Pyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
1/2 op. młodego szpinaku
1 kostka fety
kilkanaście pomidorków koktajlowych
ogórek szklarniowy
4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini)
1/4 szkl oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki sosu ziołowego
1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki, pomidorki na pół a fetę w kostkę. Oliwę mieszamy z sosem ziołowym.
Na talerzach rozkładamy szpinak, ogórki, pomidorki i fetę. polewamy łyżką oliwy i posypujemy ziarnami i kolorowymi ziołami do sałatek.
Sałatkę podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem.