środa, 30 grudnia 2020

Piernik na drożdżach

 Przepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast  drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem. 




Ciasto:

100 g drożdży świeżych

1 szkl cukru

7 jajek

3/4 szkl miodu

3/4 szkl oleju

350 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody

2 op. przyprawy do piernika


Polewa:

1/4 kostki margaryny

4 łyżki cukru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki mleka

łyżeczka żelatyny


słoiczek powideł śliwkowych

płatki migdałów do posypania



Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem na piernik. Ciasto przelać do formy (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić a następnie przeciąć na dwa blaty. Piernik przełożyć powidłami i polać polewą. Udekorować płatkami migdałowymi lub orzechami.

Polewa: Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić w garnuszku. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać (nie gotować!) i wymieszać z polewą. Polać ciasto.

wtorek, 29 grudnia 2020

Seromakowiec z wiśniami i galaretką

 Na święta w moim domu musi być ciasto z makiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :)




Ciasto makowe:

400 g maku zmielonego 

2 szkl mleka 

500 g cukru pudru

5 jabłek

12 łyżek kaszy manny

12 jajek

250 g miękkiej margaryny

3 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy


Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

4 jajka

200 g masła

1 szkl cukru

3 budynie waniliowe

3/4 szkl mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego


400 g wiśni mrożonych 

2 galaretki wiśniowe




Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać żółtka. Później na przemian po trochę maku, jabłek i kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy makowej w 3 partiach i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto makowe przelać do dużej blaszki (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok godziny w 180 stopniach do tzw suchego patyczka (u mnie już po 50 minutach było gotowe). Ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty. Ponieważ ciasto jest dosyć ciężkie i wilgotne, najpierw podzieliłam je na pół a dopiero później rozcięłam na blaty. W ten sposób nie połamie się przy składaniu.

Masa serowa: Do dużego garnka przełożyć ser, pokrojone w kostkę masło, cukier, ekstrakt i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku, wlać do gorącej masy serowej. Gotować do zgęstnienia. Gorącą masą przełożyć ciasta makowe. Ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Na zimną masę serową wyłożyć mrożone wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



środa, 23 grudnia 2020

Pierniczki na choinkę

 Pierniczki na choinkę robię w trochę tańszej wersji, z dodatkiem sztucznego miodu i margaryny. Jeśli chcecie upiec je do pałaszowania warto użyć prawdziwego miodu i masła, będą smaczniejsze ;)

Pierniczki są bardzo aromatyczne ;) Już podczas pieczenia w domu roznosi się cudowny zapach. Powieszone na choince nie tylko pięknie wyglądają ale też ślicznie pachną, wprowadzając nas w świąteczny nastrój.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku. 


Zdrowych i spokojnych Świąt!!!

Joanna




Pierniczki:

1 szkl miodu sztucznego

1/2 szkl cukru

100 g margaryny

2 łyżki przyprawy do piernika

łyżka cynamonu

kilka zmielonych goździków

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

jajko

3 szkl mąki pszennej + do podsypywania


Lukier królewski:

1 białko

2 szkl cukru pudru

sok z cytryny wg uznania




Pierniczki: W garnku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy oraz kakao. Przestudzić, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Wstawić do lodówki na noc aby zgęstniało. Na drugi dzień ciasto podzielić na kilka mniejszych części i cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać dowolne kształty, dziurki wykrawać za pomocą słomki. Pierniczki piec ok 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Po ostudzeniu dowolnie dekorować lukrem.

