poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto dyniowo-czekoladowe z nutellą

Sezon na dynię w pełni. Nie mogłam się więc oprzeć i nie upiec ciasta z dynią. Tym razem do środka wsypałam czekoladowe kropelki i zrobiłam kleksy z nutelli. Ciasto wyszło obłędnie czekoladowe z lekką cynamonową nutką. Do tego jest bardzo wilgotne i podobno długo zachowuje świeżość ale tak szybko zniknęło, ze nie przekonałam się jak długo ;)
Ciasto możecie piec używając świeżej lub mrożonej dyni. Mrożoną wcześniej należy rozmrozić.




2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szkl dyni startej na drobnych oczkach
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
3/4 szkl wody
2 łyżki nutelli
100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady 





W jednej misce należy wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. W drugiej misce rozbełtać jajka z cukrem, wodą i olejem. Dodać startą dynię i wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi drewnianą łyżą. Na koniec dodać kropelki czekoladowe, zamieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić kleksy z nutelli. 
Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze ok 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Inspiracją był przepis ze str. "Kuchnia pełna smaków". 


 
Dynia na słodko i słono Ciasta bez miksera

niedziela, 28 września 2014

Bułeczki dyniowe

Sezon na dynię w pełni. Można z niej przygotować mnóstwo wspaniałych potraw zarówno tych na słono jak i na słodko. Dzisiaj zaproponuję Wam przepyszne dyniowe bułeczki z sezamem. Idealne na śniadanie.
Inspiracją był przepis ze strony "Moja kuchnia".



 1/2 szkl musu z dyni
2,5 szkl mąki
1 żółtko
2 łyżki stopionego masła
1/2 szkl ciepłego mleka
1 op. suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1czubata łyżeczka cukru

białko do posmarowania
1 łyżka sezamu do posypania




W dużej misce wymieszać żółtko, mleko, masło i mus z dyni. Dodać drożdże cukier i sól, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 min. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować wałeczek i związać w supeł.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem. Bułeczki piec ok 15 minut w 200 stopniach. ostudzić.
Do bułeczek można użyć świeżego lub mrożonego musu. Mrożony należy wcześniej rozmrozić.

niedziela, 21 września 2014

Ryż z jabłkami i bezą

Świetny sposób na słodki podwieczorek. Tak przygotowany ryż smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A podczas pieczenia roznosi się po mieszkaniu piękny , cynamonowy zapach.





2 szkl ryżu
3 szkl mleka
3 łyżki cukru
słoiczek musu jabłkowego
1-2 łyżki cynamonu Kamis
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru




 W garnku zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, wsypać ryż i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, zostawić do lekkiego przestudzenia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu. Na nim rozsmarować mus jabłkowy, posypać cynamonem. Wyłożyć resztę ryżu. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniący i szklisty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 20-30 minut do zarumienienia bezy. Podawać na ciepło lub na zimno.



Bitki schabowe

Bardzo smaczne i kruche mięso, które świetnie pasuje do ziemniaczków i surówki. Mojej rodzinie najbardziej smakuje z mizerią. Polecam :)



ok 1 kg schabu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego KAMIS
3 łyżki oleju
po kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
mąka do oprószenia mięsa




Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok 1/2l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok 50 min do miękkości.

sobota, 13 września 2014

Knedle z bułki tartej

Przepis na te knedelki dostałam od mojej cioci, u której byłam na wakacjach. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne! Od razu proponuję zrobić podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka :) Do środka zamiast śliwek można dodać jabłka lub morele. Najlepiej smakują, gdy są zrobione z domowej bułki tartej.





Ciasto:
ok 1,5 szkl mąki
2 łyżki masła
3 żółtka
2/3 szkl mleka
szkl bułki tartej

10 małych śliwek
cukier
cynamon
śmietana 18% 




Bułkę tartą zalać 1/2 szkl gorącego mleka i wymieszać. Powstaną grudy ale nie przejmować się nimi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i nadal ucierając dodawać na przemian żółtko i bułkę tartą. Gdyby masa była bardzo gęsta dolać odrobinkę mleka, które zostało. Gdy masa będzie już gładka dosypywać po trochę mąkę ( 1/2 szkl maki zostawić do obtoczenia knedli) aż wyrobimy gładkie i elastyczne ciasto , które da się łatwo formować.
Śliwki umyć, wypestkować i jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić na 10 krążków. Z każdego formować cienki placuszek, nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Knedelki obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Knedle gotować ok 3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.


Śliwka - robaczywka!

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego składniki odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Zamiast śliwek można użyć innych owoców sezonowych. Idealne do niedzielnej kawki.




Ciasto:
kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
2 kubki cukru
1 kubek oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
1 szkl mąki
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią KAMIS
1/2 kostki masła
2 łyżki siekanych migdałów

50 dag śliwek
cukier puder do posypania ciasta 



Ciasto: jogurt przelać do szklanki. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i odmierzyć odpowiednio 3 kubki mąki, 2 kubki cukru i kubek oleju. W misce ubić pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Na koniec wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Kruszonka: wszystkie składniki rozkruszyć w palcach. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec ok 40-50 min w 180 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Śliwka - robaczywka!

niedziela, 7 września 2014

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Po raz kolejny rodzinka zażyczyła sobie to ciasto na niedzielę do kawy. I wcale się im nie dziwię bo ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Banalnie proste a przy tym zaspokoi podniebienia najbardziej wybrednych wielbicieli ciast. Polecam póki jeszcze sezon na śliwki trwa :)




Ciasto:
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Kruszonka:
10 łyżek mąki
1o łyżek oleju
10 łyżek cukru

ok 70 dag śliwek 




Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Stale ubijając dodawać maślankę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i skubiąc posypujemy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.



Śliwka - robaczywka!

Risotto z kurczakiem, oliwkami i suszonymi pomidorkami

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, proponuję Wam przepyszne i pachnące risotto. Dzięki suszonym ziołowym pomidorom i oliwkom danie nabiera wyrazistego smaku i pięknie pachnie. Polecam zwłaszcza tym, którzy nie mają czasu na długie gotowanie. Smacznego :)





100g ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
pojedynczy filet z kurczaka
cebulka
1/3 szkl suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1/2 szkl oliwek
sól morska prowansalska KAMIS
świeżo zmielony pieprz
ok 1/2l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szkl śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania 



Filet z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę i oprószyć solą morską i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Wsypać ryż i chwilę smażyć, mieszając aż stanie się szklisty (ok 2-3 min.) Wlać chochelkę gorącego bulionu i kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną porcję. Risotto często mieszać aby potrawa nie przywarła do dna patelni lub rondla. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Wtedy wrzucić pokrojone pomidory i oliwki. Wymieszać, wlać śmietankę i mieszać do czasu aż risotto zgęstnieje. Podawać od razu po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.

Dieta Śródziemnomorska

wtorek, 2 września 2014

Śliwkowa nutella

Przepis dostałam dwa lata temu od siostry. Od razu przypadły mi do gustu takie powidła. Nie tylko są smaczne ale też dużo zdrowsze od kupnych smarowideł na kanapki. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc polecam ten przepis z całego serca. Na pewno nie pożałujecie :)



2,5 kg węgierek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych




Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mielenia mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 min.

Powidła te są doskonałe do pieczywa jak również do przekładania ciast.

Śliwka - robaczywka!