niedziela, 31 sierpnia 2014

Pikantne babeczki parówkowe

Już jutro pierwszy dzwonek w szkole oznajmi koniec wakacji. Aby urozmaicić posiłki naszych dzieci proponuję upiec im od czasu do czasu takie babeczki. Ja dodałam suszone pomidory i parówki, które moja córka uwielbia ale można dodać pokrojonego pieczonego kurczaka, szynkę, paprykę.... Wszelkie pomysły dozwolone. Babeczka będzie dobra nie tylko na drugie śniadanie ale również na podwieczorek. Polecam :)








2 jajka
50ml oleju
szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 parówki
1/4 słoiczka suszonych pomidorów
przyprawa do pizzy Kamis
przyprawa suszone pomidory z ziołami Kamis
szczypta czosnku granulowanego Kamis
10 dag żółtego sera 



Jajka wbić do miski i trzepaczką rozbełtać z mlekiem i olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Suche i mokre składniki dobrze połączyć łyżką lub miotełką. Parówki i pomidorki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, doprawić przyprawami, wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na babeczki, posypać suszonymi pomidorami z ziołami. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.


piątek, 22 sierpnia 2014

Jabłecznik karmelowo-orzechowy

Mały eksperyment smakowy, udany w 100%. Ciasto wyszło doskonałe. Słodycz masy karmelowej przełamana kwaskowatymi jabłkami. Po prostu pyszne :) Ciasto na pewno sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu jako deser do kawy. 



Ciasto:
60 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
3 jajka
20 dag masła
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op cukru waniliowego

Masa z jabłek:
1,5kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

Masa orzechowa:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich

puszka masy krówkowej 



Masa orzechowa: Składniki na polewę orzechową rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy i chwilkę smażyć. 

Ciasto: Mąkę z sodą przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowej wielkości placki na dużą blachę (24x36cm). Z tym, że na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.

Masa z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Dwa placki przełożyć masą krówkową, na to wyłożyć masę z jabłek i przykryć plackiem z masą orzechową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

czwartek, 21 sierpnia 2014

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Pyszne, niezbyt słodkie ciasto do popołudniowej kawy. Robi się je błyskawicznie, więc jest świetnym rozwiązaniem, gdy zjawią się niespodziewani goście.



4 jajka
3/4 szkl cukru
łyżka gorącej wody
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka
cukier puder do posypania




Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, na koniec ubijania dodać gorącą wodę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

niedziela, 17 sierpnia 2014

Crumble ze śliwkami

Uwielbiam ten deser. Nie tylko za to, że robi się go szybko ale przede wszystkim za jego wspaniały smak. Z ulubionymi lodami stanowią połączenie idealne. Pamiętajcie, że crumble smakuje najlepiej gdy jest ciepłe.




Kruszonka:
1,5 szkl mąki pszennej
2/3 kostki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru


4 łyżki płatków migdałów
ok 70 dag śliwek
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej





Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.

Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.

Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.

Podawać ciepłe z gałką lodów.
Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.


piątek, 15 sierpnia 2014

Sałatka "prawie"grecka

Nabrałam wielką ochotę na sałatkę grecką. Jednak znając niechęć domowników do oliwek postanowiłam je ominąć w przepisie. Ale i tak wyszła pyszna i równie zdrowa sałateczka do obiadu. Pasuje nie tylko do dań mięsnych ale również z grzankami.



główka sałaty lodowej
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duży ogórek
kostka fety
2 łyżki siekanego koperku
1/3 szkl oliwy z oliwek
sos sałatkowy włoski (z bazylią)

Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i przelać do sosjerek.
Sałatę umyć, osuszyć i pokroić. Pomidorki i ogórka umyć. Pomidorki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski i wymieszać. Polać oliwą tuż przed podaniem lub po nałożeniu na talerz.