Lukier: jajko sparzyć wrzątkiem. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier, dodając kilka kropel soku z cytryny. W zależności jaki gęsty chcemy uzyskać lukier dodajemy trochę więcej cukru pudru lub soku z cytryny albo wody.



niedziela, 20 grudnia 2020

Blok czekoladowy tradycyjny

Pyszny deser z czasów mojego dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Moja córka wprost za nim przepada dlatego dosyć często go przygotowuję, tym bardziej, że jest łatwy i robi się go bardzo szybko :)



250 g masła

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mleka

3 łyżki kakao

400 g mleka w proszku

180 g herbatników

1/3 szkl rodzynek 

1/3 szkl posiekanych orzechów włoskich




Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić w garnku na średnim ogniu. Lekko przestudzić i dodać mleko w proszku. Wymieszać na gładką masę aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki. Masę wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić do lodówki do stężenia.



niedziela, 13 grudnia 2020

Ciasto Santoska

Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje.

Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru. 

Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta.

Polecam każdemu :)




Ciasto kruche:

100 g zimnego masła

180 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

jajko

łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto orzechowe:

4 białka

70 g cukru

50 g orzechów włoskich siekanych

50 g orzechów włoskich zmielonych

50 g wiórków kokosowych

50 g wafelków Princessa orzechowa


Krem:

500 g mascarpone

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki amaretto


300 g kajmaku z puszki

gorzkie kakao do posypania




Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (21x23cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić.

Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety.

Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było ją łatwo rozsmarować na kruchym cieście. Na kajmak wyłożyć połowę kremu, ciasto orzechowe, pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem poporcjować i każdy kawałek udekorować rozetą z kremu oraz posypać gorzkim kakao. 


środa, 9 grudnia 2020

Torcik Napoleon na ciastkach francuskich

 

Torcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami.

Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :)




Krem:

900 ml mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

250 g miękkiego masła


2 opakowania ciastek francuskich 

1/3 szkl płatków migdałów




Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową aby masa się nie zważyła).

Tortownicę (24cm) wyłożyć folią spożywczą lub założyć obręcz do tortów. Na dnie ułożyć warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc.



środa, 2 grudnia 2020

Potrawka z kurczaka, dyni, fasolki i ryżu

 Pyszne danie obiadowe do zrobienia zaledwie w pół godziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;)




2 filety z kurczaka

600 g miąższu z dyni

200 g zielonej fasolki szparagowej

300 g ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

500 ml bulionu drobiowego

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka kuminu

łyżka kurkumy

łyżka curry

sól, pieprz do smaku

200 ml śmietanki 30%

natka pietruszki do posypania




Filety pokroić w większą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przesmażyć na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku. 

Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać go gotujących się warzyw i kurczaka. Wymieszać. Potrawkę podawać posypaną natką pietruszki.



niedziela, 29 listopada 2020

Muffinki czekoladowe z malinami

 Przepyszne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach babeczki :) Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 10 minut! Są dziecinnie proste, te babeczki upiekła moja 12 letnia córcia :)

Nam najbardziej smakują jeszcze lekko ciepłe. Jeśli chcecie można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub podać z bitą śmietaną. W każdej tej wersji smakują wspaniale :)




Ciasto:

2 szkl mąki pszennej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

szczypta soli

jajko

1/2 szkl mleka

1/2 szkl oleju


ok 300 g malin świeżych lub mrożonych

1/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej



Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w dużej misce. W osobnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek. Powtykać po kilka malin. Muffinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. 

Muffinki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

czwartek, 26 listopada 2020

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy.





Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

puszka gotowej masy makowej
cukier puder do posypania



Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia.
Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować masą makową i ponownie zawinąć. Całą roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


niedziela, 22 listopada 2020

Galette (rustykalna tarta) z jabłkami

 Tę pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany.

Polecam :)




Ciasto kruche:

1,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

szczypta soli

150 g zimnego masła

1-2 łyżki kwaśnej śmietany


Farsz:

3 kwaśne jabłka

3 łyżki cukru

łyżka cynamonu

jajko do posmarowania tarty




Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki.

Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.


piątek, 20 listopada 2020

Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem

 Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :) 




Ciasto drożdżowe:

2,5 szkl mąki pszennej

1/4 szkl cukru

łyżeczka soli

7g drożdży instant

3/4 szkl puree z dyni

1/2 szkl ciepłego mleka

2 łyżki stopionego masła

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Farsz:

500 g białego sera

łyżka budyniu

żółtko

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego




Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. 

Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość.  Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (ok 30x40cm). Ciasto posmarować serkiem i zwinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na 3-4 cm plastry. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

Przed podaniem bułeczki można polać lukrem.



wtorek, 17 listopada 2020

Ćwiartki z kurczaka pieczone w cebuli

 Kurczaka przygotowuję dosyć często, gdyż jest to mięso delikatne, które robi się szybko i zawsze smakuje. Tym razem znów skorzystałam z mojej ulubionej patelnWoll Diamont Lite w której potrawy można nie tylko smażyć ale też zapiekać. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smaczny ale bardzo delikatny, z chrupiącą skórką. Uduszona cebulka nadaje mięsu ciekawy smak.

Jeśli nie macie takiej patelni, kurczaka po podsmażeniu należy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i też będzie pysznie :)




3 ćwiartki z kurczaka

3 cebule

3 ząbki czosnku

3 listki laurowe 

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

2 łyżki oleju



Ćwiartki umyć, oczyścić i przekroić na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczaka piec ok 40 minut. 

Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.



piątek, 13 listopada 2020

Ruskie kluski

Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu.




500 g ugotowanych ziemniaków

250 g białego sera

mała cebulka

jajko

ok 1/2 szkl mąki pszennej

sól, pieprz


Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać okraszone zeszkloną cebulką lub podsmażonym boczkiem.


sobota, 7 listopada 2020

Murzynek ze śliwkami

 Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :)

Ciasto  wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową.




250 g margaryny

1/2 szkl wody

2 szkl cukru

3 łyżki kakao

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

2 szkl mąki pszennej

5-10 śliwek

cukier puder do posypania




Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. 

Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.



wtorek, 3 listopada 2020

Welsh cakes- ciasteczka z patelni

 Ostatnio pisałam Wam o nowej patelni Woll Diamont Lite, którą miałam przyjemność otrzymać do testowania. Patelnia okazała się rewelacyjna i niezastąpiona w mojej kuchni. Jest świetna do smażenia beztłuszczowego. Dlatego postanowiłam wypróbować jej do usmażenia tych tradycyjnych walijskich ciasteczek. Wyszły doskonałe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Nam najlepiej smakowały jeszcze lekko ciepłe. Do ciasteczek oprócz rodzynków można dodać orzechy, lub czekoladę, co kto lubi. I tym sposobem w ciągu kilkunastu minut otrzymamy pyszny podwieczorek :)

Po ostudzeniu przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku.




2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru pudru

spora szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g masła

50 g smalcu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 jajka

1/2 szkl rodzynek

łyżka oleju do natłuszczenia patelni




Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i smalec, rozetrzeć palcami. Dodać jajka, ekstrakt i rodzynki, wyrobić ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć można dodać łyżkę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie klejące. Rozwałkować na grubość ok 5mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Wykrawać ciasteczka. 

Patelnię rozgrzać, delikatnie natłuścić za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Ciasteczka smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


niedziela, 1 listopada 2020

Bułeczki pizzowe z kurczakiem

 Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne. 




Ciasto:

3 szkl mąki pszennej

7 g drożdży instant

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

jajko

szkl ciepłego mleka

łyżka oliwy z oliwek


Nadzienie:

2 ugotowane/upieczone udka z kurczaka

mała cebulka

ząbek czosnku

1/3 papryki czerwonej

1/3 papryki żółtej

15 dag sera żółtego

sól, pieprz

oregano/przyprawa do pizzy

olej




Nadzienie: Mięso z udek, cebulę i papryki pokroić w niedużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1/3 odłożyć do posypania bułeczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser.

