Mąż dostał od znajomego wiejski ser i poprosił o sernik. Nie miałam zbyt wiele czasu i nie chciało mi się go mielić więc poszukałam w internecie przepis na sernik mieszany blenderem. Fajny i bardzo prosty przepis znalazłam na Orchideli, zmieniłam tylko trochę proporcje.
Jest to na pewno sernik dla miłośników "ciężkich" serników. To przepis na naprawę szybkie do przygotowania ciasto. Sera nie mielimy w maszynce a blendujemy kilka minut z pozostałymi składnikami.
Sernik:
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
1,4 kg sera białego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
140 g rozpuszczonego masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Opakowanie okrągłych biszkoptów
Polewa czekoladowa:
100 g śmietanki 30%
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
Na spodzie piekarnika umieścić nieduże naczynie z wodą. Włączyć temperaturę na 170 stopni.
Masa serowa: Składniki na sernik umieścić w dużej misce i zmiksować blenderem na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Masę delikatnie wylać na biszkopty, wyrównać. Ciasto piec 70 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa: śmietankę mocno podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Polać sernik i schłodzić w lodówce ok 2-3 godziny.