poniedziałek, 28 września 2015

Sałatka z pomidorów

Ta sałatka kojarzy mi się z wakacjami u Babci na wsi. Często zrywałyśmy świeżutkie pomidorki w babcinym ogródku aby później rozkoszować się pyszną sałatką podczas obiadu. Babcia zamiast jogurtu dodawała gęstą wiejską śmietanę. Moja wersja jest bardziej odchudzona ;) 
Oczywiście najlepiej nadają się do niej pomidory dojrzewające w słońcu, te kupione zimą nie mają już tego smaku. Ale jeśli znajdziecie aromatyczne pomidorki to koniecznie ją wypróbujcie!

Miseczka "Agawa Platin" z Porcelany Bogucice.


5 pomidorów
dymka ze szczypiorem
sól, świeżo zmielony pieprz
mały jogurt naturalny




Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Dymkę i szczypior posiekać i posypać pomidorki. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu.

niedziela, 27 września 2015

Rurki z ciasta francuskiego z sałatką

Lubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono. 
Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę a do środka włożyć swój ulubiony farsz.

Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.
 


275g ciasta francuskiego
żółtko
łyżka mleka
mak do posypania

Sałatka:
15 dag szynki konserwowej
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 jajka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól
pieprz



Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki.

Spaghetti z cukinią

Danie szybkie i smaczne zarazem. Lubię takie:) Moja rodzina też. Nawet moja Oliwka, która ostatnio bardzo wybrzydza też zjadła z apatytem. Wam również polecam.

Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.



garść makaronu spaghetti
1 średnia cukinia
500g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do dań z makaronu
oregano
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz
przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody



Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut.
Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym.


czwartek, 24 września 2015

Najprostsze crumble ze śliwkami

Deser banalnie prosty. Uwielbiam takie, zwłaszcza kiedy nagle najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Do tego śliwki, jedne z moich ulubionych owoców, podane na ciepło.... Czego chcieć więcej w chłodne jesienne popołudnie? ;)

Do kruszonki możecie dodać łyżkę wiórków kokosowych lub płatki migdałów.




kilkanaście śliwek
kilka łyżeczek brązowego cukru

Kruszonka:
1/5 kostki margaryny
szkl mąki
2/3 szkl cukru


Śliwki kroję w plasterki i rozsypuję do kokilek, posypuję cukrem brązowym i kruszonką. Zapiekam ok 20 minut. Podaję ciepłe.
Prawda, ze proste?

 Czas na śliwki Jesienne słodkości!

niedziela, 20 września 2015

Cynamonowe ciasto ze śliwkami

Lubię takie proste, ucierane ciasta z owocami. Tym razem dodałam do ciasta cukier cynamonowy, dzięki czemu ciasto pięknie pachniało w całym mieszkaniu. Kto jeszcze nie próbował połączenia śliwek i cynamonu niech koniecznie to nadrobi! Połączenie, jak dla mnie, wspaniałe :)))

Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień".




2 1/3 szkl mąki
5 jajek
1 1/4szkl cukru cynamonowego
2/3 szkl oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok 70 dag śliwek
cukier puder do posypania

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta cynamonu
łyżka cukru waniliowego



Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu.

Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec ok 40 minut w 170 stopniach.Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Rada:  Zamiast cukru cynamonowego można użyć zwykłego a do ciasta dodać łyżkę cynamonu.


sobota, 19 września 2015

Krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;)

Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice.



Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania
250g margaryny
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Dodatkowo:
5 jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki
1/3 szkl żurawiny suszonej
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania



Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno i boki formy na tartę. Posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką.

Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


środa, 16 września 2015

Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia

Lubicie gruszki? Bo ja bardzo. Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;)

Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.




24 podłużne biszkopty
330ml śmietanki 30 %
400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl mleka
1 limonka
2-3 miękkie gruszki
galaretka agrestowa



 Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na 15 minut aby napęczniała. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.

Foremkę 20x20cm wyłożyć folią. Na dnie poukładać biszkopty i wylać połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Rady:
Śmietanka musi być mocno schłodzona.
Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć.
Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej.

poniedziałek, 14 września 2015

Roladki z papryką otulone boczkiem

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki. 

Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice.




2 duże filety z kurczaka
kawałek papryki czerwonej
kawałek papryki jasnej
1/2 kulki mozzarelli
12 cieniutkich plasterków boczku
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
rozmaryn
2 łyżki oleju



Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić wzdłuż na 4 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia.

niedziela, 13 września 2015

Pieczone ziemniaczki

Bardzo lubimy takie pachnące i chrupiące ziemniaki do obiadu. Tym razem użyłam sporo ziół aby były bardziej aromatyczne. Oliwka  stwierdziła, że są lepsze od frytek. Tak więc następnym razem upieczemy je sobie jako przekąskę z keczupem lub sosem czosnkowym. I na pewno są zdrowsze od frytek ;) Wam też polecam :)

Talerz "Antonio" od Porcelany Bogucice.



Ilość składników wg upodobania i potrzeb:
ziemniaki
sól morska prowansalska
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
tymianek
2-3 łyżki oleju



 Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Młode ziemniaczki można wyszorować i zapiekać ze skórką. Przełożyć do większego naczynia, polać olejem, posypać przyprawami. Mocno wstrząsnąć aby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny, w międzyczasie przemieszać.

Surówka z pora

Pyszna, szybka i zdrowa surówka. Świetny dodatek do obiadu choć ja lubię zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :)


Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.





1 duży por
1 duże kwaśne jabłko
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
cukier, sól i pieprz do smaku
łyżka oleju




 Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć sok. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać olej i przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły.

niedziela, 6 września 2015

Sałatka z cukinii do słoików

Dostałam kilka sporych cukinii od koleżanki z pracy. Z braku czasu na robienie przetworów potrzebowałam przepisu na sałatkę, którą robi się w miarę szybko i która też będzie dobra w smaku. Od drugiej koleżanki dostałam ten właśnie przepis. Sałatka jest pyszna, idealna jako dodatek do obiadu.




2kg cukinii
1/2kg cebuli
1 łyżka koperku
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu

Zalewa:
2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki soli


Cebulę obrać i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny aby zmiękła. Cukinię obrać, usunąć środki i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na 3 godziny.

Zalewa: Wodę zagotować, dodać ocet, sól i przyprawy. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę, zagotować. Dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać koperek, wymieszać i nakładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować ok 10 minut. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Ogórki do słoików

Trochę późno dodaję przepis ale może ktoś jeszcze się skusi na te pyszne ogóreczki. Będą świetną przekąską. Zaletą jest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki.




3kg ogórków
3 czerwone papryki
25 dag cebuli
15 dag selera

Zalewa 1:
7 szkl wody
3/4szkl soli

Zalewa 2:
5 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka gorczycy
1 torebka ziela ang.


Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny.

Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować ok 5-10 minut.

sobota, 5 września 2015

Tarta serowa ze śliwkami

W lodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek homogenizowany, dorzuciłam kilka śliwek i pyszny deser do popołudniowej kawy miałam gotowy :)
Polecam Wam bo tarta jest bardzo smaczna a do tego przygotujecie ją w kilka chwil.




275g ciasta francuskiego
400g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
kilka śliwek
cukier puder do posypania




Spód i boki foremki na tartę  wyłożyć ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200st przez ok 10 minut. W tym czasie rozbełtać jajka z cukrem i serkiem. Wylać na podpieczony spód, poukładać połówki śliwek skórką do spodu. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać jeszcze ok 20 minut. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.


czwartek, 3 września 2015

Kotleciki jaglano-brokułowe

Pyszne i zdrowe kotleciki nie tylko dla wegetarian. Można je podać na obiad lub kolację. Ich zaletą jest to, że dosyć szybko się je przygotowuje, zwłaszcza jeśli zostanie nam trochę kaszy z obiadu. Świetnie smakują z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym. Polecam :)


Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.




100g kaszy jaglanej
brokuł
1 jajko
sól, pieprz
ząbek czosnku
olej do smażenia
bułka tarta 




Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku i tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.