wtorek, 26 lipca 2022

Torcik herbatnikowo-kawowy z wiśniami

Elegancki, pyszny a zarazem bardzo łatwy do przygotowania torcik bez pieczenia. Doskonały na  letni deser. 

Do torcika zamiast wiśni z kompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych.




ok 500g herbatników

600g śmietanki kremówki

150g cukru pudru

2 śmietan fixy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 słoik wiśni z kompotu

galaretka wiśniowa




Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo przykładać do brzegów tortownicy (19cm). Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki. 



Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Rada: Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach ;) 


piątek, 22 lipca 2022

Sałatka z arbuza i fety

 Lekka, kolorowa i pyszna sałatka. Najlepsza na upały :)




1/2 średniego arbuza 

1 kostka sera typu feta

mała czerwona cebulka

szkl czarnych oliwek

liście mięty




Arbuza pokroić w kostkę. Najlepiej aby był bez pestek, ewentualnie usuwamy pestki. Ser kroimy w kostkę, cebulę w pióra, liście mięty siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy.

Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu lub przechowywać krótko w lodówce.

piątek, 8 lipca 2022

Kantyczka

 Kantyczka jest ciastem bardzo efektownym. Mimo iż wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Doskonale smakuje na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci od dżemu i polewy. 

Ciasto sprawdzi się na wszelkie większe uroczystości.




Ciasto:

375 g margaryny lub masła

8 jajek

2 szkl cukru pudru

2,5 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/2 szkl maku

duża paczka okrągłych biszkoptów

słoik dżemu z czarnej porzeczki


Polewa:

1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny

orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji





Ciasto: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. 
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Blaszkę 24x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto makowe, ułożyć połowę biszkoptów, warstwę dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, dżem i ciasto jasne. Piec ok 40 minut w temperaturze  180 stopni. Ostudzić, polać polewą i ozdobić orzechami i wiórkami kokosowymi.

Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto.



piątek, 1 lipca 2022

Oszukane gołąbki z młodej kapusty gotowane w passacie pomidorowej

 Jedno z naszych ulubionych dań, które przygotowuję dla mojej rodzinki z młodej kapusty. Gołąbków wychodzi dosyć dużo więc mam obiad na 2 dni. 

Oszukane gołąbki są świetną alternatywą dla osób, które nie lubią zawijać tradycyjnych gołąbków ;) Podsmażone kotleciki można po ostudzeniu zamrozić i ugotować w passacie wtedy gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni ;)



Gołąbki:

50 dag młodej kapusty

70 dag mielonego mięsa wieprzowego

150g ryżu w torebce

1 cebula

2 ząbki czosnku

jajko

łyżka przyprawy do gołąbków

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki siekanego koperku

ewentualnie kasza manna

olej do smażenia


Sos pomidorowy:

700 ml passaty pomidorowej

1/2 l bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżka cukru



Ryż gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Kapustę bardzo drobno poszatkować, lekko posolić i odstawić na ok 15 minut, odcisnąć z wody. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć mięso, kapustę, ryż, czosnek, jajko, koperek i przyprawy. Dłonią dokładnie wyrobić masę. Gdyby była zbyt luźna dodać trochę kaszy manny. Formować zgrabne kotleciki i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. 

W dużym garnku zagotować passatę pomidorową z pozostałymi składnikami. Usmażone gołąbki przekładać do sosu pomidorowego, przykryć pokrywką i gotować ok 35 minut na małym ogniu.

Gołąbki podawać z młodymi ziemniaczkami, posypane świeżym koperkiem.