Ciasto: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, dodać ciepłe mleko, oliwę i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Formować placuszki, na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepić dokładnie brzegi, formując okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować lekko olejem, posypać startym serem i oregano. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.


piątek, 30 października 2020

Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite

 Patelnia to jeden z obowiązkowych sprzętów w kuchni każdej gospodyni. Mam ich kilka ale marzyła mi się jeszcze taka, w której będę mogła zapiekać swoje dania. I to moje małe marzenie spełniła Firma WOLL Cookware, która zaproponowała mi współpracę. Dostałam do przetestowania patelnię tytanową WOLL DIAMOND LITE 28 cm z pokrywką i odpinaną rączką. 

Patelnie tytanowe przeznaczone są do kuchenek gazowych, elektrycznych, halogenowych, węglowych, indukcji oraz do zapiekania w piekarnikach i mycia w zmywarce.

Pokrywka tych patelni wykonana jest z hartowanego, żaroodpornego szkła, które wytrzymuje temperatury nawet do 250 stopni. Dzięki temu można spokojnie używać jej do pieczenia potraw w piekarniku. 

Odpinana rączka to dodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię z piekarnika.

 Wysoka krawędź patelni zapobiega rozchlapywaniu podczas mieszania.

Patelnie tytanowe Firmy WOLL mają tę zaletę, że są super trwałe i odporne na zarysowania. Tytanowo-diamentowa powłoka zapewnia jej długą żywotność. Firma zapewnia 25 lat gwarancji na swoje patelnie! 

Nano kompozytowa powłoka pozwala przygotować potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub nawet zupełnie bez jego dodatku. Dzięki temu potrawy przygotowane w patelniach WOLL są dużo zdrowsze.

Patelnia szybko i równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo energii.

Jeśli jesteście zainteresowani pozostałymi produktami i patelniami Firmy WOLL, wszelkie informacje znajdziecie na stronie sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/




Patelnię Woll Diamont Lite mam okazję testować od ponad 2 tygodni. Prawie codziennie jej używałam do przygotowywania różnych potraw. Inne patelnie poszły na razie w odstawkę ;)

Robiłam już na niej placki ziemniaczane, naleśniki, omlety, placuszki i ciasteczka z patelni (o których napiszę w następnym wpisie). Używałam jej do zapiekania kurczaka w piekarniku (przepis niebawem), odgrzewania potraw i powiem Wam, że jestem z niej baaardzo zadowolona :) Zauważyłam, że zużywam  dużo mniej tłuszczu do smażenia, a potrawy mimo to nie przywierają do dna. Patelnię bardzo łatwo i szybko się myje. Wystarczy odrobina płynu do naczyń i gąbeczka i wszelkie zabrudzenia łatwo schodzą. Nie trzeba szorować tak jak to się zdarzało przy innych, tańszych patelniach. Bardzo podoba mi się w niej to, że ma odpinaną rączkę. W mojej małej kuchni jest to wielka zaleta, gdyż zajmuje mało miejsca w szafce. 

Czy ma jakieś wady? Dla niektórych cena może być trochę odstraszająca, gdyż patelnie Woll nie należą do najtańszych. Z drugiej strony, te patelnie posiadają 25 lat gwarancji i są dużo trwalsze od innych, tańszych, które trzeba wymieniać dosyć często. Myślę, że gdyby podliczyć koszty wszystkich wymienianych patelni zakupionych w ciągu tych lat to ten wydatek nie wydawałby się taki spory ;)

Niektórzy narzekają, że patelnie Woll są zbyt ciężkie. Hmm... mnie to akurat nie przeszkadza, tym bardziej, że wiem, że mam w rękach naprawdę świetny produkt :) I zdecydowanie polecam go każdej osobie, która myśli o zakupie dobrej patelni :)

A teraz zapraszam Was na moje pierwsze danie przygotowane w patelni Woll Diamont Lite.


Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami


2 polędwiczki (każda ok 400g)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki tymianku

łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżki oleju

łyżka masła klarowanego

5-8 śliwek




Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi  polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 50 minut. 

Przed pokrojeniem mięsa należy odczekać 10 minut aby soki się równomiernie rozłożyły.

Tak przygotowana polędwiczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.


niedziela, 25 października 2020

Szarlotka na kruchym orzechowym cieście

 Jesienią nie może zabraknąć szarlotki. Ta, na kruchym, orzechowym cieście smakuje wyjątkowo :) Już podczas pieczenia w domu unosi się cudowny, cynamonowo-orzechowy zapach. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepła. Z filiżanką aromatycznej herbatki umili nam chłodne, jesienne popołudnia.




Kruche ciasto orzechowe:

2 szkl mąki pszennej

50 g grubo zmielonych orzechów włoskich

1/4 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny

jajko

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Nadzienie: 

2 kg jabłek

2-3 łyżki cukru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej




Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 

Nadzienie:  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić.

Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta.

Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać posypaną cukrem pudrem.


środa, 21 października 2020

Babeczki dyniowe z serkiem

Babeczki dyniowe cechują się tym, że są bardzo mięciutkie i wilgotne oraz mają cudowny żółty kolor.  Z dodatkiem waniliowego serka smakują naprawdę wspaniale. Są doskonałym deserem do kawy ale też świetną przekąską do pracy lub szkoły. My je uwielbiamy :)

Jeśli nie macie jeszcze zapasu dyniowego purre to gorąco zachęcam bo ciasta z jego użyciem są naprawdę cudowne.




Babeczki:

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

łyżeczka cynamonu

1/2 szkl cukru

szklanka puree z dyni

2 jajka

kilka kropel ekstraktu waniliowego

60 ml mleka

140 g masła (rozpuszczone, ostudzone)


Masa serowa:

150 g serka kremowego naturalnego

żółtko

łyżka proszku budyniowego waniliowego

łyżka cukru pudru




Ciasto na babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie składniki połączyć łyżką i nakładać do papierowych foremek na muffinki do 3/4 wysokości. 

Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po 1 łyżeczce na ciasto i wykałaczką robić esy-floresy.

Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 19 października 2020

Zupa dyniowa

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor! 

Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam.

Polecam na jesienny obiad.




850 g dyni po obraniu

450 g ziemniaków

cebula

2 ząbki czosnku

duża marchewka

 korzeń pietruszki

1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka

łyżka curry

łyżeczka kurkumy

łyżka garam masala

sól, pieprz do smaku

150 ml śmietany 30%

natka pietruszki do posypania




W większym rondlu  rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.  Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami.


sobota, 17 października 2020

Milky Way bez pieczenia

 Przepyszne, mleczno-czekoladowe ciasto zasmakuje nie tylko dzieciom. U mnie ostatnio stało się hitem podczas spotkania z przyjaciółmi.




Masa :

300 ml mleka

3/4 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

250 g miękkiego masła

3,5 szkl mleka w proszku


Polewa:

100 ml śmietanki 30%

100 g mlecznej czekolady


ok 250 g kakaowych herbatników

kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki

gorzkie kakao do posypania




Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem, ostudzić. Masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać na zmianę po trochę ostudzonego mleka i mleko w proszku. 

Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy, herbatniki, masę i ostatnią warstwą mają być herbatniki. 

Polewa: W garnuszku mocno podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania polewy. Polać ciasto.

Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami czekolady i kakao.

poniedziałek, 12 października 2020

Kurczak curry z dynią

 Bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie. Jesienią lubię takie sycące i pachnące przyprawami dania. Dodatkową zaletą jest to, że taki obiad przygotujecie naprawdę szybko gdyż dynia nie potrzebuje dużo czasu go ugotowania.

