czwartek, 23 czerwca 2022

Naleśnikowe wstążki z truskawkami

 Szybki, smaczny i efektowny obiad letni. Naleśniki w takim wydaniu bardzo posmakowały mojej rodzince.




Ciasto na naleśniki:
750 ml mleka
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cukru pudru
łyżka oleju
olej do smażenia

ok 500 g truskawek
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
cukier lub miód do smaku





Naleśniki:  wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać, natłuścić kilkoma kroplami oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Naleśniki smażyć z obu stron kilka minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować na gładki mus, dosładzając do smaku.
Naleśniki zwinąć w rulony, pokroić w dwucentymetrowe plastry. Wstążki z naleśników ułożyć na talerzu, nałożyć 1-2 łyżki jogurtu i polać musem truskawkowym.
Podawać z kawałkami truskawek i listkami mięty.


niedziela, 19 czerwca 2022

Orzechowe półksiężyce

Delikatne ciasteczka z orzechową posypką. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. 

Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają świeżość.




4 jajka

200 g cukru pudru

200 g masła

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 łyżki rumu

szczypta soli

200 g mąki pszennej

6 g proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechów włoskich




Masło rozpuścić, przestudzić, dodać 150 g cukru pudru, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy, rum i żółtka, utrzeć na puch. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z masą. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wierzch posypać orzechami. Piec ok 20-25  minut w 180 stopniach. Ostudzić. Metalową, okrągłą foremką wycinać półksiężyce lub inne dowolne kształty. 


czwartek, 9 czerwca 2022

Śląski kołocz z makiem i serem

Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :)

Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;)

Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy.




Ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej

40g cukru

7 g drożdży instant

2 jajka

130 ml mleka 

75 g masła


Masa makowa:

200 g mielonego maku

łyżka masła

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

1 białko

1/2 szkl bakalii (posiekane orzechy, skórka kandyzowana)


Masa serowa:

300 g białego sera

1 żółtko

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżka budyniu waniliowego

3 łyżki cukru


Kruszonka:

200 g mąki pszennej

100 g masła

100 g cukru pudru




Masa makowa: Mak zalać ok szkl. wrzącej wody. Podgrzewać aż woda całkiem wyparuje. Dodać masło, miód, cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem.

Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach.

Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 

Formę (24x36cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozprowadzić/rozwałkować na spodzie foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nakładać na przemian pasami masę makową i serową. Całość posypać kruszonką. Kołocz piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.


poniedziałek, 6 czerwca 2022

Sałatka ze szpinakiem i sosem miodowo-musztardowym

Szybka, zdrowa i bardzo smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się do dań mięsnych, jak również jako drugie śniadanie do pracy.




1/2 op. świeżego szpinaku

kilkanaście pomidorków koktajlowych

1/2 kostki sera typu feta

4 łyżki prażonego słonecznika


Sos:

łyżka miodu

łyżka musztardy

łyżka soku z cytryny

szczypta pieprzu

4 łyżki oliwy




Sos: wszystkie składniki wymieszać. Można dodać szczyptę soli ale feta jest wg mnie wystarczająco słona.

Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Polać sosem, wymieszać. Posypać prażonym słonecznikiem.

środa, 1 czerwca 2022

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną

 Nie ma bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :)

Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych.




Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

250 g zimnego masła

jajko

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Krem:

500 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

400-500 g truskawek




Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić.

Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt. 

Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami.