niedziela, 9 maja 2021

Kurczak pieczony w majonezie

Pyszne i soczyste kawałki kurczaka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką. 

Tak przygotowane mięso można również upiec na grillu ;) 




3 udka z kurczaka

3 łyżki majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

papryka słodka

czosnek granulowany

tymianek


Udka umyć, osuszyć i podzielić na dwie części. Mięso oprószyć przyprawami i odstawić przynajmniej na godzinę. Następnie każdy kawałek posmarować majonezem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. 

Kurczaka piec 60 minut w 180 stopniach, 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę aby skórka lekko się zarumieniła.

niedziela, 2 maja 2021

Deserki Malinowa Chmurka

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują :) Deserki można przygotować w pucharkach lub słoiczkach i zabrać na piknik. Możecie użyć świeżych lub mrożonych malin ale także innych owoców jagodowych. Jestem pewna, że zachwycą smakiem każdego łasucha ;)




kilkanaście maślanych herbatników

500 ml śmietanki 30%

łyżka cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

galaretka malinowa

300 g malin

6 łyżek płatków migdałów

ok 30 małych bezików



Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do zimnej dodać maliny (mogą być mrożone) i poczekać aż zacznie tężeć.

Schłodzoną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Herbatniki dokładnie rozdrobnić.

W sześciu pucharkach układać warstwami herbatniki, zalać tężejącą galaretką z malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć ubitą śmietankę, bezy i posypać płatkami migdałów. 

Deserki można przygotować dzień wcześniej ale bezy układamy bezpośrednio przed podaniem aby nie namiękły od śmietanki.

sobota, 1 maja 2021

Biszkopt z masą jogurtową i malinami

Pyszne, lekkie ciacho do kawy. Można w nim użyć różnych owoców, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające a więc super sprawdzi się jako deser w cieplejsze dni.




Biszkopt:

2 jajka

1/2 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

800 ml jogurtu naturalnego

2 galaretki przezroczyste

1-2 łyżki cukru pudru


ok 300 g malin

2 galaretki malinowe




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Tężejące zmiksować z jogurtem, ewentualnie dodając cukier puder do smaku. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Powtykać maliny.

Galaretki malinowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, zalać maliny. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło.

środa, 28 kwietnia 2021

Sernik z mlekiem skondensowanym na kruchym cieście

 Wspaniały, waniliowy sernik na kruchym cieście. Sprawdzi się na każdą okazję. Zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie.




Ciasto kruche:

400 g mąki pszennej

200 g masła/margaryny

1 szkl cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

jajko

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

4 jajka

400 g mleka skondensowanego słodzonego

1 budyń waniliowy

2 łyżki mąki pszennej




Ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać dokładnie z masłem. Dodać śmietanę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. wstawić do lodówki i przygotować masę serową.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Produkty na masę przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na ciasto w blaszce. Na sernik zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.


niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasto majonezowe z jabłkami

Niezwykle pulchne, wilgotne i delikatne ciasto a to wszystko za sprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku. 

Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.

 


Ciasto:

6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl majonezu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia


2 jabłka

łyżeczka cynamonu



Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie poukładać na cieście.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



piątek, 23 kwietnia 2021

Gulasz wieprzowy z grzybami i czerwonym winem

 Aromatyczny gulasz z chudego mięsa wieprzowego, pachnący grzybkami i winem. Doskonale smakuje z ulubioną kaszą i surówką. Jest pyszny nawet do bułki czy chlebka. Świetnie smakuje na drugi dzień, mięsko wręcz rozpływa się w ustach. Oczywiście można użyć innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki.




800 g chudego mięsa z szynki

cebula

2 ząbki czosnku

2 garści suszonych grzybków

1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina

1 szkl bulionu

sól, świeżo zmielony pierz

papryka słodka

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki oleju do smażenia




Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i obtoczyć w mące. W większym rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć ok 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać winem i bulionem. Do garnka wsypać grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 1-1,5 godziny).

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i ulubioną surówką.


niedziela, 18 kwietnia 2021

Sernik z mlekiem w proszku i białą czekoladą

 Bardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach serniczek zachwyci niejednego smakosza dobrych ciast. Sernik upiekłam po raz pierwszy na święta i powiem, że wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu :)

Sernik wychodzi równiutki, jest przy tym niezwykle kremowy, po prosty doskonały!

Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje :)




Spód kruchy:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g masła

2 łyżki śmietany

2 jajka

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Masa sernikowa:

1 kg sera z wiaderka

1 szkl cukru

6 jajek

2 budynie waniliowe (proszek)

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3/4 szkl oleju

250 ml zimnego mleka

1,5 szkl mleka w proszku


Polewa:

100g śmietanki 30%

100 g białej czekolady


Spód: wszystkie składniki siekamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i przygotować masę sernikową.

Masa sernikowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając cukier. Ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca.  W dużej misce utrzeć ser, żółtka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku, olej i budynie. Na koniec dodawać na przemian mleko i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masa będzie dosyć lejąca. Wylać na podpieczony spód. Sernik piec 45 minut w 180 stopniach. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na godzinę. Ciasto ostudzić.

Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Polewą polać sernik, schłodzić.