Pulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao.
Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała.
Ciasto drożdżowe:
100 g świeżych drożdży
1 szkl cukru
4 jajka
3/4 szkl oleju
1,5 szkl mleka
5 szkl mąki pszennej
1 szczypta soli
Prażone jabłka:
1,5 kg jabłek
1/2 szkl cukru
łyżka cynamonu
Kruszonka:
125 g miękkiego masła
200 g mąki
100 g cukru pudru
Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne.
Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Przygotować jabłka. Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać cukier i cynamon. Dusić do miękkości. Można zostawić kawałeczki jabłek lub całkiem rozgotować. Ostudzić.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.
Na drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką.
Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić.