Wspaniałe połączenie kruchego ciasta i budyniu waniliowego. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy placki nawilgną od masy. Wierzch można posypać wedle uznania płatkami migdałowymi, kokosem lub wiórkami białej czekolady. Polecam to ciasto nie tylko na co dzień ale również na wyjątkowe okazje.
Ciasto:
500g mąki pszennej
200g śmietany 18%
2 jajka
125g masła
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki sody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Krem:
800ml mleka
250g masła
250ml śmietany 18%
3 jajka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szkl cukru
płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania
Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec placki wielkości blaszki 20x30cm. Placki piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Krem: Mleko, cukier i masło rozpuścić. Pozostałe składniki dokładnie rozbełtać i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i podgrzewać aż masa będzie gęsta jak budyń.
Placki przekładać ciepłą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Schłodzić kilkanaście godzin w lodówce.