To ciasto pozostało już wspomnieniem po świątecznych wypiekach ;) Jest świetnym połączeniem różnych smaków: sezamu, kokosu i chałwy, przełamanych kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Możecie również użyć powideł śliwkowych.
Ciasto jest przepyszne, polecam nie tylko na większe uroczystości ale też do niedzielnej kawy :)
Ciasto kruche:
2,5 szkl mąki pszennej
200g masła/margaryny
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Warstawa sezamkowa:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
250g sezamu
Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
szczypta soli
Masa chałwowa:
200g masła
250g chałwy waniliowej
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem.
Warstwa sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180 stopniach.
Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Drugi blat ciasta posmarować dżemem i wyłożyć pianę kokosową. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić.
Masa chałwowa: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną chałwę i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, wylać na ciasto z warstwą sezamkową. Na masę wyłożyć ciasto z kokosem.
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby stężało.