Często pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne.
Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml.
Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :)
średniej wielkości dynia hokkaido
odrobina wody
duży, ostry nóż
Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne.
Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby:
1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus. Ja preferuję ten sposób.
2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować.
Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach.