niedziela, 29 października 2017

Delicja z wiśniami (bez pieczenia)

Cudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków. 
Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :)



ok 24-26 podłużnych biszkoptów
1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu
szkl mleka 
słodkie kakao do oprószenia ciasta

Krem:
700 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone
150 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru




Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany.

Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem.
Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty.


piątek, 27 października 2017

Syrop dyniowo-cynamonowy

Uwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów.
Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale.
Polecam nie tylko miłośnikom kawy :)



1,3 szkl wody
1 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka esencji waniliowej



W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.
Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

środa, 25 października 2017

Makaron z dynią i szpinakiem w śmietankowym sosie

W Światowy Dzień Makaronu przygotowałam pyszne, aromatyczne i lekkie danie z makaronem Lubella. Złocista dynia hokkaido nadała potrawie cudowną żółtą barwę, tak że nawet pochmurna pogoda za oknem nie była w stanie popsuć mi humoru.
Polecam Wam tę pyszną potrawę nie tylko ze względu na to, że zrobicie ją w pół godziny ale również dlatego, że  jest zdrowa, lekka a zarazem sycąca .



Dla 2 osób:
250 g makaronu "Uszka" Lubella 
1/2 średniej dyni hokkaido
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 garści świeżego szpinaku
1 szkl śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta papryki słodkiej
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
ser grana padano do posypania




Makaron ugotować al dente, odcedzić.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać mało i oliwę. Zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek i pokrojona w kostkę dynię. Chwilkę przesmażyć, podlać odrobiną wody (tylko tyle aby ledwo zakryła dno). Doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut. po tym czasie dodać opłukany szpinak, smażyć chwilę aż zmięknie. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć a dynia rozpadać się. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany startym serem.

Przepis bierze udział w akcji:
 #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam



wtorek, 24 października 2017

Chleb z cukinią i pestkami dyni

Przepis na taki chleb krąży od jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami.
Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :) 




500 g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii (1 mała)
1/2 szkl pestek dyni
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania




Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Chleb posmarować żółtkiem rozmąconym z jajkiem i posypać resztą pestek z dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok 30 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.


niedziela, 22 października 2017

Ciasteczka z gofrownicy

 Od razu napiszę, że ciasteczka wyszły przepyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Znikały tak szybko, jeszcze ciepłe, że musiałam schować kilka do zdjęcia ;) 
Najlepiej zróbcie podwójną porcję, gdyż z tej wyszło 25 ciasteczek, które rozeszły się w tempie błyskawicy.
Polecam gdy przyjdzie Wam ochota na słodkie co nieco ;)





250 g mąki pszennej
120 g domowego cukru waniliowego
2 jajka
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli




Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką. Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, karmelem lub z bitą śmietaną .

Ciasteczka najlepiej smakują  jeszcze ciepłe. Aby nie stwardniały przechowujcie je w szczelnym pojemniku.

piątek, 20 października 2017

Makaron z brukselką, bekonem i orzechami

Uwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy.
Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków. Makaron Lubella jest sprężysty, nie rozpada się przy gotowaniu.
Potrawa z nim jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania. Byłam nią zachwycona.



Dla 2 osób: 
2 szkl makaronu Lubella Kolanka Ozdobne
150 g brukselki świeżej lub mrożonej
100 g bekonu wędzonego
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka miodu
garść orzechów pekan 
ser grana padano lub parmezan do posypania



Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu aby zachowały ładny kolor.
Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut.
Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem.


#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

środa, 18 października 2017

Flaczki z boczniaków

Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa. Idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienno zimowe chłody. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujecie ją w 30 minut.




400 g boczniaków
cebula
 marchewka
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego ew. drobiowego
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka majeranku



W rondlu rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodać do cebuli, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przyprawy (oprócz majeranku) i gotować ok 15 minut do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać majeranek.


niedziela, 15 października 2017

Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Miałam wielką ochotę na szarlotkę, córka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;)))
Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;)
Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją małą kuchareczkę Oliwkę :) Razem szybko uwinęłyśmy się z robotą :)




Spód:
250 g ciasteczek digestives
60 g masła

Sernik:
800 g sera na serniki z wiaderka 
1 szkl cukru
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
3 jabłka
łyżka cynamonu
4 łyżki cukru
orzechy pekan do dekoracji

Karmel solony:
przepis TUTAJ 




Spód: ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód tortownicy (24cm) ugnieść i schłodzić.

Sernik: Składniki w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując dodawać jajka i mąkę. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na spód z ciasteczek. Zalać masą sernikową.

Na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne do połowy napełnione wodą. Włączyć piekarnik na 160 stopni. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, włożyć sernik na środkową półkę i piec 1,5 godziny. Gdyby za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzać w lodówce kilka godzin. Polać karmelem i udekorować orzechami pekan. 




sobota, 14 października 2017

Solony karmel

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak.




1/2 szkl cukru
2 łyżki wody
4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli



Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia  i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.

Przepis ze strony "Moje wypieki".

środa, 11 października 2017

Kapusta biała zasmażana

Pyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki. 
Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie.



1/2 główki dużej kapusty
150 g boczku
cebula
sól morska O'Sole
pieprz
łyżka suszonej jarzynki
2 czubate łyżki mąki pszennej 
2 łyżki posiekanego koperku



Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości.

W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy ten się wytopi, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do boczku. Przyprawić do smaku, wymieszać i dusić aż będzie miękka.

Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody i wymieszać aby nie było grudek. Zasmażką zagęścić kapustę. Dodać koperek, smażyć jeszcze ok 10 minut.


niedziela, 8 października 2017

Sernik miodowy gotowany z orzechami

Przepis powstał z połączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego.
Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta.




Ciasto miodowe:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody
150 g masła
2 łyżki miodu
2 jajka

Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiaderka
4 jajka
200 g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szkl mleka

Polewa orzechowa:
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 g orzechów włoskich




Ciasto miodowe: Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32 cm). Nakłuć widelcem. Na jeden placek wyłożyć równą warstwę orzechów. Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut, do zarumienienia. Ostudzić.

Masa serowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ser, rozbełtane jajka, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy.  Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


czwartek, 5 października 2017

Kruszonka - przepis podstawowy

Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów. 
Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele.




200 g mąki pszennej
100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego
100 g masła




Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy kruszonkę zgnieść w dłoni.
Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec.
 Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy w 180 stopniach rozsypaną na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienienia.