piątek, 30 stycznia 2015

Canneloni w sosie pomidorowym

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;)




14 rurek cannelloni
kulka mozzarelli

Farsz:
500g mięsa mielonego wołowego
cebula
3 ząbki czosnku
sól morska prowansalska, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka przyprawy do pomidorów
7 dag sera grana padano
2 łyżki oleju

Sos:
700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów (kupiłam gotowe)
przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
suszona bazylia

7 dag sera grana padano 



W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać ciasno w naczyniu. Ułożyć plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią.

środa, 28 stycznia 2015

Dyniowe pączki z dziurką

Z wyglądu niepozorne. Jednak w środku kryje się niezwykle delikatne i żółciutkie ciasto. Pączki są przepyszne. Polecam wszystkim miłośnikom tych drożdżowych słodkości. 




600g mąki+ do podsypania*
op. drożdży instant
2 jajka w temp pokojowej
7 łyżek cukru pudru
400g puree z dyni
cukier waniliowy
łyżka rumu
szczypta soli
50ml ciepłego mleka
łyżka gęstej śmietany
100g roztopionego masła

cukier puder do posypania
olej do smażenia 


W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość 1,5cm. Szklanką o śr. 8,5cm i kieliszkiem wykrawać krążki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut. Olej rozgrzać, smażyć pączki z obu stron. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.

* ilość mąki zależy od gęstości puree z dyni.  Jeśli jest zbyt wodniste będziesz potrzebować trochę więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne aby dało się wałkować.

sobota, 24 stycznia 2015

Róże karnawałowe

Przepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :)



6 żółtek
50 dag mąki
4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu

olej do głębokiego smażenia
białko do sklejania ciasta
wisienki kandyzowane
cukier puder 



Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać po 3 różnej wielkości koła. Ja wykrawałam szklanką, literatką i kieliszkiem. Następnie każde kółko ponacinać na brzegach i sklejać razem białkiem po 3 od największego do najmniejszego, lekko docisnąć na środku. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Gdy ostygną na środek nałożyć kandyzowaną wisienkę i posypać cukrem pudrem.

Z tego ciasta wyjdą również wspaniałe faworki. Ciasto na faworki kroimy na cienkie paski długości ok 10 cm, nacinamy wzdłuż i przeciągamy przez otwór na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

piątek, 23 stycznia 2015

Tort czekoladowo-orzechowy "Kraina Lodu"

Na 6 urodziny mojej córeczki upiekłam ten pyszny, czekoladowy tort. Koniecznie z podobizną Elzy i Anny z ulubionej bajki Oliwki, "Kraina lodu". Tort wyszedł wyjątkowo pyszny i słodki ;) Wszystkim bardzo smakował i bardzo szybko zniknął ze stołu. Nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęcia w przekroju :)
Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje"




Blaty orzechowe:
8 białek
250g zmielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 okrągłe wafle o śr. 20cm

Masa czekoladowa:
serek mascarpone
330ml śmietanki 30%
2 tabl. gorzkiej czekolady
3 łyżki nutelli
1/3 szkl cukru pudru

Wykończenie:
500ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
1/2 szkl cukru pudru
op. landrynek niebieskich
opłatek z obrazkiem z bajki




Blaty orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodać cukier puder i ucierać do czasu aż piana będzie lśniąca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, nutellę i mascarpone. Utrzeć tylko do czasu aż składniki się połączą. Blaty orzechowe przełożyć masą czekoladową. Schłodzić.

Landrynki rozbić tłuczkiem nie otwierając opakowania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równą warstwę rozkruszonych landrynek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilka minut, do czasu aż się rozpuszczą. Wyjąć i ostudzić. Połamać.

Śmietanę na wykończenie tortu ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami. Udekorować tort. Położyć opłatek z obrazkiem i powtykać połamany "lód" z landrynek.


niedziela, 11 stycznia 2015

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami

Uwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny!




300g mąki
200g margaryny
100g cukru pudru
żółtko
szczypta soli

jajko do posmarowania
migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji 




Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami i migdałami.
Ciasteczka piec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.

czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka z kurczakiem, porem i pieczarkami

Uwielbiam sałatki z kurczakiem. Ta jest wyjątkowo smaczna. Ostry por przełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia!




podwójna pierś z kurczaka
kostka rosołowa
duży por
duży słoik pieczarek w natur. zalewie
puszka kukurydzy
puszka groszku
5 jajek na twardo
4-5 łyżek majonezu
łyżka musztardy
sól, pieprz


Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście min. aby puścił soki. Odcisnąć i dodać do kurczaka. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i musztardę. Wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować.
Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno.




1 kg schabu bez kości

Marynata:
2 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku Kamis
2 łyżki sosu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku

Dodatkowo:
kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis
kilka liści laurowych Kamis
garść suszonych śliwek
suszona gruszka i jabłko
2/3 jasnej części pora


Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować.

wtorek, 6 stycznia 2015

Serniczek ajerkoniakowy

Lubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;)





opakowanie okrągłych biszkoptów

Masa serowa:
kg serka waniliowego z wiadereczka
3 płaskie łyżki żelatyny
2/3 szkl mleka
1/2 szkl ajerkoniaku
2 łyżki cukru pudru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru

1/3 tabl. mlecznej czekolady 


Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

czwartek, 1 stycznia 2015

Wyniki konkursu na smakołyki Asi

Kochani postanowiłam Wam zrobić niespodziankę noworoczną i już dłużej nie trzymać Was w niepewności :) Dziękuję bardzo za udział w konkursie.

Wybór był trudny, mimo iż zgłoszeń nie było tak dużo. Tak naprawdę wszyscy zasługują na słowa uznania. Gdybym miała więcej nagród obdarowałabym Was wszystkich. Niestety nagrody są trzy i zwycięzców może być trzech.

Aby dłużej  nie trzymać Was w niepewności ogłaszam wyniki:

1 miejsce: Anna Kempka za "Pierniczki" otrzymuje elektryczny wyciskacz do cytrusów

 Ania przysłała najwięcej bo aż 5 zgłoszeń. Najbardziej spodobały mi się jej pierniczki :)


2 miejsce: Marta Matusiewicz za "Filety pod warzywną pierzynką" otrzymuje książkę "Polska Kuchnia Regionalna"



3 miejsce: Katarzyna Madej za "Sałatkę warstwową z kurczakiem" otrzymuje "Desery domowe"




Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Nagrody prześlę już w przyszłym tygodniu!