niedziela, 28 marca 2021
Mazurek malinowy
niedziela, 21 marca 2021
Babka drożdżowa z orzechami
sobota, 13 marca 2021
Gulasz z szynki z suszonymi grzybkami
Gulasz świetnie pasuje do kasz, placków ziemniaczanych a nawet chleba. Podany z ulubioną surówką tworzą naprawdę syty i pożywny obiad. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy.
Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :)
1 kg mięsa z szynki
2 cebule
2 garści suszonych grzybów
1l bulionu ew. wody
2 ząbki czosnku
1 szkl czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać bulionem i winem. Wsypać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać pod koniec gotowania. W razie konieczności można dodać więcej wody, gdyby sos był zbyt gęsty. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
niedziela, 7 marca 2021
Tort michałkowo-kokosowy
Tort upiekłam na urodziny mojej Mamy. Jest dosyć słodki ale naprawdę pyszny. Każdy zachwycał się jego smakiem. Masy do przełożenia są bardzo łatwe do przygotowania i myślę, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu :)
Biszkopt:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
Masa:
500 g mascarpone
660 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
10 cukierków michałków
5 łyżek kakao
5 łyżek wiórków kokosowych
Poncz:
1 szkl gorącej wody
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Dekoracja:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
łyżka oleju
wafelki, bezy itp.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa: Zimną śmietankę i mascarpone utrzeć na gładką, gęstą masę, pod koniec dodając cukier puder.
1/3 masy odłożyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Pozostałą masę zmiksować z kakao i bardzo drobno posiekanymi michałkami.
Poncz: W szklance gorącej wody rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i ostudzić.
Krążki biszkoptu naponczować. Pierwszy posmarować połową masy michałkowej, drugi masą kokosową. Położyć ostatni krążek, który cienko posmarować masą michałkową (część zostawić na dekoracyjne rozety). Górę i boki tortu wyrównać, udekorować rozetami z masy, rozpuszczoną z olejem czekoladą i dowolnymi czekoladkami, bezami itp.