Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje.
Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru.
Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta.
Polecam każdemu :)
Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
4 białka
70 g cukru
50 g orzechów włoskich siekanych
50 g orzechów włoskich zmielonych
50 g wiórków kokosowych
50 g wafelków Princessa orzechowa
Krem:
500 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto
300 g kajmaku z puszki
gorzkie kakao do posypania
Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (21x23cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostudzić.
Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić.
Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety.
Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było ją łatwo rozsmarować na kruchym cieście. Na kajmak wyłożyć połowę kremu, ciasto orzechowe, pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem poporcjować i każdy kawałek udekorować rozetą z kremu oraz posypać gorzkim kakao.
Wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńWyglada bosko, zaraz bede robic
UsuńA co z kawą w kremie?
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki utrzeć na puszysty krem a więc kawę też 😉
UsuńKawę dodałam do reszty składników na krem. Wszystko wrzuciłam do jednej miski i ucieralam
UsuńPyszne połączenie, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńŚwietnie wygląda i chyba jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje doskonale 😊
Usuńwygląda wyśmienicie zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo naprawdę warto 😊
UsuńWygląda obłędnie 😊
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Nie za słodkie, wyczuwalny smak kokosu, krówki, orzechów, kawy. I ten puszysty krem 😋
OdpowiedzUsuńZapisuje w przepisniku 😊
Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
UsuńA zamiast kokosu można dodać migdały? I kawa ma być rozpuszczoną w wodzie czy 2 łyżeczki wsypać do kremu?
OdpowiedzUsuńMożna dodać migdały a kawa ma być sypka dodana do kremu ;)
UsuńCiacho przepyszne robiłam i naprawdę polecam niebo w gębie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto posmakowało😊
UsuńWygląda pysznie. Ten Przepis na tak małą formę 21*23?
OdpowiedzUsuńTak, to jest przepis na małą formę
UsuńCiasto wyszło pyszne,a co wazne samo ciasto mozna upiec wczesniej i potem tylko przełożyć kremem,polecam i dziękuję za fajny i nieskomplikowany przepisu Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńSantoska tak bardzo zasmakowała domownikom, że na stałe weszła w nasz kanon ciast domowych. Wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńJaka duża blaszka?
OdpowiedzUsuńJest w opisie napisane 21x23cm
Usuń