niedziela, 13 grudnia 2020

Ciasto Santoska

Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje.

Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru. 

Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta.

Polecam każdemu :)




Ciasto kruche:

100 g zimnego masła

180 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

jajko

łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto orzechowe:

4 białka

70 g cukru

50 g orzechów włoskich siekanych

50 g orzechów włoskich zmielonych

50 g wiórków kokosowych

50 g wafelków Princessa orzechowa


Krem:

500 g mascarpone

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki amaretto


300 g kajmaku z puszki

gorzkie kakao do posypania




Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (21x23cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić.

Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety.

Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było ją łatwo rozsmarować na kruchym cieście. Na kajmak wyłożyć połowę kremu, ciasto orzechowe, pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem poporcjować i każdy kawałek udekorować rozetą z kremu oraz posypać gorzkim kakao. 


26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki utrzeć na puszysty krem a więc kawę też 😉

      Usuń
    2. Kawę dodałam do reszty składników na krem. Wszystko wrzuciłam do jednej miski i ucieralam

      Usuń
  2. Pyszne połączenie, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i chyba jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wyśmienicie zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest przepyszne. Nie za słodkie, wyczuwalny smak kokosu, krówki, orzechów, kawy. I ten puszysty krem 😋
    Zapisuje w przepisniku 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. A zamiast kokosu można dodać migdały? I kawa ma być rozpuszczoną w wodzie czy 2 łyżeczki wsypać do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać migdały a kawa ma być sypka dodana do kremu ;)

      Usuń
  7. Ciacho przepyszne robiłam i naprawdę polecam niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Ten Przepis na tak małą formę 21*23?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyszło pyszne,a co wazne samo ciasto mozna upiec wczesniej i potem tylko przełożyć kremem,polecam i dziękuję za fajny i nieskomplikowany przepisu Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Santoska tak bardzo zasmakowała domownikom, że na stałe weszła w nasz kanon ciast domowych. Wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)