Polecam z całego serca :)




0,5 kg dyni

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

łyżeczka kuminu

łyżeczka ostrej papryki

łyżka curry

łyżeczka kurkumy

sól, świeżo zmielony pieprz

puszka mleczka kokosowego

400 ml passaty pomidorowej




Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka. Dodać cebulę i pozostałe przyprawy, chwilę smażyć. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, wsypać posiekany czosnek, smażyć ok 5 minut. Do naszego dania wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku.

Kurczaka curry podawać z ryżem, posypanego natką pietruszki lub kolendrą.


piątek, 9 października 2020

Rogaliki ziemniaczane z serem

 Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę. 

W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków. 




Ciasto:

450 g ugotowanych ziemniaków

450 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3 jajka


Nadzienie:

250 g białego sera zmielonego

żółtko

2 łyżki cukru

łyżka proszku budyniowego waniliowego

kilka kropel ekstraktu waniliowego


jajko do posmarowania

cukier perlisty do posypania



Nadzienie: ser wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Razem z mąką, proszkiem, solą, ekstraktem i masłem posiekać. Dodać jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę lekko posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.


wtorek, 6 października 2020

Kostka kajmakowa z powidłami

 Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i kwaskowatymi powidłami to moje ulubione połączenie smaków. Ciasto z powodzeniem można udekorować bakaliami i przygotować w formie mazurka ;) 

 

 


Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

szczypta soli

2 jajka

 

puszka masy kajmakowej

słoik powideł śliwkowych

 3 łyżki płatków migdałów

 

 

Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder i sól. Posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.  Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki 21x23 cm. Upiec 3 blaty w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Ostudzić.

Kajmak warto lekko podgrzać, będzie się łatwiej rozprowadzał po cieście. Pierwszy blat posmarować połową kajmaku, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, położyć ostatni blat i wierzch posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałów. Odstawić w suche i chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

środa, 30 września 2020

Makaron z brokułami i bekonem w sosie śmietankowym

 Pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Taki makaron można zabrać do pracy, najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczny.

 

 


500 g makaronu świderki

 400 g mrożonego brokułu

200 g bekonu parzonego

500 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

ząbek czosnku


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, zblanszować. Bekon pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek a następnie ugotowane brokuły. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Wymieszać z makaronem. 

Przed podaniem można posypać startym serem.

środa, 23 września 2020

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

 Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.

 


 

Masa kokosowa:

1 szkl mleka

1 szkl cukru

100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta

200 g miękkiego masła

 

2 galaretki cytrynowe

4 banany

500 ml śmietanki 30% 

łyżka żelatyny

3 łyżki cukru pudru

kilka kropel aromatu waniliowego

ok 200 g herbatników

1/2 tabliczki białej czekolady




Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.


poniedziałek, 21 września 2020

Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami

Pyszne, orzechowe ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami. 
Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł.




Ciasto kruche:
250g zimnej margaryny
500 g mąki pszennej
3 żółtka
150g cukru pudru
5 łyżek zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka orzechowa:
3 białka
150 g cukru pudru
250g orzechów włoskich mielonych

słoik powideł śliwkowych




Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami. 

Ciasto wyjąć  z lodówki, nakłuć widelcem i posmarować powidłami. Wyłożyć piankę orzechową. Z pozostałego ciasta odrywać kawałeczki i posypać po masie orzechowej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 30 minut do zarumienienia.
Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.



piątek, 18 września 2020

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Minimum składników, maksimum smaku. To bardzo prosta i zarazem smaczna sałatka, którą zrobicie w kilka chwil, nawet gdy goście w drodze. Świetnie sprawdzi się zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i na co dzień, do pracy.

Nam bardzo smakuje :)

 



 

250 g makaronu w kształcie ryżu

300 g szynki konserwowej

ogórek szklarniowy

2-3 ząbki czosnku

pęczek koperku

puszka kukurydzy

2-3 łyżki majonezu

sól, pieprz

 


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę a koperek posiekać. Wszystkie składniki doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.