poniedziałek, 30 listopada 2015

Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem

Miałam dziś wielką ochotę na placki ziemniaczane ale chciałam coś w nich zmienić bo znudziły nam się trochę te tradycyjne. Dodałam więc do nich kawałek kiełbasy a na środek wbiłam jajko. Nie wiem czy Was przekona ten przepis ale jak dla mnie to był świetny pomysł! Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację.

Przepis opublikowany został w Przyślij Przepis WS "Dania na rozgrzewkę".





6 dużych ziemniaków
cebula
jajko
pętko kiełbasy np. śląskiej
3-4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków
natka pietruszki
świeżo zmielony kolorowy pieprz



Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placuszki o śr. ok 12cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, obrócić, łyżką zrobić niewielkie wgłębienie i wbić jajko. Należy uważać aby żółtko się nie rozlało przy wbijaniu. Patelnię przykryć pokrywką i na niedużym ogniu smażyć dopóki białko się nie zetnie. Dobrze jeśli żółtko zostanie płynne. Podawać posypane kolorowym pieprzem i natką. Jajko można odrobinę posolić.

sobota, 28 listopada 2015

Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam!


Majonezowy dip do ryb lub jajek



Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby.
Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice.

2 dymki lub średnia cebulka
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz

Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu.


Majonezowo-warzywny dip do mięs



Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów.

czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól
świeżo zmielony pieprz
majonez

Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.



 

piątek, 27 listopada 2015

Ciasteczka z wróżbą

Lubicie sobie wróżyć w Andrzejkową noc? Jeśli tak to zachęcam Was do upieczenia tych kruchych ciasteczek. Zwłaszcza dzieci będą miały świetną frajdę zarówno przy lepieniu ciasteczek jak i później przy losowaniu wróżby ;) Ja te ciasteczka piekłam z Córką na zabawę andrzejkową do szkoły. Miałyśmy świetną zabawę przy pieczeniu a i dzieciaki później były zachwycone ;)





300g mąki pszennej + do podsypywania
90g cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyża wody
3 jajka

wydrukowane wróżby na cienkich paseczkach papieru


 Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Każde ciasteczko kładziemy na brzegu miseczki szerszą stroną aby się zagięło i nabrało odpowiedniego kształtu. Pieczemy ok 15-20 minut w 180st, do zarumienienia.

czwartek, 26 listopada 2015

Kotleciki kalafiorowe z parmezanem

Pyszne kotleciki na drugie danie lub ciepłą kolację. Moja rodzina bardzo je lubi.

Kotleciki podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.




1/2 kalafiora
jajko
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia




Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać rozbełtane jajko i resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżką nakładać niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

poniedziałek, 23 listopada 2015

Sałatka z surowego kalafiora

Byli goście, musiała też być jakaś sałatka. Bardzo podobną jadłam dawno temu u znajomych. Bardzo mi posmakowała, zresztą moim gościom i rodzince też. Najbardziej spodobało im się to, że tak fajnie chrupie. Może i Wam przypadnie do gustu? ;)

Sałatka pięknie prezentowała się na talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.




1 surowy kalafior
2/3 puszki groszku konserwowego
2 łyżki siekanego koperku
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego



Kalafiora myjemy i bardzo drobno kroimy. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem i jogurtem. Schładzamy.
Prawda, że proste?

niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto Lion na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem. Od tamtego czasu systematycznie przybywało osób chętnych do odwiedzania, czytania i próbowania moich przepisów. Wtedy nie przypuszczałam, że kiedyś stanie się on tak chętnie odwiedzaną stroną. Dziękuję Wam, że jesteście. Dzięki Wam ten blog "żyje". I to dla Was mam dzisiaj wyjątkowe ciasto, w sam raz na taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;)





ok 310g herbatników kakaowych
puszka masy kajmakowej (510g)
op. mascarpone
660ml śmietanki 30%
6 batonów Lion
2 łyżki cukru pudru
kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70%
2 śmietan fixy


Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion (trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm.

Smacznego!

sobota, 21 listopada 2015

Twarożek z jogurtów greckich

Ostatnio w internecie wypatrzyłam jak w łatwy sposób można zrobić domowy twarożek. Pomysł jest banalnie prosty, wystarczy jeden składnik aby otrzymać wspaniały i przepyszny twarożek. Jest on niewątpliwie najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Wam też polecam. Nie ma bowiem nic lepszego jak świeży serek z chrupiącą bułeczką na śniadanie.



2 duże jogurty typu greckiego
szczypta soli
gaza 1x1m




Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce gazy i wiążemy. Odstawiamy do lodówki. Po dwóch dniach otrzymamy kremowy twarożek do smarowania pieczywa. Trzymany o 1-2 dni dłużej będzie trochę twardszy.

Do tego twarożku można dodawać ulubione zioła. Otrzymamy w ten sposób za każdym razem inny ulubiony smak.




czwartek, 19 listopada 2015

Wiśniowa gorąca czekolada

Obiecałam w ostatnim wpisie, że podzielę się z Wami przepisem na gorącą wiśniową czekoladę. Przepis jest banalnie prosty, czekolada boska i cudownie rozgrzewająca. To wszystko dzięki Terravicie :) 
Czego chcieć więcej w listopadowy, chłodny wieczór?

Czekoladę podałam w filiżance "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice.





Dla 2 osób:
2 szkl tłustego mleka
tabliczka czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym
1 szkl bitej śmietany
cukrowe serduszka



Mleko zagotować, odstawić. Wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek, łyżką nałożyć bitą śmietanę i posypać cukrowymi serduszkami.



środa, 18 listopada 2015

Czekoladowa paczka od Terravity

Wczoraj do moich drzwi zapukał kurier z niepozorną paczuszką. Po otwarciu moim oczom ukazało się 18 czekolad Terravity o 6 różnych smakach. Wszystkie o 70% zawartości kakao a więc można je jeść bez większych wyrzutów sumienia ;) Razem z córką od razu uśmiechnęłyśmy się na ten cudowny widok bo obie wręcz uwielbiamy czekoladę. Nie mogłyśmy się tylko zdecydować, którą otworzyć jako pierwszą. Wiśniową, cytrynową, miętową, ze skórką pomarańczową, gorzką czy crunchy z owocami. Wachlarz smaków bogaty, każda czekolada kusi nowym, niepowtarzalnym smakiem.
I tak jako pierwszą wypróbowałyśmy tę cytrynową. Wspaniała! Z wiśniowej przygotowałam pyszną gorącą czekoladę. Mmmmm...... (ale o tym w następnym wpisie ;)

Już zastanawiam się co przygotować z innych czekolad. Przydadzą się do wspaniałych, pachnących wypieków. Na pewno kilka zostawię sobie na nagłe zachcianki. W jesienny pochmurny dzień kostka takiej pysznej czekolady będzie jak znalazł do filiżanki gorącej kawy ;)



Dziękuję BLOGmedia i Terravita :)
 

poniedziałek, 16 listopada 2015

Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym

Od kilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;)
Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem.



Gofry:
2 szkl mąki
2 szkl mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl oleju
2 jajka
szcz. soli
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
masa kajmakowa z puszki
syrop trzcinowy złocisty DIAMANT
kandyzowane skórki
bita śmietana

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia.
Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami.
Podawać na ciepło.


niedziela, 15 listopada 2015

Paluszki rybne

Zrobiłam je dla mojej córki i siostrzeńca. Dzieci były zachwycone takim dodatkiem do obiadu i spałaszowały wszystko ze smakiem. Równie chętnie zjadły je później z samym keczupem ;)

Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.



1kg mrożonych filetów tilapii
łyżka soku z cytryny
bułka
jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
przyprawa do ryb w młynku
bułka tarta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia



Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

piątek, 13 listopada 2015

Piernik z galaretkami

Co prawda mamy jeszcze listopad ale Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego też będę Wam już proponować nowe przepisy z tej okazji. 
Ten pierniczek na pewno zyska wielu zwolenników. Nawet moja znajoma, która nie przepada za piernikami poprosiła o dokładkę :) Jest bowiem delikatny w smaku, wprost wyśmienity z filiżanką kawy.

