Tak przygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Intensywny smak sosu doskonale podkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki.
Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.
Kotleciki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
łyżka siekanej natki pietruszki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
duży pomidor
duży pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarowanego
1/2 szkl bulionu
2 łyżki masła klarowanego
1/2 szkl bulionu
łyżeczka cukru
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka majeranku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonej bazylii
kulka mozzarelli
Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej. Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić, dodać do cebulki, smażyć ok 5 minut. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i przyprawić do smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut aż ser się rozpuści.
Kotleciki podawać posypane szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną sałatką.
Przepis bierze udział w akcji: