sobota, 19 listopada 2022

Rodzinna pizza gyros

Puszyste ciasto, mnóstwo pysznych dodatków i ciągnący ser.... Uwielbiamy taką pizzę :)

Ciasta wystarczy na jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Najlepszym dodatkiem do takiej pizzy będzie sos czosnkowy lub keczup. 




Ciasto na pizzę:

3 szkl mąki pszennej

op. drożdży instant

1 szkl ciepłego mleka

jajko

łyżka oliwy

łyżeczka cukru

łyżeczka soli


Dodatki:

2 małe filety z kurczaka

3 łyżki przyprawy gyros

2 łyżki oleju do smażenia

5 plasterków kiełbasy salami

3 łyżki kukurydzy z puszki

1/2 czerwonej cebuli

2 ogórki kiszone

20 dag sera żółtego

1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy

2 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego




Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut aby urosło.

Filety oczyścić, pokroić w małą kostkę i oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić.

Salami pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ciasto zagnieść i rozwałkować lub rozciągnąć na wielkość 1 dużej blachy posmarowanej olejem (25x40cm). Posmarować sosem lub koncentratem. Na cieście ułożyć wszystkie dodatki, oprószyć oregano i posypać startym serem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 30 minut.


czwartek, 10 listopada 2022

Sałatka ryżowa z warzywami

 Tą pyszną i lekką sałatkę przygotowałam z tego co akurat miałam w domu. Ogórek kiszony i czosnek nadają jej wyrazistego smaku. Polecam na lekką kolację czy drugie śniadanie do pracy.




2 torebki ryżu (200g)

mała czerwona cebulka

czerwona papryka

3 ogórki kiszone

puszka kukurydzy

pęczek koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

mały jogurt naturalny

sól, pieprz do smaku




Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulkę, czosnek i koperek drobno posiekać. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku i odstawić na godzinę w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.



niedziela, 6 listopada 2022

Piernik staropolski z marcepanem

Jest to najlepszy piernik na świecie! Moja rodzinka go uwielbia i nie wyobrażamy sobie bez niego Świąt.




Ciasto na piernik:
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag masła
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli

250g marcepanu
słoik powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:
150g czekolady deserowej
150g śmietanki 30%




Piernik: Miód podgrzewać z masłem i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 5 tygodni w chłodne miejsce, np. do lodówki.

Na tydzień przed świętami pieczemy blaty piernika. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć z szablonu trzy prostokąty ok 9x33cm. Każdy upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.
Z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki :)

Marcepan rozwałkować na wymiar blatów piernika pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Pierwszy blat posmarować cienko powidłami, położyć marcepan i znów posmarować powidłem. Przyłożyć drugi blat, który grubo smarujemy powidłami, przykrywamy ostatnim plackiem. Piernik owinąć folią spożywczą, obciążyć np. deską do krojenia i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. 

Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż składniki się połączą. Piernik odwinąć z folii, ściąć brzegi aby był równy po bokach i polać polewą. Można dowolnie udekorować orzechami, migdałami lub kolorową posypką.

Taki piernik przechowywany w chłodnym miejscu wytrzyma do 2 tygodni.