Pyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata.
Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
800 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 szkl borówki amerykańskiej
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż.
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na podpieczony spód, posypać borówkami i ułożyć poskubane kawałki ciasta.
Tartę piec jeszcze przez około 20-30 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.