czwartek, 31 grudnia 2015

Sałatka gyros z czerwonej kapusty

Na dzisiejszy sylwestrowy wieczór przygotowałam tę trochę nietypową ale jakże pyszną sałatkę. Jest wyrazista w smaku, chrupiąca, idealna na mniejsze i większe imprezy. Gwarantuję, że posmakuje Waszym gościom. Przyznam się , że sama musiałam się mocno powstrzymywać przy jej przygotowywaniu aby nie zjeść całej ;)

Szczęśliwego Nowego 2016 Roku i szampańskiej zabawy sylwestrowej !!!





mała główka czerwonej kapusty
mała puszka kukurydzy
czerwona cebula
2 filety z kurczaka
1 op. przyprawy gyros
sól
pieprz
mały słoiczek majonezu
natka piepruszki
2 łyżki oleju



Filety umyć, usunąć błonki i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować, ja zrobiłam to na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Do kapusty dodać kukurydzę (część odłożyć do dekoracji), posiekaną cebulkę, usmażonego kurczaka. Całość przyprawić do smaku i dodać majonez. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

Podawać posypaną natka pietruszki.

środa, 30 grudnia 2015

Roladki z tortilli

Pyszna i szybka przekąska nie tylko na imprezę karnawałową. Świetnie sprawdzi się również na kolację lub podwieczorek.




2 placki tortilli
1 twarożek kanapkowy z ziołami
4 liście sałaty
12 plastrów grubej kiełbasy podsuszanej lub szynki
kawałek czerwonej papryki
ew. sól i pieprz do smaku




Tortille posmarować grubo twarożkiem. Ułożyć plastry kiełbasy i sałatę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zwinąć w rulon i pokroić na ok 3cm kawałki. Nabić na wykałaczkę. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.



wtorek, 29 grudnia 2015

Mięsno-orzechowe koreczki z oliwkami

Kolejną moją propozycją do sylwestrowego manu są mięsne kuleczki obtoczone w orzechowej panierce z dodatkiem zielonych oliwek. Przekąskę dosyć szybko przygotujecie a jeszcze szybciej będzie znikała z talerzy ;)




Mięsne kuleczki
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta mielonego kminku
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
jajko
łyżeczka majeranku


1 szkl zmielonych orzechów
olej do smażenia

słoiczek zielonych nadziewanych oliwek



Cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso i pozostałe składniki, przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać w orzechach i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, ostudzić. Nabijać na wykałaczki razem z oliwkami.

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Rożki z tortilli z sałatką gyros

Już za kilka dni pożegnamy stary a powitamy Nowy Rok. Z tej okazji większość z Was będzie bawiło się w gronie znajomych. Jeśli zastanawiacie się jakie przekąski podać to proponuję takie rożki z pyszną sałatką gyros. Gwarantuję Wam, że znajdą one swoich wielbicieli :)





op. tortilli

Sałatka:
podwójny filet z kurczaka
przyprawa gyros
sałata lodowa
czerwona papryka
czerwona cebula
sól
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
1/3 łyżeczki papryki słodkiej




Filety umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Obficie oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić.
Sałatę, paprykę i cebulkę pokroić. Majonez wymieszać z keczupem i słodką papryką. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, połączyć z sosem.
Tortille przekroić na pół, zwinąć w rożek. Końce zawinąć w folię aluminiową. Rożki napełniać sałatką, można oprószyć kolorowym pieprzem.

Składniki na sałatkę najlepiej połączyć z sosem i napełnić rożki zaraz przed podaniem.


niedziela, 27 grudnia 2015

Kruche kryształowe gwiazdki

Najzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła.
Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową.




300g mąki
kostka masła (200g)
100g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

biała czekolada
niebieski cukier kryształ




Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia.


Świąteczne słodkości! 2015

Makowiec z masą orzechową i serową

Długo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. 
I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju ale też smakuje wybornie.Wszyscy chcieli przepis. 

Ciasto podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice.





Ciasto ucierane:
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki

Mak:
400g mielonego suchego maku
1 łyżka powideł lub dżemu
2 łyżki miodu
1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
kilka kropel olejku migdałowego
4 jajka
cukier do smaku
1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
1/3 szkl drobno siekanych migdałów
1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców

Ser:
600g sera 3x zmielonego
1/2 kostka masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka (pianę z 4 białek ubić)
1 budyń śmietankowy

Orzechy:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru

 Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Dekoracja:
Kandyzowane owoce i skórki




Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek.

Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.

Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką  w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić.

Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier.



Świąteczne słodkości! 2015

Domowa masa makowa

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp.

Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice.




400g mielonego suchego maku
1 łyżka powideł lub dżemu
2 łyżki miodu
1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
kilka kropel olejku migdałowego
4 jajka
cukier do smaku
1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
1/3 szkl drobno siekanych migdałów
1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców




Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
Prawda, ze banalnie prosta?


środa, 23 grudnia 2015

Wesołych Świąt

Każdy już czym prędzej bieży,
by dołączyć do pasterzy.
I ja spieszę z życzeniami,
bo nie mogę być tam z Wami.
Zdrowia, szczęścia, pomyślności
i niech dobro wśród Was gości.
I niech Boga wielka moc
na Was spłynie w świętą noc.

Wesołych Świąt!
 
Joanna
 
 
Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj.
 
Przypominam o trwającym konkursie! 

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernik z bakaliami

Uwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta....


Piernik polałam lśniącą polewą z Cukrem do polew DIAMANT.





3 szkl mąki pszennej
3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mocnej herbaty (z 2 torebek)
1 szkl płynnego miodu
3/4 szkl oleju
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle)
łyżka mąki pszennej

skórki kandyzowane do dekoracji
cukier do polew Diamant 
łyżeczka soku z cytryny




Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić.
Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze sok z cytryny.
Polać lukrem i posypać skórkami kandyzowanymi.


Świąteczne słodkości! 2015

Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy

Jeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać!





1 kurczak ok 1,5kg
2 filety z kurczaka
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki tymianku
główka czosnku do pieczenia
sól
pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju




Kurczaka przygotować dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać 3 łyżki oleju i słodką paprykę. Tuszkę natrzeć solą i pieprzem, następnie olejem wymieszanym z papryką, posypać łyżeczką tymianku.

Farsz: Filety oczyścić z błonek, pokroić w dużą kostkę. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać mięso, tymianek, czosnek, łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak się przyrumienił, podlać wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na ok 10-15 min. aby odpoczęło.

piątek, 18 grudnia 2015

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu.




płat ciasta francuskiego (275g)

Farsz:
50dag kapusty kiszonej
cebula
łyżka oleju
garść grzybów suszonych
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela ang.
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

jajko do posmarowania
kminek lub mak do posypania




Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić. Wlać wodę z grzybów, dodać przyprawy, przesmażoną na oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut w 190 st.

Wytrawne potrawy wigilijne

środa, 16 grudnia 2015

Konkurs "Świąteczne smakołyki"

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na pewno sporo czasu spędzicie teraz na przygotowywaniu świątecznych potraw, prezentów i dekoracji, które jeszcze bardziej wprowadzają domowników w ten wyjątkowy świąteczny nastrój.


I ja mam dla Was świąteczną niespodziankę :) 
Wspólnie z producentem wspaniałej porcelany- 
Porcelana Bogucice,
 którą mam okazję prezentować Wam na blogu, przygotowaliśmy konkurs, w którym do wygrania będzie 1 komplet do herbaty dla 6 osób. 

W skład kompletu wchodzą: Filiżanki ze spodkami, talerzyki deserowe oraz czajniczek, cukiernica i mlecznik z linii New Hollis Gold.






Myślę, że nie trzeba będzie nikogo namawiać do wzięcia udziału w tym konkursie bo nagroda jest naprawdę warta poświęcenia :)


Temat konkursu to : "Świąteczne smakołyki"

Możecie więc przysyłać przepisy na tradycyjne, lub trochę mniej, potrawy bożonarodzeniowe. Mogą to być propozycje na desery i dania wytrawne, opatrzone świąteczną dekoracją. 

Fundator nagrody wybierze 1 osobę, której prześle ten piękny komplet.


Zasady konkursu są proste:

1. Należy przygotować potrawę bożonarodzeniową- może to być Wasz przepis ale też możecie inspirować się moimi przepisami.

2. Zrobić zdjęcie potrawy z umieszczoną obok karteczką "Świąteczne smakołyki".

3. Przesłać przepis, zdjęcie i wszystkie dane kontaktowe (imię, nazwisko, dokładny adres na terenie Polski, nr tel.) na adres mailowy: joanna1m@wp.pl.

4. Polubić profile Porcelany Bogucice oraz Smakołyki Asi na Facebooku.

5. Każdy z uczestników oświadcza, że jest autorem przesłanych treści oraz ma pełne prawa do pracy konkursowej i ponosi wszelkie konsekwencje prawne, naruszając prawa własności innych osób. Uczestnik zgadza się na umieszczenie swojego imienia i nazwiska na stronie Smakołyków Asi i sponsora- Porcelany Bogucice.

