Orzeźwiające ciasto o pięknych, pastelowych kolorach. Doskonały letni deser do kawy z przyjaciółmi.
Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tego ciasta, każdy prosił o dokładkę.
Możecie użyć świeżych lub mrożonych jagód.
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
800 g serka homogenizowanego naturalnego
2 galaretki przezroczyste
1,5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
Biszkopt: Ubić pianę z białek ze
szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę.
Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno formy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać
biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego
patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić.
1 szkl jagód podgrzać w garnuszku z cukrem aż się rozpadną, przetrzeć przez sito. Serek utrzeć z musem jagodowym, cały czas miksując wlewać galaretkę. Do masy dodać pozostałe jagody, wymieszać.
Dno i boki foremki wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszy blat biszkoptu, wylać 2/3 masy jagodowej. Następnie przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą masę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Podawać udekorowane jagodami i listkami mięty.