Pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a naprawdę zaskoczy smakiem nawet największego niejadka. Zarówno sos jak i pierożki tortellini można ugotować nawet dzień wcześniej a danie zapiec przed podaniem.
250 g tortellini z serem
150 g sera żółtego startego
Sos boloński:
400 g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego
1 cebula
łyżka oleju
2-3 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
łyżka ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i zmiażdżony czosnek. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową, cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ok 1/3 sosu a następnie ugotowane pierożki tortellini. Wyłożyć pozostały sos i posypać żółtym serem. Danie zapiekać ok 15-20 minut w 190 stopniach.