sobota, 7 maja 2022

Ciasteczka z ziaren

 Niezwykle chrupiące ciasteczka będą idealną przekąską do szkoły czy na wycieczkę.

Są tak łatwe, że warto zaangażować dzieci w ich przygotowanie.




200 g ziaren słonecznika

50 g migdałów w słupkach/płatkach

1 łyżka maku

20 g wiórków kokosowych

30 g sezamu

4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego

szczypta soli

jajko




Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, niezbyt grube ciastka. Ciasteczka pieczemy ok 10-20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.


środa, 4 maja 2022

Gofry wytrawne z serem i salami

 Takie gofry to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Ja podałam moje gofry z pomidorkami i młodymi listkami rzodkiewki. Można je też podać z keczupem lub np. sosem czosnkowym. 




2 jajka

500 ml mleka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szkl oleju

spora szczypta soli

pieprz do smaku

szczypta oregano

15 dag startego żółtego sera

6 plasterków kiełbasy salami




Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, mąkę, olej i przyprawy zmiksować do połączenia składników. Dodać starty ser i pokrojone w kostkę salami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. 

Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem i nakładać ciasto. Gofry piec ok 4-6 minut, w zależności od jej mocy. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, sosami.


wtorek, 26 kwietnia 2022

Makaron z kurczakiem ala carbonara

Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo-serowym to pomysł na szybki i smaczny obiad.  




3 małe filety z kurczaka

2 łyżki oleju

łyżka masła

1/3 szkl mąki pszennej

sól, pieprz

100 g bekonu wędzonego lub parzonego

3 ząbki czosnku

400 ml śmietanki 30%

60 g tartego sera corregio lub grana padano

300 g grubego makaronu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Makaron ugotować aldente, odcedzić.

Filety umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na większej, głębokiej patelni rozgrzać olej i masło, przesmażyć filety na rumiano. Mięso przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć pokrojony w kostkę bekon. Gdy się wytopi, dodać posiekane ząbki czosnku. Po 2 minutach wlać śmietankę, zagotować. Wsypać ser, wymieszać i włożyć do sosu usmażonego kurczaka. Przyprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Patelnię przykryć i dusić jeszcze ok 10-15 minut aż kurczak będzie całkiem miękki. Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry. Makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem. 

Podawać z pokrojonym kurczakiem i posypane natką pietruszki.


sobota, 23 kwietnia 2022

Cygańska droga

 Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny.

Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości.




Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy na 750ml mleka  bez cukru

300g masła

ok 4 łyżki cukru pudru


galaretka zielona i czerwona

okrągłe biszkopty

1/2 szkl siekanych orzechów włoskich


polewa kakaowa




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Galaretki przygotować w 400ml gorącej wody dzień wcześniej i odstawić do stężenia.

Masa budyniowa: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal ubijając dodawać partiami budyń. Na koniec dodać cukier puder do smaku i posiekane orzechy.

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej i na zmianę połowę pokrojonych galaretek. Ułożyć warstwę biszkopcików, pozostałą masę i znów galaretki. Przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą i odstawić ciasto do stężenia.


czwartek, 21 kwietnia 2022

Kryształek/Jogurtowiec z borówkami

 Lekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta. 

Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.




Biszkopt:

2 jajka

1/2 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

700 ml jogurtu naturalnego

2 galaretki przezroczyste

galaretka rubinowa

galaretka szafirowa

galaretka malinowa

1 szkl borówki amerykańskiej




Dzień wcześniej upiec biszkopt i przygotować galaretkę rubinową, szafirową i malinową.

Galaretki przygotować osobno, rozpuszczając każdą w 400ml gorącej wody. Odstawić do stężenia, najlepiej w płaskich pojemnikach. Po stężeniu galaretki pokroić nożem w kostkę.

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

Masa jogurtowa: Galaretki przezroczyste rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Do miski wlać zimny jogurt, wlać galaretę i wymieszać rózgą. Dodać pokrojoną galaretkę rubinową, szafirową i malinową (trochę galaretek zostawić na wierzch ciasta) oraz borówki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Od razu posypać pozostawionymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



środa, 23 marca 2022

Ekspresowe gofry na kefirze

 Cudownie pachną wanilią. Są lekko chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Z ulubionymi dodatkami po prostu pyszne :) I najważniejsze, że zrobisz je w kilkanaście minut!

Takie gofry to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek :)

Najlepsze gofry zrobicie w gofrownicy o dużej mocy. Moja ma 1600W i uważam, że taka jest super. Wcześniej miałam gofrownicę 700W i była za słaba na to aby upiec chrupiące gofry.




2 jajka

1/2 szkl wody gazowanej

400g kefiru

1/2 szkl oleju

2 szkl mąki

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników na gęstą masę. Gofrownicę nagrzać, lekko posmarować olejem (tylko przed smażeniem pierwszego gofra) i wylewać chochelką ciasto. Piec ok 4-6 minut do zarumienienia. Lekko przestudzić na kratce. 

Podawać z ulubionymi dodatkami np. owocami, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.

Z tego przepisu wychodzi ok 10 gofrów.

piątek, 18 marca 2022

Zwijane pizzerinki z oliwkami i pomidorami

 Pizzerinki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto jest puszyste i mięciutkie w środku.  

Pizzerinki doskonale smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.




Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka

Dodatki:
80g oliwek
60 g suszonych pomidorów
2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego
20 dag startego sera żółtego
łyżka oregano lub przyprawy do pizzy





Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory pokroić w paski, oliwki na pół.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, posypać pokrojonymi pomidorami i oliwkami oraz startym serem (2 łyżki zostawić do posypania pizzerinek). Oprószyć przyprawą do pizzy i zwinąć rulon. Rulon pokroić na plastry grubości ok 3cm (wyszło mi 13 szt). Ułożyć je na dużej blaszce piekarnikowej i posypać pozostałym serem.
Pizzerinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło ale na zimno też są pyszne :)