ciasto francuskie 1op
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji
Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem.
Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.