wtorek, 19 kwietnia 2016

Pulpety w sosie koperkowym

Tym razem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne. 
Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :)




Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała kajzerka
jajko
sól, pieprz
łyżka majeranku
ząbek czosnku
2-3 łyżki bułki tartej

Ponadto:
mąka do obtoczenia pulpetów 
łyżka "jarzynki"

Sos:
pęczek posiekanego koperku
1 szkl mleka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki maki pszennej
pieprz do smaku



Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić.
Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)