Przepyszne miodowe placki przełożone powidłami i kremem budyniowym, zwieńczone chrupiącymi orzechami to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny deser. Ciasto można upiec dużo wcześniej i przełożyć 3 dni przed podaniem. Gdy kruche placki nawilgną od masy i powideł będzie jeszcze smaczniejsze.
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
2 jajka+żółtko
200 g cukru
2 łyżki miodu
200g margaryny
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Krem budyniowy:
kostka masła
1 budyń waniliowy bez cukru
4 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa orzechowa:
300 g posiekanych orzechów włoskich
100 g cukru
2 łyżki miodu
100 g margaryny
słoik powideł śliwkowych
Ciasto miodowe: Mąkę posiekać z margaryną. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce.. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość formy 20x30 cm. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10 minut, do zarumienienia. Jedno ciasto upiec z orzechami.
Polewa orzechowa: Margarynę, miód i cukier rozpuścić w garnuszku. Dodać orzechy i chwilę podgrzewać. Wyłożyć na jeden placek miodowy i upiec.
Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu i ekstrakt waniliowy.
Składanie: Placek miodowy posmarować połową kremu. Drugie ciasto miodowe posmarować powidłami i ułożyć na poprzednim smarowaniem do spodu. wyłożyć pozostały krem. Ciasto z orzechami posmarować od spodu powidłami i ułożyć smarowaniem do dołu. Orzechowca przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po 3 dniach.