6. Można nadesłać maksymalnie 2 zgłoszenia, pamiętając aby w każdym mailu podać komplet danych.


Zgłoszenia można przesyłać od 17 grudnia do 28 grudnia 2015r. włącznie. Wyniki ogłosimy najpóźniej w ciągu 2 tygodni od zakończenia konkursu.
Wysyłka nagród należy do fundatora w terminie 2 tygodni od ogłoszenia wyników konkursu.

Powodzenia! :)

Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami

Te roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :)

Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice.




 5 plastrów schabu

Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
4-5 pieczarek
cebulka
łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

mąka do panierki
olej do smażenia




Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości.

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.


poniedziałek, 14 grudnia 2015

Miodownik z jabłkami

Pyszne ciasto miodowo-korzenne z masą jabłkową i budyniową. Idealne na Święta z filiżanką kawy w rodzinnym gronie.
Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu masami.

Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty.




Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
kostka margaryny
1 łyżka miodu
jajko
łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1/2 szkl cukru
op.cukru wanilinowego Delecta
1/4 szkl gęstej śmietany

Masa jabłkowa:
słoik jabłek prażonych (ok 750g)
2 galaretki wiśniowe

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2l mleka
2 łyżki cukru pudru
kostka miękkiego masła

Polewa kakaowa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny

Dekoracja:
maczek truskawkowy Delecta
maczek mango Delecta
maczek tutti frutti Delecta



Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić.

Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia.

Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń.


Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. 

Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta.


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

niedziela, 13 grudnia 2015

Domek z piernika

W tym roku postanowiłam, że go zrobię. To jest mój pierwszy domek z piernika i myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładny ;) 
Jest przy nim trochę pracy, bo trzeba było narysować szablony, upiec a następnie udekorować i postawić  ;) Mimo to efekt końcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;)

Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami.

Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty.






Ciasto na pierniczki:
900g mąki + do podsypania
400g miodu
250g margaryny
120g cukru
2 łyżki cukru waniliowego Delecta
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao

Lukier:
2 białka
ok 4 szkl cukru pudru lub więcej

Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta:
-maczek truskawkowy
-maczek mango
-maczek tutti frutti
-kuleczki zbożowe w różowej skorupce

1/2 tabl. mlecznej czekolady
kilka kolorowych landrynek na okienka



Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić.

Wymiary ścianek:  
Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi.
Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki.
Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części.
Podstawa domku: 15x21cm.

Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier z 1 białka i 2 szkl cukru pudru. Gdy domek wyschnie zrobiłam drugą część lukru z drugiego białka i wykończyłam nim domek.



Na początku dekorujemy ścianki domku lukrem, żółtym maczkiem mango, maczkiem tutti frutti oraz różowymi kuleczkami Delecty  i zostawiamy do wyschnięcia. Następnie nakładając na krawędzie sporą ilość lukru kleimy poszczególne ścianki, łącząc je ze sobą. Ja zaczęłam od ściany frontowej, polukrowałam spód i przykleiłam do podstawy. Następnie dokleiłam ścianę boczną, kolejną, na końcu ścianę tylną. Dla stabilizacji ścianki można podeprzeć od środka np szklanką. Na końcu, gdy ściany są już stabilne, przyklejamy dach.  Domek zostawiamy do wyschnięcia.
Również choinkę udekorowałam kolorowym maczkiem tutti frutti Delecty oraz różowymi kuleczkami.

Czekoladę rozpuszczamy, malujemy dach i posypujemy truskawkowym maczkiem Delecty. Następnie wykańczamy domek lukrem, tworząc sople oraz śnieg wokół domku. Przyklejam choinkę i reniferka. Całość można posypać cukrem pudrem.



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

wtorek, 8 grudnia 2015

Rumowy keks

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc coraz częściej zastanawiacie się pewnie co przygotować aby zadowolić podniebienia rodziny. Keks z dodatkiem rumu i dużej ilości bakalii znajdzie na pewno wielu amatorów słodkich wypieków do kawy. 

Ciasto podałam na talerzyku "Antonio" z Porcelany Bogucice.




Ciasto:
250g margaryny
1 szkl cukru
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szcz. soli
4 łyżki rumu

1/2 szkl. mieszanki keksowej
2 garści suszonej żurawiny
garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej

Lukier:
1,5szkl przesianego cukru pudru
łyżka rumu

kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania




Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier. Polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.

Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów

Pyszny sposób na polędwicę wieprzową. Przepis powstał trochę z braku czasu i pomysłu na obiad. Miałam w lodówce pora, na którego nie miałam pomysłu i tak wymyśliłam sobie, ze dodam go do polędwiczki. W ten oto sposób powstał pyszny i aromatyczny obiad.