Filety zapiekane w majonezowo-orzechowej panierce

Zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy obiad. W końcu święto, więc chciałam zrobić coś innego niż zwykle. Córcia zażyczyła sobie jednak "chrupiące" mięsko. Aby nie smażyć zwykłego kotleta zrobiłam takie fileciki, które każdemu z domowników bardzo posmakowały. Polecam i Wam bo są chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste i delikatne w środku. Po prostu idealne ;)




 3 filety z kurczaka
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka w młynku Kamis
czosnek granulowany Kamis
1 szkl bułki tartej
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 




Filety umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Usunąć polędwiczki. Mięso oprószyć przyprawami i obtoczyć z majonezie. Odstawić do lodówki na pół godziny. Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Filety panierować w bułce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni. Podawać z ulubioną surówką i ziemniaczkami.
Na zdjęciu surówka z tego przepisu.


czwartek, 14 sierpnia 2014

Domowy paprykarz

Kto z Was lubi paprykarz? Ja go uwielbiam! Nie wiem dlaczego do tej pory nigdy go nie zrobiłam, może dlatego, że u mnie w domu za nim nie przepadają i tylko dla mnie samej nie chciało mi się go robić... W każdym razie postanowiłam to zmienić i zrobiłam go. Jest pyszny, wyjadałam go jeszcze ciepłego, choć najlepiej smakuje na zimno, jak smaki się przegryzą. Polecam! Jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.



2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100g ryżu
3-4 duże marchewki
kawałek selera
2 cebulki
3 łyżki oleju
1,5 dużej czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
5 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS
2 liście laurowe KAMIS
łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS
łyżeczka papryki słodkiej KAMIS
łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS



Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok 5 minut. Podlewamy 1/2 szkl wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele ang. Dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Do gorących warzyw dodajemy ryż i osączonego z zalewy tuńczyka. Mieszamy i chłodzimy kilka godzin aby smaki się przegryzły.


niedziela, 10 sierpnia 2014

Tarta z wiśniami i bezą

Przepyszne połączenie kruchego ciasta, wiśni i delikatnej bezy. Do tarty można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu. Dzięki temu możemy się cieszyć wspaniałym smakiem tego ciasta przez cały rok :) 




Ciasto:
200g mąki pszennej
100g margaryny
łyżka smalcu
50g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
szkl c. pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

ok 400g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)
wisienki kandyzowane do dekoracji




Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, smalec i margarynę. Dokładnie posiekać. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę na tartę (śr 26cm) posmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (ok 20 min).

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż będzie lśniąca.

Wiśnie dokładnie osączyć na sicie. Wyłożyć na podpieczony spód. Owoce przykryć czapą z białek. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 stopni i piec tartę jeszcze 15-20 minut aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.

piątek, 8 sierpnia 2014

Udka pieczone w papierówkach

Pyszny i szybki obiad, który właściwie robi się sam. Majeranek i tymianek nadają udkom wspaniały smak i aromat a dzięki jabłkom mięso jest soczyste.




4 udka z kurczaka
2 niezbyt dojrzałe papierówki
sól morska prowansalska KAMIS
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majeranku KAMIS
2 gałązki świeżego tymianku 




Udka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia przełożyć mięso i kawałki jabłek, włożyć gałązki tymianku i piec ok 45 minut w 180 stopniach aż udka będą mocno zarumienione. Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


  Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

sobota, 2 sierpnia 2014

Leczo z pulpecikami

Leczo to jedno z obowiązkowych dań na lato u mnie w domu. Wszyscy je lubimy bo jest smaczne, szybko się przygotowuje i jest zdrowe. Najpopularniejsze jest leczo z kiełbaską ale dzisiaj postanowiłam je trochę urozmaicić i dodać małe mięsne kuleczki. Wyszło i pyszne i sycące. Polecam :)




 Leczo:
duża cukinia
2 cebule
czerwona papryka
1/2 papryczki chili
2 jasne papryki
4-5 pomidorów
sól morska prowansalska w młynku KAMIS
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 gałązki tymianku
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oleju

Pulpeciki:
1/2 kg mielonej łopatki
jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
4-5 łyżek bułki tartej

bulion warzywny do gotowania pulpecików




W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, dusić ok 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię,drobno posiekaną chili, podlać 1/2 litra wody. Przyprawić do smaku sola prowansalską, pieprzem, suszonymi pomidorami, tymiankiem i dusić do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać i grubo pokroić. Razem z przecierem dodać do duszących się warzyw, wymieszać. Gotować jeszcze chwilę aż pomidory będą miękkie.

Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby łatwo można było formować pulpeciki. W szerokim garnku zagotować bulion i wrzucać pulpeciki. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do lecza. Wymieszać. Danie podawać posypane natką pietruszki.
Bulion może być drobiowy. Ewentualnie pulpeciki można ugotować w lekko osolonej wodzie.