Serniczek dyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy.
Spód:
250 g herbatników
120 g masła
Sernik:
1 kg sera na serniki z wiadereczka
300 g musu z dyni
2 szkl kremówki
2 szkl cukru pudru
1/2 szkl wody
3 łyżki żelatyny
łyżeczka przyprawy korzennej
czekolada mleczna
Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciastka, wyrównać i ubić. Wstawić do lodówki.
Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód z herbatników. wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki i posypać serniczek.