Polędwiczkę podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.




1 polędwiczka wieprzowa
mały por
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia



Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć  błonki. Pokroić w ok 1,5cm plastry. Każdy lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W szerokim rondlu na niewielkiej ilości oleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie.
Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.


sobota, 5 grudnia 2015

Ciasteczka z kremem czekoladowym dla Mikołaja / z czekoladą

Razem z córeczką upiekłyśmy rano przepyszne ciasteczka z uwielbianym przez nas kremem kanapkowym czekoladowo-orzechowym..... Wyszły obłędne w smaku. Gdy były jeszcze ciepłe wprost rozpływały się w ustach. Po ostygnięciu robią się delikatnie chrupiące. Mmmmm.......
Musiałyśmy się mocno powstrzymywać aby nie zjeść ich wszystkich i zostawić kilka dla Mikołaja ;) W końcu Oliwka była grzeczna w tym roku więc na pewno zjawi się u nas w nocy! Z filiżanką ciepłego mleka na pewno będą dla Świętego smaczną przekąską w tak pracowitą dla niego noc ;))))

Zdecydowaną zaletą tych ciasteczek oprócz obłędnie czekoladowego smaku jest to, że robi się je bardzo szybko. Wystarczy kilkanaście minut plus czas na pieczenie i w ciągu pół godziny możemy delektować się tymi wspaniałymi ciasteczkami.
Polecam Wam z całego serca! Na pewno nikt im się nie oprze ;)

Przepis bierze udział w konkursie Moje wypieki. Wielki powrót.

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html



65g masła (ok 1/3 kostki)
1/2 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 czubate szkl mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/3 tabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej
ok 1/2 słoiczka kremu kanapkowego czekoladowo-orzechowego




Miękkie masło zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto.
Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić dokładnie brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st.

Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych ciastek.



Moje wypieki. Wielki powrót

poniedziałek, 30 listopada 2015

Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem

Miałam dziś wielką ochotę na placki ziemniaczane ale chciałam coś w nich zmienić bo znudziły nam się trochę te tradycyjne. Dodałam więc do nich kawałek kiełbasy a na środek wbiłam jajko. Nie wiem czy Was przekona ten przepis ale jak dla mnie to był świetny pomysł! Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację.

Przepis opublikowany został w Przyślij Przepis WS "Dania na rozgrzewkę".





6 dużych ziemniaków
cebula
jajko
pętko kiełbasy np. śląskiej
3-4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków
natka pietruszki
świeżo zmielony kolorowy pieprz



Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placuszki o śr. ok 12cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, obrócić, łyżką zrobić niewielkie wgłębienie i wbić jajko. Należy uważać aby żółtko się nie rozlało przy wbijaniu. Patelnię przykryć pokrywką i na niedużym ogniu smażyć dopóki białko się nie zetnie. Dobrze jeśli żółtko zostanie płynne. Podawać posypane kolorowym pieprzem i natką. Jajko można odrobinę posolić.

sobota, 28 listopada 2015

Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam!


Majonezowy dip do ryb lub jajek



Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby.
Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice.

2 dymki lub średnia cebulka
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz

Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu.


Majonezowo-warzywny dip do mięs



Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów.

czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól
świeżo zmielony pieprz
majonez

Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.



 

piątek, 27 listopada 2015

Ciasteczka z wróżbą

Lubicie sobie wróżyć w Andrzejkową noc? Jeśli tak to zachęcam Was do upieczenia tych kruchych ciasteczek. Zwłaszcza dzieci będą miały świetną frajdę zarówno przy lepieniu ciasteczek jak i później przy losowaniu wróżby ;) Ja te ciasteczka piekłam z Córką na zabawę andrzejkową do szkoły. Miałyśmy świetną zabawę przy pieczeniu a i dzieciaki później były zachwycone ;)





300g mąki pszennej + do podsypywania
90g cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyża wody
3 jajka

wydrukowane wróżby na cienkich paseczkach papieru


 Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Każde ciasteczko kładziemy na brzegu miseczki szerszą stroną aby się zagięło i nabrało odpowiedniego kształtu. Pieczemy ok 15-20 minut w 180st, do zarumienienia.

czwartek, 26 listopada 2015

Kotleciki kalafiorowe z parmezanem

Pyszne kotleciki na drugie danie lub ciepłą kolację. Moja rodzina bardzo je lubi.

Kotleciki podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.




1/2 kalafiora
jajko
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia




Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać rozbełtane jajko i resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżką nakładać niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.