niedziela, 30 sierpnia 2015

Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami

Pyszne i orzeźwiające ciasto na takie upały jakie mamy w tym roku. Ciasto składa się z galaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła.
Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;)


Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród".



Spód:
200g herbatników
100g roztopionego masła

400g jogurtu naturalnego
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki cytrynowe
3-4 brzoskwinie



Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową.

Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Torcik odstawić do lodówki na całą noc.

środa, 26 sierpnia 2015

Gulasz drobiowy z kurkami

Uwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Ponieważ lubię szybkie i smaczne dania tym razem wyczarowałam taki oto gulasz. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha!

Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice.



duży podwójny filet z kurczaka 
200g kurek
cebula 
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka przyprawy do gulaszu 
łyżeczka słodkiej papryki
2 ziarenka ziela ang. 
2liście laurowe
2 łyżkimąki pszennej
0,75l rosołu drobiowego



Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.

Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.  




wtorek, 18 sierpnia 2015

Leczo z kiełbasą

Leczo uwielbiam nie tylko za smak warzyw, których mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką.

Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice.



2 żółte papryki
2 czerwone papryki
2 cebule
1 cukinia
puszka pomidorów bez skórki
2 laski kiełbasy
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka przyprawy do leczo
ostra papryka w proszku
sól
pieprz wg uznania
4 łyżki oleju



Na oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć. Następnie wrzucić paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości.
 

sobota, 15 sierpnia 2015

Malinowy Król

To ciasto od razu wpadło mi w oko w pobliskiej cukierni. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Skusiłam się i kupiłam. Tak mi posmakowało, że nie byłabym sobą gdybym go sama nie przygotowała. Przyznam się nieskromnie, że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to z cukierni. Ma delikatne i kruchutkie ciasto oraz rozpływający się w ustach krem. Jak dla mnie obłęd. No i te malinki.... Mmmmmm.....
Wypróbujcie sami! :)

Ciasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice.



Ciasto:


250 g margaryny
250 g mąki
szkl cukru 
1 op. cukru waniliowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
5 jajek
60g płatków migdałowych

Krem:

1l śmietanki 30% 
2,5 łyżkiżelatyny
7 łyżek cukru pudru 
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Dodatkowo:

500 g malin
galaretka malinowa




Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2 formy (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st.

Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.Na jeden spód wyłożyć połowę śmietanki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Wylać galaretkę wymieszaną z malinami, odstawić do lodówki aby zastygła.
Na maliny wyłożyć resztę śmietanki, na wierzch ułożyć ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.


Letnie owoce

czwartek, 13 sierpnia 2015

Dżem morelowy

Niedawno otrzymałam w paczce od cukrów Diamant cukier żelujący trzcinowy. Od razu wiedziałam, że wykorzystam go do przygotowania złocistej konfitury z przepysznych moreli. 
Dżem wyszedł wyjątkowo smaczny i co dla mnie ważne robi się go bardzo szybko. 
Będzie idealnym dodatkiem do naleśników, deserów czy do bułeczki na śniadanie :)

Talerzyk "Antonio" od Porcelany Bogucice.



500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu)
1 op. cukru żelującego trzcinowego Diamant











Obrane i pokrojone morele przełożyć do garnka i zmiksować na gładki mus. Dodać cukier trzcinowy żelujący, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pamiętać o częstym mieszaniu. Po tym czasie gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Z tych proporcji wyszło mi 4 małe słoiczki konfitur.


Sałatka z ogórków do słoików

Ten przepis jest u nas w domu od lat. I od lat cieszy się u nas niezmiennie powodzeniem. Bo nie ma to jak własna, pyszna sałatka do jesienno-zimowego obiadu.
Część sałatki zrobiłam z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (1/3 szkl do przepisu poniżej), część bez niej.


2kg ogórków
4 ząbki czosnku
5 cebul
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju


Ogórki wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia wody.


poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sernik z porzeczkami i borówkami

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy.. 

Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice.... i czego chcieć więcej?



Sernik:
1 kg gotowego sera do serników
100g miękkiego masła
5 jajek
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy


2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
1 szkl czerwonych porzeczek
1 szkl borówek
+ owoce do dekoracji





Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą.

Letnie owoce

czwartek, 6 sierpnia 2015

Pizza wiejska z serowym brzegiem

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię pizzę. Co prawda nie jadam jej często ale jak mam już na nią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :)

Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice"




Ciasto:
3 szkl mąki
op. suchych drożdży
jajko
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
łyżka oliwy
szkl mleka

Dodatki:
kawałek kabanosa
kawałek kiełbasy wiejskiej
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 pieczarki
1 cebulka
15-20 dag sera żółtego
oregano/przyprawa do pizzy



Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Kabanosa i kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy. Część sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. resztę pokroić w długie i grube paski.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozciągnąć na kształt dużego koła. Przy brzegach ułożyć kawałki sera, zlepić tak aby ser pozostał w środku. Pizzę posmarować koncentratem, rozsypać składniki i posypać serem i oregano.
Piec w temp. 180 stopni przez ok pół godziny.


Sernik z 3 składników

Witajcie :) długo mnie nie było ale za mną kilka imprez rodzinnych, trochę wolnego i tak mi zleciało. Oczywiście sporo nowych przepisów czeka na wstawienie na bloga. 
Jako pierwszy proponuję Wam sernik. Jest trochę nietypowy bo składający się z 3 składników. Widziałam sporo różnych przepisów na ten sernik. Byłam trochę sceptycznie nastawiona ale postanowiłam go wypróbować. Pozmieniałam tylko trochę proporcje i zrobiłam go po swojemu. Podczas pieczenia mój serniczek  bardzo wyrósł a potem opadł i musiałam go troszkę ściąć bo wyszły góry i doliny;) Może nie wygląda idealnie ale za to w smaku jest wyśmienity i bardzo delikatny i puszysty. Jak obłoczek. Polecam :)

Sernik podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice.



Składniki w temp. pokojowej:

5 jajek
300g serka kremowego (np. Bieluch)
200g białej czekolady



Tortownicę (śr.18cm) owinąć z zewnątrz folią aluminiową gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Do piekarnika wstawić duże naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Nagrzać do temp. 170 stopni.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Dodać serek, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przelać do tortownicy. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza uderzyć tortownicą z niedużej wysokości o blat. Serniczek włożyć do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 150 st i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na noc do lodówki.
Ja mój serniczek polałam lukrem. Można posypać cukrem pudrem.