Puszyste ciasto, mnóstwo pysznych dodatków i ciągnący ser.... Uwielbiamy taką pizzę :)
Ciasta wystarczy na jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Najlepszym dodatkiem do takiej pizzy będzie sos czosnkowy lub keczup.
Ciasto na pizzę:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
1 szkl ciepłego mleka
jajko
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Dodatki:
2 małe filety z kurczaka
3 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oleju do smażenia
5 plasterków kiełbasy salami
3 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej cebuli
2 ogórki kiszone
20 dag sera żółtego
1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy
2 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego
Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut aby urosło.
Filety oczyścić, pokroić w małą kostkę i oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić.
Salami pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto zagnieść i rozwałkować lub rozciągnąć na wielkość 1 dużej blachy posmarowanej olejem (25x40cm). Posmarować sosem lub koncentratem. Na cieście ułożyć wszystkie dodatki, oprószyć oregano i posypać startym serem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 30 minut.