Elegancki, pyszny a zarazem bardzo łatwy do przygotowania torcik bez pieczenia. Doskonały na letni deser.
Do torcika zamiast wiśni z kompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych.
ok 500g herbatników
600g śmietanki kremówki
150g cukru pudru
2 śmietan fixy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
słoik wiśni z kompotu
galaretka wiśniowa
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo przykładać do brzegów tortownicy (19cm). Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki.
Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Rada: Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach ;)