niedziela, 20 grudnia 2020

Blok czekoladowy tradycyjny

Pyszny deser z czasów mojego dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Moja córka wprost za nim przepada dlatego dosyć często go przygotowuję, tym bardziej, że jest łatwy i robi się go bardzo szybko :)



250 g masła

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mleka

3 łyżki kakao

400 g mleka w proszku

180 g herbatników

1/3 szkl rodzynek 

1/3 szkl posiekanych orzechów włoskich




Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić w garnku na średnim ogniu. Lekko przestudzić i dodać mleko w proszku. Wymieszać na gładką masę aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki. Masę wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić do lodówki do stężenia.



6 komentarzy:

  1. Asiu
    To smak mojego dzieciństwa- mniam😀
    Przepis na pewno wykorzystam, dziękuję😉
    Zostawiam moc gorących, świątecznych życzeń z serca do serca🎄💖🤗
    Cała ich treść na blogu-zapraszam😀🌸

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje i dawno takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne, na pewno wykorzystam, serdecznie pozdrawiam 🙂 🌹 💗

    OdpowiedzUsuń
  4. Katarzyna P.
    Serdecznie pozdrawiam, to musi być pyszne, na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)