piątek, 27 sierpnia 2021

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim

 Pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a naprawdę zaskoczy smakiem nawet największego niejadka. Zarówno sos jak i pierożki tortellini można ugotować  nawet dzień wcześniej a danie zapiec przed podaniem.




250 g tortellini z serem

150 g sera żółtego startego


Sos boloński:

400 g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego

1 cebula

łyżka oleju

2-3 ząbki czosnku

500 ml passaty pomidorowej

łyżka ziół prowansalskich

szczypta cukru

sól, pieprz do smaku




Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i zmiażdżony czosnek. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową, cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ok 1/3 sosu a następnie ugotowane pierożki tortellini. Wyłożyć pozostały sos i posypać żółtym serem. Danie zapiekać ok 15-20 minut w 190 stopniach.



sobota, 14 sierpnia 2021

Owoce lata w rumie z lodami

 Wspaniały smak ciepłych owoców lata w połączeniu z zimnymi lodami to pyszna propozycja na letni, orzeźwiający deser.




2 dojrzałe nektarynki

2 garści borówki amerykańskiej

2 garści malin

2 łyżki rumu

2 łyżki cukru trzcinowego

kilka gałek lodów

siekane migdały do posypania




Owoce umyć. Nektarynki pokroić na 6 części. Do garnuszka wsypać cukier, owoce i rum. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną. 

Ciepłe owoce wyłożyć na talerze lub do miseczek, podawać z gałką lodów, pospane migdałami.



poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Curry z kalafiora i dyni

 Pyszne i aromatyczne danie posmakuje nie tylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem ale możecie je podać też z chlebkiem naan.

Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć w przepisie ;)




1 kalafior

1 szkl musu z dyni hokkaido

250 ml passaty pomidorowej

1/2 szkl śmietanki kremówki

2 łyżki oleju

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżeczka curry

łyżeczka garam masala

łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

natka pietruszki do posypania





Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut.

Curry podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.