Tym razem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne.
Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :)
Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała kajzerka
jajko
sól, pieprz
łyżka majeranku
ząbek czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
Ponadto:
mąka do obtoczenia pulpetów
łyżka "jarzynki"
Sos:
pęczek posiekanego koperku
1 szkl mleka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki maki pszennej
pieprz do smaku
Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić.
Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Jak zwykle bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńMniam..zjadłabym takie pulpeciki
OdpowiedzUsuń;))
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń