Inna wersja tradycyjnego świątecznego makowca. Tak przygotowany będzie piękną
dekoracją świątecznego stołu i na pewno zachwyci wszystkich swoim
wyglądem i smakiem. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. Długo zachowuje świeżość, choć myślę, że nie będziecie mieli okazji tego sprawdzać gdyż bardzo szybko znika z talerza.... ;)
Pochwalę się, że ten wieniec doczekał się publikacji w grudniowych Ciastach na Stół i w dzisiejszej Kropce :)
Ciasto:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko
Masa makowa:
45 dag gotowej masy makowej
10 dag orzechów laskowych
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
jajko
Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W
garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia,
przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w
misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie
potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do
wyrośnięcia.
Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Wyłożyć równą warstwę maku i zwinąć w roladę.
Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony.
Następnie
spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania
złotobrązowego koloru. Ostudzić.
Lukier: cukier puder przesiać do miski,
dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać roladę.