Uwielbiam młodą kapustkę. Jest delikatna, szybko się gotuje i z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu ;)
Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem.
2 małe główki młodej kapusty
1 cebula
2 małe marchewki
pętko kiełbasy np. toruńskiej
łyżka suszonej włoszczyzny
sól
świeżo zmielony pieprz
1 l rosołu
łyżka oleju
2 łyżki masła klarowanego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pęczek koperku
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. Przełożyć do większego garnka, zalać rosołem (ewentualnie wodą). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę i startą na grubych oczkach marchew. Gotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni po cebuli, dodać do bigosiku. Doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek.