piątek, 30 października 2015

Papryczki ala Dynia na Halloween

Kto z Was obchodzi Halloween ten na pewno szuka inspiracji na danie, przekąski i napoje na ten dzień. Co powiecie na taką mini "dynię" na jutrzejszy obiad lub kolację? Dzieci na pewno będą zadowolone :)



2-3 żółte papryki

Farsz:
30 dag mięsa mielonego
1 jajko
1/2 bułki
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
papryka słodka
majeranek


Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do miski przełożyć wszystkie składniki na farsz i wymieszać, doprawić do smaku.
Papryki umyć i osuszyć. Ostrym nożykiem wyciąć ogonek i wydrążyć ze środka gniazda nasienne i błonki. Wyciąć oczy, nos i usta. Papryki napełnić farszem i zamknąć od góry czapeczką z ogonkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok pół godziny w 180 stopniach.


środa, 28 października 2015

Tort Rafaello

Kiedy dostałam duże pudełko z pralinkami Rafaello od razu wiedziałam, że muszę je dobrze wykorzystać ;) Upiekłam na niedzielne rodzinne  spotkanie tort o smaku tych pysznych kuleczek. Wyszedł przepyszny, kokosowo-migdałowy rozpływający się w ustach.... Wszyscy goście zachwycali się jego smakiem. Wam też polecam, zwłaszcza na większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;)

Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice.




Ciasto:
200 g margaryny
200 g mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
50g płatków migdałowych


Krem:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki c.pudru
2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy)
3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:
ok 8-10 kuleczek rafaello
łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu



Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na wszystkich ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 3 jednakowe spody. Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką.

Dopisek: Pochwalę się, że ten tort wygrał nagrodę na tort jubileuszowy dla tygodnika "Kropka" :)

wtorek, 27 października 2015

Konkurs "Smakołyki na Halloween"

Wielkimi krokami zbliża się coraz częściej u nas obchodzone święto Halloween. Z tej okazji ogłaszam mały konkurs na halloweenową przekąskę. Mogą to być dania na słodko, na słono, napoje i co tylko jesteście w stanie wyczarować w kuchni na ten wieczór. Na pewno część z Was będzie z tej okazji organizować prywatki i częstować gości strasznymi przekąskami :) Zapraszam więc do wzięcia udziału w zabawie!

Do wygrania jest silikonowa forma Wiltona do babeczek w kształcie pająków i pajęczyn oraz książka "Zdrowe i domowe".




Zabawa polegać będzie na tym aby przesłać na adres joanna1m@wp.pl zdjęcie dania typowego dla święta Halloween. Na zdjęciu obok potrawy ma znajdować się karteczka z napisem"Smakołyki na Halloween".

Zgłoszenia można wysyłać do 5 listopada włącznie, wyniki ogłoszę w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.


W temacie maila wpiszcie: Smakołyki na Halloween. Nie zapomnijcie też podać swoich danych kontaktowych, tj. imię, nazwisko, dokładny adres na terenie Polski i nr telefonu. 

Każdy uczestnik może przysłać dowolną ilość zgłoszeń, pamiętając aby w każdym mailu podać komplet danych.

Uczestnik zgadza się na publikację swojego imienia i nazwiska i/lub nazwy bloga.

Miło mi będzie jeśli polubicie mój profil na FB https://www.facebook.com/Smakolyki.Asi 


Każdy z uczestników oświadcza, że ma pełne prawa do pracy konkursowej i ponosi wszelkie konsekwencje prawne, naruszając prawa własności innych osób.

Powodzenia! :)



 

poniedziałek, 26 października 2015

Dyniowe serniko-brownie

Nie wiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :)))



Brownie:
100g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
110g masła
2/3 szkl cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki

Masa dyniowa:
250g mascarpone
szkl puree z dyni
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru z wanilią



Masa dyniowa: mascarpone utrzeć z cukrami, dodać puree z dyni, jajka, cynamon i dokładnie wymieszać.

Brownie: Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku a następnie mąkę i kakao.

Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.


Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

niedziela, 25 października 2015

Złocista chałka dyniowa

Uwielbiam dynię za to jak pięknie barwi dania z niej przygotowane. Sezon w pełni więc u mnie kolejna propozycja na wykorzystanie dyni w kuchni. Chałka dyniowa jest wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie.

Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice.




Ciasto drożdżowe dyniowe:
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłej wody
op. drożdży instant (7g)
3 jajka
100g rozpuszczonego masła
1/3 szkl c.pudru
1 łyżka soli
6 szkl mąki

Kruszonka:
1/5 kostki masła
1/2 szkl mąki
1/2szkl cukru



Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części, z których uformować długie wałeczki (ok 25-30cm). Zapleść dwa warkocze, końce podwinąć do spodu. Chałki przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Chałki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st., piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok 25 minut. Wyjąć i ostudzić.


Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

sobota, 24 października 2015

Gofry dyniowo-miodowe

Sezon na dynię w pełni, więc nie może zabraknąć przepisów z jej udziałem ;) Tym razem proponuję Wam wspaniałe, żółciutkie gofry z dodatkiem tego cennego warzywa. Dzięki niemu zyskują nie tylko piękny kolor ale także sporą dawkę witamin. Kto ma w już w domu zapas puree z dyni niech prędko wypróbuje te gofry! Choćby na jutrzejsze śniadanie ;)



160g puree z dyni
jajko
4 łyżki oleju
10 łyżek mleka
3 łyżki miodu płynnego
1 1/4 szkl mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia



W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut.

Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości! Sposób na dynię 2015

niedziela, 18 października 2015

Cukiniowa zupa krem

W jesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu.

Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice.




1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1l bulionu warzywnego
sól
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl śmietanki 30%

1/2 szkl oliwy z oliwek
kilka listków bazylii

garść prażonych pestek dyni



Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem.
Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią.

czwartek, 15 października 2015

Ciasto serowe z jabłkami

Już dawno nie było u mnie nic słodkiego ;) W taki ponury i chłodny dzień myślę, że najlepszym deserem na poprawę humoru będzie ciasto z jabłkami cudownie pachnące cynamonem. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty i czego chcieć więcej..... Nie zwlekajcie i koniecznie wypróbujcie, jest naprawdę pyszne i w dodatku szybko się je robi.
Świetnie smakuje również z bitą śmietaną lub lodami:)




Ciasto:
150g margaryny
1,3 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl cukru
2 łyżki c. waniliowego
100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch
1 jajko

Dodatkowo:
500g jabłek
2 łyżki przyprawy do szarlotki
łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników
tłuszcz do posmarowania formy
cukier puder do posypania



Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajko i serek. na koniec wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 21cm posmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę ciasta. Posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki, posypać przyprawą do szarlotki i wyłożyć równą warstwę na cieście. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta. Ponieważ ciasto jest dosyć gęste, warto to zrobić dwoma łyżkami.
Ciasto piec ok 40 minut w 180st. Wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Proponuję dodać do ciasta więcej jabłek, będzie bardziej wilgotne.
Inspiracją był przepis z książki "Słodki świat Kasi".

piątek, 9 października 2015

Drobiowa rolada z kurkami

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Uwielbiam je w połączeniu z kurczakiem. Tym razem przygotowałam roladę z fileta z kurczaka z farszem z kurek. Dodałam aromatyczne zioła dzięki czemu mięso było pachnące i co tu dużo mówić, pyszne ;) Wiem, chwalę się ale roladka wyszła naprawdę wyśmienita. Przygotujcie ją i przekonajcie się sami :)

Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.



podwójny filet z kurczaka
200g kurek
cebula
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
3 plastry sera żółtego
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu



 Farsz: Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć posiekaną cebulkę. Grzyby oczyścić i pokroić (mniejsze mogą być w całości), dodać do cebulki i smażyć ok 10 minut, do wyparowania wody. Pod koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Przeciąć wzdłuż na pół, lekko rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt.
Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec ok 30-40 min. Pod koniec można rozciąć folie aby mięso się zarumieniło.

Sałatka z tortellini

Pyszna sałatka, która zachwyci każdego smakosza. Jest szybka w wykonaniu więc można ją przygotować kiedy goście jeszcze w drodze ;) Świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy. 

Sałatkę podałam w miseczce Agawa Platin od Porcelany Bogucice.


op. kolorowego tortellini
czerwona papryka
słoiczek selera
puszka kukurydzy
ogórek szklarniowy
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu


Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu (jeśli chcesz aby szybko ostygł, przelej go zimną wodą). Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Paprykę i obranego ogórka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

niedziela, 4 października 2015

Zupa ze świeżych grzybów

Chociaż kompletnie nie umiem zbierać grzybów, bo zawsze się przede mną chowają ;) to dania z nimi uwielbiam. Na szczęście od czasu do czasu dostaję trochę od koleżanki i wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa.
Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :)




1 udko z kurczaka
400g świeżych grzybów
7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4)
2 marchewki
kawałek korzenia selera
kawałek pora
łodyga naci selera
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól,pieprz
łyżeczka kucharka



W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Jesień pełna warzyw

piątek, 2 października 2015

Delikatny sernik ze śliwkami

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na pewno trochę "cięższy" ale równie pyszny jak mój.

Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice.



1kg gotowego sera do serników
5 jajek
100g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki pszennej

ok 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania




Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1 jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową.
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Podawać posypany cukrem pudrem.
Czas na śliwki Jesienne słodkości!