Szybki, smaczny i efektowny obiad letni. Naleśniki w takim wydaniu bardzo posmakowały mojej rodzince.
czwartek, 23 czerwca 2022
Naleśnikowe wstążki z truskawkami
niedziela, 19 czerwca 2022
Orzechowe półksiężyce
Delikatne ciasteczka z orzechową posypką. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty.
Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają świeżość.
4 jajka
200 g cukru pudru
200 g masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżki rumu
szczypta soli
200 g mąki pszennej
6 g proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
Masło rozpuścić, przestudzić, dodać 150 g cukru pudru, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy, rum i żółtka, utrzeć na puch. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z masą. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wierzch posypać orzechami. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Metalową, okrągłą foremką wycinać półksiężyce lub inne dowolne kształty.
czwartek, 9 czerwca 2022
Śląski kołocz z makiem i serem
Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :)
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;)
Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy.
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
40g cukru
7 g drożdży instant
2 jajka
130 ml mleka
75 g masła
Masa makowa:
200 g mielonego maku
łyżka masła
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 białko
1/2 szkl bakalii (posiekane orzechy, skórka kandyzowana)
Masa serowa:
300 g białego sera
1 żółtko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
Masa makowa: Mak zalać ok szkl. wrzącej wody. Podgrzewać aż woda całkiem wyparuje. Dodać masło, miód, cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem.
Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach.
Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Formę (24x36cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozprowadzić/rozwałkować na spodzie foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nakładać na przemian pasami masę makową i serową. Całość posypać kruszonką. Kołocz piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
poniedziałek, 6 czerwca 2022
Sałatka ze szpinakiem i sosem miodowo-musztardowym
Szybka, zdrowa i bardzo smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się do dań mięsnych, jak również jako drugie śniadanie do pracy.
1/2 op. świeżego szpinaku
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1/2 kostki sera typu feta
4 łyżki prażonego słonecznika
Sos:
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu
4 łyżki oliwy
Sos: wszystkie składniki wymieszać. Można dodać szczyptę soli ale feta jest wg mnie wystarczająco słona.
Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Polać sosem, wymieszać. Posypać prażonym słonecznikiem.
środa, 1 czerwca 2022
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną
Nie ma bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :)
Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych.
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Krem:
500 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
400-500 g truskawek
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić.
Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt.
Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami.