszpunki
garść płatków migdałów
oliwa z oliwek



Łososia umyć, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Przecedzić i ostudzić. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Makaron wymieszać z ziołami do sałatek. Pomarańczę umyć, obrać i wyfiletować. Resztę soku wymieszać z2 łyżkami oliwy. W szerokich szklankach układać na przemian makaron, kawałki łososia i pomarańczy. Polać łyżeczką oliwy i posypać płatkami migdałowymi. Udekorować roszpunką.


Przepis dodaję do akcji Durszlaka "Fusion w kolorach Om nom nom"

Fusion  w kolorach #omnomnom

wtorek, 11 marca 2014

Kruche ciasto z porzeczkami

Ciasto "wspomnienie lata" ;) Miałam w zamrażalce jeszcze trochę porzeczek z zeszłego lata więc postanowiłam upiec z nimi ciasto. Wybór padł akurat na najzwyklejsze kruche ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu a rodzinka domagała się czegoś słodkiego. Oprócz czasu chłodzenia w lodówce i pieczenia przygotowanie zajmie wam zaledwie kilkanaście minut. W sezonie możecie dodać do niego świeże porzeczki, czarne lub czerwone lub inne owoce, np. jagody czy agrest. 




Ciasto:
4 szkl maki
3 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu

ok 40 dag porzeczek (u mnie mrożone)
3-4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
przyprawa w młynku do dań słodkich KAMIS



Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




sobota, 8 marca 2014

Sernik jagodowy z michałkami

Z okazji Dnia Kobiet chciałabym wszystkim Paniom życzyć dużo uśmiechu i radości. Do kawki w tym wyjątkowym dla nas dniu polecam ten pyszny serniczek z jagodami i białymi michałkami. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam te czekoladki a serniczek wyszedł po prostu pyszny.



Spód:
220g herbatników
100g masła

Sernik:
1kg sera z wiadereczka
1 1/3 szkl jagód (u mnie mrożone)
6 łyżeczek żelatyny
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią i nutką kardamonu
10 białych michałków

Dekoracja:
3 michałki



Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wyłożyć na dno tortownicy (21cm). Docisnąć i odstawić do lodówki.

Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody. Odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Przestudzić. Jagody zmiksować blenderem. Jeśli są mrożone to wcześniej lekko rozmrozić. Do miski przełożyć ser, cukier, zmiksowane jagody (2 łyżki musu zostawić do dekoracji), całość zmiksować. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. Do masy serowej wsypać posiekane michałki i wymieszać. Wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do stężenia.

Pozostawiony mus z jagód posłodzić cukrem pudrem. Sernik posypać drobno posiekanymi michałkami i polać musem jagodowym.

niedziela, 2 marca 2014

Czekoladowe tulipany

Marzec od zawsze kojarzy mi się z tulipanami. A że ja jestem czekoladoholikiem więc postanowiłam zrobić na deser takie słodkie tulipany. Już dawno temu widziałam w internecie sposób ich wykonania, tulipany robiłam rok temu ale teraz postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Jest przy nim trochę pracy ale zapewniam Was, że to wcale nie takie trudne na jakie wygląda. Warto spróbować i zaskoczyć bliskich takim wspaniałym deserkiem :)
Poniżej postaram się Wam krok po kroku pokazać jak je zrobić.




tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
200 ml śmietanki 30%

Dodatkowo będą potrzebne:
filiżanki o zaokrąglonym kształcie
folia spożywcza

Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.


Trzymając za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie natychmiast zastygnie.





Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.

Krem: Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.



Takie tulipany można napełnić tez świeżymi owocami, będą świetnie smakowały z truskawkami.
Mój przepis ukazał się również w jednym z numerów "Ciast na stół".


sobota, 1 marca 2014

Zupa zacierkowa

Lubicie takie sycące i rozgrzewające zupy? Ja bardzo dlatego tym razem przygotowałam taka pyszną, pełną jarzyn zupkę. Mrożone warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, których zimą nam brakuje.



op. mrożonych warzyw na zupę
30 dag mięsa z szynki
1 łyżka oleju
2 liście laurowe KAMIS
kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS
pieprz sól
czosnek granulowany KAMIS
2 l bulionu
3 ziemniaki
2 z. czosnku
natka pietruszki

Na zacierkę:
jajko
ok 100g mąki

Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min).






Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić mrożonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.