Ciasto podałam na pięknym talerzu od Porcelany Bogucice "Agawa Gold".




Piernik:
100g masła
1/2 szkl miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 szkl mocnej zimnej herbaty (u mnie z 3 torebek)
2 jajka
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
600ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
300g galaretek w czekoladzie (np.z bombonierki)

Poncz:
1/3 szkl herbaty
2 łyżki rumu

Polewa:
1 czekolada gorzka
1/2 czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30%


Agawa Gold


Piernik: masło, miód, przyprawę i kakao, rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puch z cukrem, dodać rozpuszczone masło i miód, wymieszać. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć.

Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką.

Polewa: Śmietankę i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Na spód ciasta wylać śmietankę z galaretkami, posypać pokruszonym piernikiem i polać polewą. Odstawić do lodówki do stężenia.


wtorek, 10 listopada 2015

Wyniki konkursu "Smakołyki na Halloween"

Dziękuję Wam pięknie za udział w konkursie. Przysłaliście zdjęcia naprawdę świetnych pomysłów na halloweenowe przekąski. Wybór był trudny bo każda praca była pomysłowa. Przysłaliście zdjęcia na przekąski straszne i wesołe, za co bardzo Wam dziękuję. Mam nadzieję, że dobrze się przy tym bawiliście bo głównie o to właśnie chodziło ;)

Niestety nagroda jest tylko jedna. Ja miałam dwóch faworytów więc poprosiłam o pomoc w wyborze moją córeczkę. Razem doszłyśmy do wniosku, że najbardziej przerażają nas pajęcza sieć i pająki na cieście czekoladowym Pani Justyny Basaj.



Gratulujemy pomysłu :) Nagrodę postaram się wysłać jeszcze w tym tygodniu.



A pozostałym uczestnikom pięknie dziękuję za wspólną zabawę. Śledźcie bloga ponieważ niebawem kolejny konkurs :)

niedziela, 8 listopada 2015

Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą

Przepis na te ciasteczka znalazłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej. Niestety nie spisałam sobie z jakiej. Ale nie byłabym sobą gdybym coś niecoś w nim nie pozmieniała. Razem z córeczką zabrałyśmy się do pieczenia. Miałyśmy przy tym świetna zabawę. A ciasteczka wyszły obłędne! Jeszcze ciepłe znikały z talerza. Koniecznie wypróbujcie.




150g puree z dyni
szkl oleju
2 łyżki mleka
jajko
350g mąki pszennej
150g cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka mlecznej czekolady



W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem. Piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.

sobota, 7 listopada 2015

Tort Ferrero Rocher

Dzisiaj zaprezentuję Wam przepyszny, mega orzechowy i czekoladowy tort o smaku popularnych pralinek. Sprawdzi się na większe i mniejsze uroczystości. Zapewniam Was, ze szybko zniknie ze stołu gdyż każdy poprosi o dokładkę tego smakowitego ciacha.
Wbrew pozorom wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;)





Biszkopt kakaowo-orzechowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers

czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów

Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu



Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.

Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.

 Jesienne słodkości!

piątek, 6 listopada 2015

Fasolowa z boczkiem i zacierkami

Jesienne dni są coraz chłodniejsze dlatego też coraz częściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :)





200g fasoli
200g boczku parzonego
1 kiełbaska toruńska
2 łyżki oleju do smażenia
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
2 łodygi naci selera
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela ang.
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
łyżka majeranku
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki zacierek
natka pietruszki do posypania




Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać liście laurowe i ziele ang. Gotować do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki i gotować jeszcze kilka minut.
Resztę boczku pokroić w cieniutkie i wąskie paseczki i mocno wysmażyć na suchej patelni. Zupę nalewać do miseczek, podawać z chrupiącym, wysmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

czwartek, 5 listopada 2015

Polędwiczka wieprzowa miodowa

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad. 




1 polędwiczka wieprzowa ok 600g
2 łyżki miodu
łyżka musztardy
łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz świeżo zmielony



Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować.