Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :)
460 g masy kajmakowej
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g orzechów laskowych
2 wafelki orzechowe w czekoladzie
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
ok 50 sztuk herbatników kakaowych
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać.
Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć.
Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować.
Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami.
Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia.