Przepis znalazłam w internecie. Bardzo podobne ciasto piekła dawniej moja mama, dodając zamiast jabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
170 g masła w temp. pokojowej
70 g cukru pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Masła jabłkowa:
1,4 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
galaretka brzoskwiniowa
Masa orzechowa:
250 g zmielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
150 g cukru
250 g masła w temp pokojowej
Polewa:
czekolada gorzka
2 łyżki oleju
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut do zarumienienia. Ostudzić.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy.
Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić.
ależ to ciasto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że jest :)
Usuńwarte grzechu!
OdpowiedzUsuńO tak! :)))
UsuńPrzepis jest super,polecam.Interesuje mnie, jak dać zamiast jabłek powidła śliwkowe, to ile trzeba dodać tych powideł? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńWystarczy jeden słoiczek powideł. Ale proponowałabym upiec wtedy dodatkowy blat ciasta kruchego, żeby nie wyszło za niskie. Tak jak zrobiłam tutaj: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krolewicz-4
UsuńTa masa orzechowa nie jest sztywna ?
OdpowiedzUsuńJest jak każda inna masa na bazie masła. Jeśli wyciągniesz ciasto na pół godziny przed podaniem to będzie mięciutka ;)
UsuńAsiu co možna dać na wierzch zamiast czekolady. Mój mąż ma uczulenie na czekoladę.:-)
UsuńMożna nic nie dawać lub posypać posiekanymi orzechami. Jak kto woli 😉
UsuńLub skruszone herbatniki albo troszkę ciasta rozwałkować na cienko lekko na brązowo zapiec i skruszyć na krem da taki fajny posmak...
UsuńWykwintne ciasto Asiu upiekłas 🍰🍵
OdpowiedzUsuńDodałam cukru i cynamonu.i galaretkę cytrynową przez pomyłkę
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Dodałam kakao, spód wyszedł czekoladowy. Obłędne.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z kakaowym spodem😍 wypróbuję 👍
Usuń