wtorek, 30 maja 2017

Bigosik z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustkę. Jest delikatna, szybko się gotuje i  z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu ;)
Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem.




2 małe główki młodej kapusty
1 cebula
2 małe marchewki
pętko kiełbasy np. toruńskiej
łyżka suszonej włoszczyzny
sól
świeżo zmielony pieprz
1 l rosołu
łyżka oleju
2 łyżki masła klarowanego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pęczek koperku



Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. Przełożyć do większego garnka, zalać rosołem (ewentualnie wodą). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę i startą na grubych oczkach marchew. Gotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni po cebuli, dodać do bigosiku. Doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek.


niedziela, 28 maja 2017

Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami

Jedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą.
Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę.





Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
100 g zimnego masła lub margaryny
1/4 szkl cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
5 białek
2/3 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
 op. kisielu truskawkowego
2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)
2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej





Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem.
Na gorącym spodzie rozsypać herbatniki, wyłożyć rabarbar z truskawkami.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na rabarbar, posypać płatkami migdałów i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze ciasto na 10-15 minut aby beza trochę przeschła.
Ciasto ostudzić.



sobota, 27 maja 2017

Sałatka ze szpinakiem, łososiem i szparagami

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 



1/2 pęczka zielonych szparagów
100 g liści młodego szpinaku
200 g pieczonego łososia
6 pomidorków koktajlowych
1/3 kostki fety
2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik)
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek



Szparagi ugotować (tutaj pisałam jak to zrobić), ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki.
Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą.
Sałatkę można polać sosem winegret.

środa, 24 maja 2017

Szparagi z jajkiem w koszulce

Pyszny i lekki posiłek. Tak przygotowane szparagi doskonale nadają się na śniadanie czy kolację z chrupiącą bagietką lub na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków. Wystarczy 15 minut aby przygotować to pyszne danie. Polecam bo sezon na szparagi jest krótki ;)



Dla 2 osób:
pęczek zielonych szparagów
2 jajka
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki siekanego szczypiorku
sól, kolorowy pieprz
parmezan lub grana padano
 2 łyżki octu
łyżeczka cukru


Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki i związać sznurkiem w pęczek.
W wysokim garnku zagotować tyle wody (z dodatkiem łyżeczki soli i cukru) aby po włożeniu szparagów pionowo ich główki wystawały ponad wodę. Szparagi przykryć i gotować na małym ogniu ok 8-10 minut. Sprawdzić wcześniej czy są miękkie aby się nie rozgotowały.
W międzyczasie zagotować 1 litr wody z 2 łyżkami octu i łyżeczką soli. Jajka wbić osobno na spodki, uważając aby żółtko się nie rozpłynęło. Gdy woda się zagotuje, zamieszać aby powstał wir i wlać ostrożnie jajka. Gotować ok 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć po jednym na ugotowanych szparagach. Danie oprószyć solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.


poniedziałek, 22 maja 2017

Tort śmietankowy z owocami i bazyliowym cukrem

Torcik dzięki świeżym kwiatom wygląda pięknie i świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. 
Wbrew pozorom nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Jest naprawdę bardzo łatwy i każdy sobie z nim poradzi. Ja upiekłam go dla mamy z okazji zbliżającego się Dnia Matki. 
Do dekoracji użyłam świeżych kwiatów eustomy ale równie dobrze będą się prezentować róże, goździki czy margaretki. Świeże kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :)




Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
op. śmietan fixu

Cukier bazyliowy:
2 łyżeczki cukru kryształu
5-6 listków świeżej bazylii

Dodatkowo:
1/2 szkl malin 
3 łyżki jagód 

kwiaty do dekoracji



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno tortownicy (18cm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo!

Cukier bazyliowy: W moździerzu utrzeć cukier i listki bazylii.

Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować połową masy, ułożyć owoce (mogą być mrożone i wtedy układamy na torcie nie rozmrożone!) i posypać połową cukru bazyliowego. Lekko docisnąć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą masy, zostawiając 1 łyżkę na boki. Tort udekorować świeżymi kwiatami, posypać cukrem bazyliowym. Schłodzić.




czwartek, 18 maja 2017

Ciastka francuskie z rabarbarem

W tygodniu kiedy nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;)



4 łodygi rabarbaru
op. ciasta francuskiego (275g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią

cukier puder do posypania



Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 8-9 cm. Nożem naciąć w środku kwadrat o 1 cm mniejszy nie docinając 2 przeciwległych rogów. Następnie przeplatamy brzegi i przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i nakładać po łyżce na środek każdego ciastka. Ciasteczka piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


wtorek, 16 maja 2017

Sałatka jaglana z botwinką

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Może być świetną propozycją na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Polecam bo jest nie tylko smaczna ale zawiera mnóstwo wartości odżywczych i witamin.



woreczek kaszy jaglanej (100g)
pęczek botwinki
2 łyżki siekanego koperku
1 dymka
łyżka oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka soku z cytryny
 ser formaggio lub parmezan
3 jajka na twardo



Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Buraczki wyszorować i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.  Wybrać najładniejsze liście botwiny z cienkimi łodyżkami, opłukać i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z ćwiartkami jajek, posypane startym serem.



niedziela, 14 maja 2017

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

W sezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka.
 Przepis spisałam na szybko z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony.
Polecam, robi się je bardzo szybko a znika jeszcze szybciej ;)




6 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania




Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy.
Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

piątek, 12 maja 2017

Krucha tarta z rabarbarem

Pyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne. 




Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnej margaryny lub masła
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
600 g rabarbaru
op. budyniu malinowego
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej



Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)

Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.

Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



czwartek, 11 maja 2017

Schab peklowany pieczony na kanapki

Przygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu.  W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę.
Polecam, naprawdę warto!




1 kg schabu bez kości

Zalewa:
2,5 l wody
100 g soli peklowej
łyżeczka cukru
po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
5 liści laurowych
6 ząbków czosnku

Marynata:
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
1/3 szkl oleju rzepakowego 



W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą.

Marynata: wszystkie składniki wymieszać.
Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostudzić.

wtorek, 9 maja 2017

Zupa krem z selera

Bardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;)




2 duże selery (ok 700 g)
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
1,5-2 l wywaru jarzynowego
sól
świeżo zmielony pieprz
maggi
2 łyżki śmietany 18%

1/2 szkl orzechów włoskich
ser formaggio lub parmezan



Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę selera i zmiażdżony czosnek. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem.

Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć skórki. Zupę podawać posypaną orzechami, startym serem i polaną oliwą. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


niedziela, 7 maja 2017

Rafaello jaglane

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :)




1 szkl kaszy jaglanej
3 szkl mleka
1 szkl wody
250 ml mleczka kokosowego
5 łyżek ksylitolu
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
130 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
garść płatków migdałów




Kaszę dokładnie przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin.



wtorek, 2 maja 2017

Deser Monte

Przepyszny kakaowo-orzechowy deser lubiany nie tylko przez dzieci. Przygotowany w domu będzie równie smaczny a na pewno dużo zdrowszy. Bez żadnych sztucznych ulepszaczy.
Polecam :)




Na 2 porcje:
300g kremowego twarożku naturalnego
2 łyżki płynnego jasnego miodu
łyżka kakao
 3 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych



Twarożek wymieszać z miodem. Podzielić na pół. Jedną część wymieszać z kakao i łyżką zmielonych orzechów. W dwóch małych szklaneczkach układać na przemian warstwę jasną i kakaową. W połowie nasypać zmielone orzechy. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 1 maja 2017

Jajecznica ze szparagami

W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi. Warto korzystać póki są bo sezon na nie jest bardzo krótki. Jajecznica to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Zwłaszcza na leniwe weekendowe poranki :)



1/2 pęczka szparagów
6 jajek
2 łyżki startego parmezanu+ do posypania
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 łyżki masła



Szparagi umyć, osuszyć i drobno pokroić, zachowując główki. Główki ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi i smażyć ok 5-10 minut pamiętając, aby pozostały lekko chrupiące.

Wbić jajka, doprawić do smaku i smażyć do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.

Na talerzach układać porcje jajecznicy oraz ugotowane główki szparagów. Posypać parmezanem i oprószyć kolorowym pieprzem.