Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo-serowym to pomysł na szybki i smaczny obiad.
3 małe filety z kurczaka
2 łyżki oleju
łyżka masła
1/3 szkl mąki pszennej
sól, pieprz
100 g bekonu wędzonego lub parzonego
3 ząbki czosnku
400 ml śmietanki 30%
60 g tartego sera corregio lub grana padano
300 g grubego makaronu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować aldente, odcedzić.
Filety umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na większej, głębokiej patelni rozgrzać olej i masło, przesmażyć filety na rumiano. Mięso przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć pokrojony w kostkę bekon. Gdy się wytopi, dodać posiekane ząbki czosnku. Po 2 minutach wlać śmietankę, zagotować. Wsypać ser, wymieszać i włożyć do sosu usmażonego kurczaka. Przyprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Patelnię przykryć i dusić jeszcze ok 10-15 minut aż kurczak będzie całkiem miękki. Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry. Makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Podawać z pokrojonym kurczakiem i posypane natką pietruszki.