czwartek, 30 maja 2019

Surówka z młodej kapusty z winogronami

Taka surówka będzie super dodatkiem do obiadu, grillowanego mięsa lub po prostu jako drugie śniadanie do pracy. Polecam bo jest nie tylko zdrowa ale rewelacyjnie smakuje :)




mała główka młodej kapusty
kiść czerwonych winogron
1 szkl siekanych orzechów pekan
łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
świeżo zmielony pieprz




Kapustę drobno poszatkować. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. W misce wymieszać kapustę, winogrona, orzechy i majonez z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. odstawić w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.


niedziela, 26 maja 2019

Sernik rafaello

Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy bo smakuje jak moje ulubione rafaello :) Sernik jest delikatny i kremowy a beza mocno kokosowa i kruchutka :) 

Z racji tego, że dzisiaj jest Dzień Matki wszystkim Mamom życzę samych cudownych chwil ze swoimi pociechami. Nie ważne czy mają kilka czy kilkadziesiąt lat. Cudownego świętowania :)
 



Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego masła

Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera z wiadereczka
1,25 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj + 2 żółtka
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka kwaśnej śmietany

Beza:
2 białka
120 g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych



Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce.

Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 60 minut. Po tym czasie wyłożyć piankę kokosową.

Beza kokosowa:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach.



czwartek, 23 maja 2019

Bezowiec z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka jak pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :)




Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
150 g zimnego masła lub margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Beza:
11 białek w temp.pokojowej 
szczypta soli
2 szkl drobnego cukru 
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny

Kisiel rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
ok 1/2 szkl cukru
kisiel malinowy



Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w dużą kostkę, przesypać do garnka i dodać cukier. Podgrzewać aż puści sok i zmięknie. Dodać kisiel i energicznie zamieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.

Ciasto rozwałkować trochę więcej niż wielkość blaszki (24x36cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, zostawiając ok 2 cm brzeg. Nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Wyjąć ciasto, posmarować kisielem rabarbarowym i wyłożyć pianę.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia składników.

Pianę wyłożyć na rabarbar, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić ciasto na pół godziny aby beza z wierzchu się wysuszyła. Ostudzić.


Przepis na to ciasto bierze udział w akcji Durszlaka.
Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie 
 www.manufaktura-wielkopolska.pl  na hasło: durszlak10

Możecie tam nabyć przepyszne i pozbawione konserwantów kompoty, miody i konfitury. 
Takie jak u mamy :)
 
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

niedziela, 19 maja 2019

Sernik z 15 jaj

Sernik z tego przepisu jest niezwykle puszysty, delikatny i kremowy. Tradycyjnie, z dużą ilością wiejskich jajek. Jego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja mama często piekła takie serniki. 
Serniczek można podać z ulubioną konfiturą a takie można zamówić w sklepie Manufaktura Wielkopolska.

Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie 
 www.manufaktura-wielkopolska.pl  na hasło: durszlak10
 
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.



Sernik:
1,5 kg białego sera
250 g margaryny
200 g masła
15 jajek
2 budynie waniliowe
2 czubate szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g rodzynek
2 łyżki mąki pszennej

Polewa:
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny



Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmielić dwa razy. W dużej misce utrzeć miękkie masło i margarynę z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać żółtka, budynie, ekstrakt i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika.
Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy i nie popęka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Sernik polać polewą i schłodzić.

Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę przestudzić i polać sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Przepis bierze udział w akcji:

wtorek, 14 maja 2019

Sernik cappucino na biszkoptach

Ten sernik kojarzy mi się z imieninami mojej mamy. Odkąd pamiętam zawsze go robiła na tę okazję, gdyż wszyscy za nim przepadaliśmy. Od dziecka uwielbiałam w nim połączenie mleka w proszku i smaku kawy. Sam sernik ma cudownie kremową i delikatną konsystencję. Jest doskonałym deserem do kawy.
Kiedy poczęstowałam nim Mamę, zapytała: pamiętasz? Ja też taki kiedyś robiłam :)
Jakże bym mogła zapomnieć, w końcu przywołał wspomnienia z dzieciństwa.... :) 



Sernik:
1 kg sera z wiadereczka 
(mogą być serki homogenizowane)
330 ml śmietanki 30%
2/3 szkl cukru pudru
szkl mleka w proszku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szkl zimnej wody

opakowanie okrągłych biszkoptów
szkl mocnej kawy do namaczania biszkoptów
2 łyżki gorzkiego kakao do posypania



Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szkl), wymieszać i zostawić do napęcznienia. Podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając do rozpuszczenia. W misie miksera umieścić ser, kawę, cukier puder i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Zimną śmietankę ubić i stopniowo dodawać do masy serowej ciągle mieszając. Na końcu dodać żelatynę, krótko zmiksować.

Biszkopty krótko maczać w ostudzonej kawie i układać na dnie tortownicy wyłożonej folią (śr. 21cm). Wylać masę serową, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem oprószyć gorzkim kakao.


Przepis bierze udział w akcji Durszlaka.

Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie 
 www.manufaktura-wielkopolska.pl  na hasło: durszlak10
 
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

niedziela, 12 maja 2019

Ciasto bajaderka

Mocno czekoladowe, pachnące rumem i naszpikowane bakaliami. Jednym słowem doskonałe ciasto do popołudniowej kawy :)




Ciasto kruche:
420 g mąki pszennej
250g margaryny
200 g cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 szkl mleka
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
500 g marmolady różanej
szkl orzechów (włoskie i migdały)
szkl rodzynek
1/2 szkl rumu
1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
150 g kremówki

płatki migdałów do posypania



Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 

Masa: Rodzynki namoczyć pół godziny w rumie, odsączyć. Mleko, połowę marmolady, kakao, czekoladę i cukier puder lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać. 

Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić.

Rada: Można zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku :)


piątek, 3 maja 2019

Ciasto orzechowa kostka

Przepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki. Od razu wiedziałyśmy, że upieczemy je na święta do kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia.




Ciasto orzechowe:
300 g zmielonych orzechów włoskich
8 jajek
250 g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kawowo-orzechowa:
4 żółtka
jajko
3/4 szkl cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g masła
125 g margaryny
300 g zmielonych orzechów włoskich
kieliszek rumu

1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
kakao do posypania
połówki orzechów do dekoracji




Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem. Dno kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa: Ubić na parze żółtka, jajko i cukier na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać kawę. Ostudzić. Miękkie masło i margarynę utrzeć na puch.  Nadal miksując dodawać masę jajeczną. Na koniec masę wymieszać z orzechami i rumem.

Biszkopty przełożyć cienką warstwą dżemu i masą orzechową. Ciasto posypać cienka warstwa gorzkiego kakao i udekorować połówkami orzechów włoskich. Schłodzić kilka godzin w lodówce.


środa, 1 maja 2019

Rogaliki z marcepanem

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik.



Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
6 g drożdży instant
65 g masła
100 ml mleka
50 g cukru
jajko

100 g marcepanu 
garść płatków migdałów
żółtko
3 łyżki mleka 
cukier puder




Ciasto: W misce wymieszać mąkę, drożdże i cukier. Mleko z masłem lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Ciepłe wlać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym mlekiem z żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
Rogaliki piec w 210 stopniach przez ok 8 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.