piątek, 8 stycznia 2021

Ciasteczka półfrancuskie

 Kruchutkie, rozwarstwiające się ciasteczka to świetny deser do kawy czy herbaty. Kochają je mali i duzi ;) Gwarantuję, że na jednym się nie skończy. 

Ciasteczka przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Warto więc mieć mały zapas dla niespodziewanych gości.

Przepis pochodzi ze strony Przyślij Przepis.




550 g mąki pszennej

500 g margaryny

4 żółtka

1 op cukru waniliowego

5 łyżek kwaśnej śmietany


2 białka do posmarowania

cukier do posypania ciasteczek




Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny. Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać dowolne kształty.

Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem. Piec ok 10 minut w 200 stopniach do zarumienienia.


16 komentarzy:

  1. Witam, mam pytanie o ilość margaryny..to na prawdę aż dwie kostki? Ciastka wyglądają przeapetycznie i chciałabym je upiec. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, musi być tyle margaryny (ewentualnie masła) aby ciasteczka po upieczeniu rozwarstwiały się ;)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. :-)

      Usuń
  2. Wyglądają jak amoniaczki mojej babci

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę apetycznie. Sama bym takich skosztowała, ale staram się trzymać dietę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam one są bez proszku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna na wierzch przed pieczeniem dac ubite bialko z cukrem zeby zrobila sie wartswa bezy zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są te ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)