wtorek, 22 czerwca 2021

Number Cake

 Tydzień temu skończyłam 40 lat! O mamusiu kiedy to zleciało????

Z tej okazji oczywiście musiał być tort. Tym razem wymyśliłam sobie tort w stylu number cake. 

Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Tort wszystkim się spodobał i na szczęście posmakował :) Tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Należy pamiętać, że ciasto przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone i najlepiej upiec je 1-2 dni wcześniej. Masę można zrobić dzień wcześniej lub w dniu podania, a tort przełożyć na kilka godzin przed imprezą aby dobrze się kroił.




Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

250 g zimnego masła

jajko

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Krem:

800 ml śmietanki 30%

500 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Dekoracja:

truskawki, bezy, 

mięta, goździki, 

maliny liofilizowane w proszku do posypania



Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4mm. Odrysować z szablonu cyfry, każdą po 2 razy. Cyfry nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok 14-15 minut do zarumienienia. Ostudzić.

Krem: Śmietanka i mascarpone mają być mocno schłodzone. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskać na ciasto. Przykryć drugim ciastem i ponownie wycisnąć krem. Tort udekorować wg uznania.


czwartek, 10 czerwca 2021

Sernik sypany kruszonkowy (jak Oreo)

Chrupiąca, kakaowa kruszonka w połączeniu z waniliowym serniczkiem to przepyszny deser do popołudniowej kawy. Smakuje trochę jak ciasteczka Oreo, tak przynajmniej twierdzi moja córcia ;)

Robi się go szybko i na pewno każdemu się uda :)

Następnym razem zrobię w większej foremce z podwójnej porcji bo sernik był tak pyszny, że szybko znikał z talerzyków ;)




Kruszonka:

110 g zimnego masła

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mąki pszennej


Masa serowa:

350 g sera białego

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

jajko

łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

szczypta soli



Kruszonka: wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać drobno pokrojone masło i rozetrzeć w palcach jak kruszonkę.

Masa serowa: Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować.

Dno foremki (średnica 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę kruszonki, wyłożyć masę serową, wyrównać. Posypać pozostałą kruszonką.

Sernik piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.


sobota, 5 czerwca 2021

Chleb 3 składniki

Aby upiec chleb potrzebne są trzy podstawowe składniki, takie jak mąka, woda i drożdże. Sól i cukier to już dodatki. Chlebek jest bardzo łatwy do upieczenia, nawet dla początkujących.

Ja swój chleb posypałam jeszcze makiem bo tak właśnie lubimy najbardziej :)




450 g mąki pszennej 

7 g drożdży instant

250 ml ciepłej wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli


Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dolać ciepłą wodę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 

Keksówkę posmarować tłuszczem, przełożyć ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek piec ok 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzić na kratce.



środa, 2 czerwca 2021

Drożdżówki z serem

Co tu dużo pisać: wspaniałe! mięciutkie, wilgotne, cudownie pachnące wanilią i cytrynowym lukrem.

Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. 

Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;)




Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

100 g cukru

7 g drożdży instant

2 żółtka

200 ml ciepłego mleka

szczypta soli

100 g rozpuszczonego masła


Masa serowa:

400 g białego sera

żółtko

2 łyżki budyniu waniliowego

50 g cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


mleko do posmarowania drożdżówek

lukier cytrynowy



Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce.

Masa serowa: składniki rozgnieść widelcem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 30x60 cm. Rozsmarować ser. Złożyć wzdłuż dłuższych brzegów na 3 części. Pokroić na ok 10 -12 kawałków o szerokości ok 5 cm. Każdy skręcić w spiralkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 



Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować mlekiem i piec ok 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu polać lukrem.