Strony

środa, 29 lipca 2020

Pankejki owsiane z malinami

Zdrowe i pyszne placuszki na śniadanie lub podwieczorek.




2 szkl płatków owsianych
1,25 szkl mleka
2 banany
łyżka miodu
jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

odrobina oleju do smażenia
maliny, miód




Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować dokładnie przez ok 2 minuty. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki po ok 2 minuty do zarumienienia. 
Podawać z malinami, polane miodem.

poniedziałek, 20 lipca 2020

Ptysie z kremem jagodowym i malinami

Pyszne kruche ciastko wypełnione puszystym kremem jagodowym do deser idealny na lato.




Ciasto parzone/ptysiowe:
1 szkl wody
125 g masła
1 szkl mąki pszennej
4 jajka

Krem jagodowy:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
łyżka żelatyny
szklanka jagód
4 łyżki cukru

szklanka malin
cukier puder do posypania




Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić. Ptysie przekroić na pół.

Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować. 
Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła tężeć. 
Masą napełniać ptysie, wbić po 2-3 malinki, przykryć ptysiową "czapeczką" i oprószyć cukrem pudrem.


wtorek, 14 lipca 2020

Bułeczki maślane z jagodami i kruszonką

Mega puszyste, mięciutkie i maślane bułeczki wypełnione leśnymi jagodami. Do tego waniliowa kruszonka... po prostu poezja! To najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
Z tych proporcji wychodzi 16 dużych drożdżówek doskonałych na śniadanie czy podwieczorek. My zabraliśmy je na wycieczkę rowerową za miasto. 
Dodam, że bułeczki długo zachowują świeżość i na 3 dzień były równie smaczne jak zaraz po upieczeniu.




1 kg mąki pszennej
14 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
2 jajka
120g masła
2 szkl mleka

Kruszonka:
1/5 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
4 łyżki mąki

Nadzienie:
ok 200 g  jagód
1-2 łyżki cukru

jajko do posmarowania





W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku podgrzać masło z mlekiem aby masło się rozpuściło. Jajka rozbełtać. Ciepłe  (nie gorące!) mleko z masłem i jajka wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części.
Jagody wymieszać z cukrem. Z ciasta formować placuszki o średnicy ok 15 cm. Nakładać po łyżce jagód. Zlepić brzegi razem i formować okrągłe bułeczki. Drożdżówki układać obok siebie zlepieniem na dół, na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 25 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Przestudzić.


czwartek, 9 lipca 2020

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao.
Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :)




580 g mąki pszennej
8 g drożdży instant
300 ml ciepłego mleka
2 jajka
70 g rozpuszczonego masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli

słoiczek marmolady
jajko do posmarowania




W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt  20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów. Na podstawie każdego nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. 


wtorek, 7 lipca 2020

Naleśniki z owocami Oliwki

Te apetyczne naleśniki przygotowała moja córka Oliwka. Przepis powstał już rok temu na potrzeby konkursu dla dzieci.
Naleśniki są banalnie proste i wspaniale smakują. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Polecam małym i dużym łasuchom :)




Ciasto na naleśniki:
750 ml mleka
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cukru pudru
łyżka oleju
olej do smażenia

Farsz:
300 g serka naturalnego kremowego
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szkl borówek
szkl malin
kilka truskawek
cukier puder do posypania




Naleśniki:  wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać, natłuścić kilkoma kroplami oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Naleśniki smażyć z obu stron kilka minut.
Owoce umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Nadzienie: serek, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy wymieszać, posmarować naleśniki, posypać owocami i złożyć w trójkąty lub zwinąć w ruloniki. Udekorować pozostałymi owocami i posypać cukrem pudrem.


czwartek, 2 lipca 2020

Rurki z kremem waniliowym z mascarpone

Trochę pracochłonne ale jakże pyszne kruche ciasteczka wypełnione kremem waniliowym. Robiłam je pierwszy raz na swoje urodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :)
Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk.
Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia.
Przepis ze strony Moje Wypieki.



Ciasto półkruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

cukier do obtoczenia rurek 
margaryna do posmarowania foremek

Krem:
500 g mascarpone 
330 ml śmietanki 30%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki cukru pudru



Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę. Po tym czasie podzielić na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na długie paseczki o szerokości ok 1,5 cm.  Ciasto nawijać na posmarowane tłuszczem foremki, zaczynając z węższej strony. Z jednej strony obtaczać w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem.

Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem. 

Rurki przechowywać w chłodnym miejscu.