Ciasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie.
Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :)
A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;))))
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
500 ml mleka
4 żółtka
1/2 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta soli
250 g masła
puszka ananasa
Beza kokosowa:
4 białka
1 szkl cukru
200 g wiórków kokosowych
Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal
ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym
żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze
180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł).
Ostudzić.
Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiec ok 10 minut. Ostudzić.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zmiksować na gładką masę. W garnuszku zagotować mleko. Wlać odrobinę do masy żółtkowej stale miksując. Następnie wlać resztę mleka, zmiksować. Przelać budyń do garnka i postawić na ogniu cały czas mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości. Cały czas miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ananasa odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę i dość gęsto powtykać kawałki ananasa. Przykryć kokosową bezą i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.