niedziela, 24 listopada 2019

Sernik dyniowy bez pieczenia

Serniczek dyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy.



Spód:
250 g herbatników
120 g masła

Sernik:
1 kg sera na serniki z wiadereczka
300 g musu z dyni
2 szkl kremówki
2 szkl cukru pudru
1/2 szkl wody
3 łyżki żelatyny
łyżeczka przyprawy korzennej

czekolada mleczna



Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciastka, wyrównać i ubić. Wstawić do lodówki.

Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.  Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód z herbatników. wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki i posypać serniczek.

środa, 6 listopada 2019

Ciasto "gotowane" z jabłkami

Ciasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru.


250 g margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej

2-3 jabłka
łyżka cynamonu

cukier puder do posypania



Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. 
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem.
Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


piątek, 1 listopada 2019

Rogaliki francuskie z nutellą

Rogaliki robi się wyjątkowo szybko i przyjemnie. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników.
Chrupiące ciasto i czekoladowe wnętrze... nie znam osoby, która by ich nie lubiła :)
Warto mieć w lodówce mały zapas gotowego ciasta aby w każdej chwili, gdy tylko najdzie nas ochota na słodkie, móc upiec te pyszne rogaliki :) 
 



2 opakowania ciasta francuskiego
słoiczek nutelli
jajko
cukier puder do posypania



Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pól i pociąć na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę nutelli, zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec do zarumienienia przez ok 15-20 minut w 200 stopniach. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.