Choć jest to ciasto dyniowe wcale nie czuć w nim dyni. Ale dzięki niej zyskuje ono piękny złoty kolor. Ciasto jest niezwykle wilgotne, delikatne i puszyste. Zrobicie je dosłownie w kilka chwil, nie wymaga żadnego sprzętu oprócz misek i łyżki.
Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Ale można polać je lukrem lub masą na bazie kremowego twarożku. Doskonale smakuje z aromatyczną herbatą.
Przepis znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam sobie z której strony...
Przepis znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam sobie z której strony...
3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl oleju
2 jajka
2/3 szkl cukru
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szkl maki pszennej
cukier puder do posypania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Wyciągam rękę po mały kawałek :) obok takiego pysznego ciasto nie sposób przejść obojętnie :))
OdpowiedzUsuńZapraszam :) choć chętnie poczestowałabym Cię w realu ;))))
Usuńmniam, mniam! uwielbiam takie proste pyszności
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowite ciacho, jesień w pełni :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
UsuńAsiu wygląda bardzo apetycznie, robiłam już kiedyś ciasto dyniowe, bardzo lubię z tym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, ja tez uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni :)
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis bo ciasto Asiu wygląda przepysznie i jet takie puszyste:)
OdpowiedzUsuńPolecam Asiu, ciasto smakuje rewelacyjnie :)
UsuńNa prawdę wygląda na bardzo puszyste. Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwygląda cudownie! Z chęcią wypróbuje ten przepis,tylko jak zrobić puree z dyni ?
OdpowiedzUsuńSą 2 sposoby. Jeden to przekroić dynię (najlepsza wg mnie hokkaido)na ćwiartki, usunąć pestki i upiec do miękkości a później zmiksować. Drugi sposób to pokroic dynię w kostkę, podlać niewielką ilością woy(tylko na dno garnka) i dusić do miękkości, zmiksować.
UsuńA czy jeśli mam dynie startą surowa zamrożoną to też ją potem miksować?niestety skończyły mi się pieczone i mam taką zagwostkę 🤔
UsuńMyślę, że wystarczy, że ją rozmrozisz i dodasz do ciasta ale możesz równiez taką dynie poddusić do miękkości i zmiksować na mus
UsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła ;))
UsuńFaktycznie bardzo puszyście wygląda :) jak dla mnie rewelacja :D
OdpowiedzUsuńDziś robiłam - pyszne :) Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało :)
Usuńrewelacja! pyszne, puszyste i gotowe w kilka chwil - dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńFajnie, cieszę się, że smakowało :)
Usuńświetny, prosty przepis! zamieniłabym tylko mąkę na orkiszową, a może udałoby się w połowie zastąpić pełnoziarnistą (również orkiszową)
OdpowiedzUsuń- muszę spróbować!
i można z łatwością zrobić z tego ciasta muffiny! :)
zuzanna | www.zwidokiemnastol.pl
Myśle, że to świetny pomysł :)
UsuńSuper przepis, a u mnie 30 dyń i nie wiem co z nimi zrobić. Spróbuję i podzielę się wrażeniami.
OdpowiedzUsuń30! wow! cały rok można szaleć z dynią ;)))
UsuńPiękny kolor ciasta i kto by pomyślał, że to zasługa dyni :)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja Asiu!
Dziękuję :)
Usuńrewelacyjny ma kolorek
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobię podobne ciasto, tylko dodaję rodzynki lub żurawinę, orzechy lub kawałki czekolady gorzkiej, polecam.
OdpowiedzUsuńZ dodatkami też na pewno pyszne :)
UsuńMój syn pokochał to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł 😆
Bardzo mi miło :)
UsuńRewelacyjne ciasto i chętnie wypróbuję, bo akurat gości u mnie dynia :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :-)
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
Ale jak zrobić puree ?
OdpowiedzUsuńNormalnie pokroić surową dynie i ją zmielić ?
W składnikach podałam odnośnik do przepisu na puree ;)
OdpowiedzUsuńKolor rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPo prostu jest szybkie i bardzo dobre 😋Polecam wszystkim. Jedynie czas pieczenia u mnie wyszedł ok godziny.
OdpowiedzUsuńczy może być z mrożonej dyni?
OdpowiedzUsuńMoże być ;)
UsuńA ja oddzieliłem białka i dodałem na koniec pianę, wyszło chyba bardziej puszyste
OdpowiedzUsuńWlasnie robie drugi raz. Pyszne ciasto, wilgotne i o ladnym kolorze, a co najwazniejsze szybkie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam. Ciasto jesz pyszne i pięknie pachnie. Godne polecenia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje 😊
UsuńCiasto bardzo smaczne. Ja jeszcze od siebie dodałam trochę kardamonu. Wyszło świetne.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, zniknęło w godzinę 🙂
OdpowiedzUsuńPiekę drugi raz i klapa. Ciasto mokre i surowe w środku. Co robię źle ?
OdpowiedzUsuńSkładniki muszą być w temperaturze pokojowej, piekarnik dobrze nagrzany a przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem do szaszłyków. Jak będziecie mokry to trzeba jeszcze dłużej piec, aż patyczek będzie suchy.
OdpowiedzUsuńDyniowe słodkości w sezonie-najlepsze😊🧡
OdpowiedzUsuńU mnie dziś racuszki drożdżowe z dynią właśnie🙂
Smacznego☕🤗