Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają pieczenia, robi się je szybko i smakują nieziemsko. Połączenie słodkiego karmelu i słonych orzeszków sprawia, że ciasto smakuje doskonale. Idealne do kawy zarówno na co dzień jak i na większe uroczystości.
Przepis znaleziony w necie.
Przepis znaleziony w necie.
ok 190 g jasnych herbatników
ok 190 g kakaowych herbatników
Masa:
1 szkl mleka
200 g masła
3/4 szkl cukru
350 g mleka w proszku
puszka kajmaku
puszka orzeszków ziemnych
mleczna czekolada
Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Masa: Mleko, cukier i masło podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia, ostudzić. Miksując dodawać stopniowo mleko w proszku.
Spód formy (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Rozsmarować połowę mlecznej masy i przykryć warstwą jasnych herbatników. Kajmak lekko podgrzać w garnuszku aby było go łatwiej rozprowadzać i połowę wyłożyć na herbatniki, przykryć pozostałymi jasnymi ciastkami. Wyłożyć resztę mlecznej masy i przykryć ciastkami kakaowymi. Ostatnią warstwą jest kajmak. Ciasto posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby zastygło.