Uwielbiam gołąbki. Ostatnio miałam na nie taką ochotę, że stwierdziłam, że dłużej nie będę czekała i je zrobię ;) a że nie bardzo chciało mi się je zawijać zrobiłam je w formie lazanii, zapiekanki, jak kto woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;)
Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice.
Farsz:
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 torebki kaszy jaglanej
1 cebula
2 łyżki oleju
marchewka
kawałek selera
sól
pieprz
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Sos:
2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki)
garść suszonych prawdziwków
cebula
łyżka masła
sól
pieprz
1,5 szkl śmietanki 30%
Pozostałe składniki:
kapusta włoska
1 szkl startego sera żółtego
margaryna do posmarowania naczynia
natka pietruszki do posypania
Kapustę obgotować w dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już
liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde
można je całkiem usunąć.
Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju,
dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać
startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut.
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i
wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić.
Naczynie żaroodporne
(28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści
kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i
resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec ok pół godziny w 180st.
Po tym czasie zdjąć folię, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok
15 min. Podawać z sosem i posypane natką pietruszki.
Sos: grzyby suszone
moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok
pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować.
Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut,
po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny.
Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco
zgęstnieje.