poniedziałek, 24 stycznia 2022

Pizza z jajkiem ala bajgiel z ziarnami

 Uwielbiamy pizzę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jedliśmy. Pizza z jajkiem okazała się przepyszna. Smakuje jak bajgiel z jajkiem. Będzie idealna na późne weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację.




Ciasto na pizzę:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju lub oliwy
szkl ciepłego mleka
jajko

kilka jajek+ jajko do posmarowania brzegów
3 łyżki ziaren (sezam biały i czarny, siemię lniane, mak)
1/2 słoika suszonych pomidorów (u mnie z żurawiną)
kilka plastrów salami
20 dag startego sera żółtego
oregano
sól
szczypiorek do posypania





Ciasto: do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, olej i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować 2 pizze. Każdą posypać odrobiną sera oraz pokrojonymi pomidorkami i salami. Na każdą pizzę wbić po 3 jajka, oprószyć oregano. Brzegi pizzy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Pizze piec ok 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i lekko posolić jajka.


piątek, 14 stycznia 2022

Łatwy chleb na świeżych drożdżach

 Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki z pracy. W środku mięciutki i wilgotny, z chrupiącą skórką. Cudownie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jest to jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam a przy tym banalnie prosty do zrobienia. 

Prościej już chyba się nie da :) Poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz ;)

Poniżej podaję Wam przepis podstawowy ale każdy może dołożyć do ciasta swoje ulubione dodatki jak np. płatki owsiane, różnego rodzaju ziarna lub pomieszać rodzaje mąki. Chleb można też posypać makiem, czarnuszką czy płatkami owsianymi. 




1 kg mąki pszennej np. chlebowej

40g świeżych drożdży

1 łyżka soli

750ml ciepłej wody



W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą (ja dodałam jeszcze łyżeczkę cukru, ciasto rosło jak szalone). Dodać mąkę i sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto na chleb będzie mocno kleiste ale tak ma być. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść. Dwie foremki (10x34cm) posmarować odrobiną oleju i posypać mąką. Przełożyć ciasto. Chlebki wyrównać mocno zwilżonymi dłońmi. Przykryć i odstawić jeszcze na ok 15-20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chlebki piec ok 40 minut do zarumienienia. Chlebki wyjąć z piekarnika i z foremek. Studzić na kratce. Jeśli nie chcecie bardzo chrupiącej skórki, chleb można przykryć czystą, zwilżoną ściereczką kuchenną i tak zostawić do wystudzenia.


wtorek, 11 stycznia 2022

Sezamek z masą chałwową

 To ciasto pozostało już wspomnieniem po świątecznych wypiekach ;) Jest świetnym połączeniem różnych smaków: sezamu, kokosu i chałwy, przełamanych kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Możecie również użyć powideł śliwkowych. 

Ciasto jest przepyszne, polecam nie tylko na większe uroczystości ale też do niedzielnej kawy :)



Ciasto kruche:

2,5 szkl mąki pszennej
200g masła/margaryny 
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Warstawa sezamkowa:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
250g sezamu

Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
szczypta soli

Masa chałwowa:
200g masła
250g chałwy waniliowej

słoik dżemu z czarnej porzeczki




Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem.

Warstwa sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180 stopniach.

Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  Drugi blat ciasta posmarować dżemem i wyłożyć pianę kokosową. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić.

Masa chałwowa: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną chałwę i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, wylać na ciasto z warstwą sezamkową. Na masę wyłożyć ciasto z kokosem. 
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby stężało.